Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Umirovljeni policajci imaju priliku opet patrolirati ulicama

Autor: Ana Raić Knežević

03.10.2012. 22:00
Umirovljeni policajci imaju priliku opet patrolirati ulicama

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatska bi ponovno mogla dobiti pričuvnu policiju, koja se ugasila još nakon Domovinskog rata. Naime, na sjednici Vlade biti će razmatrana Uredba o pričuvnoj policiji čiju je moguću reaktivaciju ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio još početkom godine. Angažiranje pričuvnih policajaca planirano je za jednostavnije policijske zadatke, a prije svega tijekom turističke sezone. Prema procjenama iz MUP-a dvomjesečno angažiranje 150 pričuvnih policajaca tijekom srpnja i kolovoza stajalo bi između 2,3 i 3,4 milijuna kuna. No, pričuvni policajci, predviđa se Uredbom, mogli bi biti angažirani i u slučaju ratnog stanja ili ugrožavanja unutarnje sigurnosti, kod prirodnih i tehnoloških katastrofa ili velikih nesreća, na pružanju pomoći policijskim službenicima prilikom obavljanja poslova koji zahtijevaju povećani odnosno dugotrajniji angažman, te na osiguranju značajnih javnih okupljanja.
Uredbom je ograničeno da ukupan broj pričuvnih policijskih službenika ne može prelaziti 30 posto od ukupnog broja sistematiziranih radnih mjesta u MUP-u, a odluku o njihovom ustrojavanju donosio bi ministar na prijedlog glavnog ravnatelja policije. Sam angažman pričuvnih policajaca bio bi u nadležnosti ravnatelja policije.
Osim svih dostojnih za obavljanje poslova pričuvnog policijskog službenika, u pričuvnu policiju mogli bi biti angažirani i umirovljeni policajci, naravno nakon odgovarajuće zdravstvene provjere. Konačni odabir planiran je putem javnog natječaja.
Uredbom se preciziraju poslovi i ovlasti pričuvnih policajaca među kojima su zaštita života i imovine, zaštita javnog reda i mira, sprječavanje kaznenih djela i prekršaja, njihovo otkrivanje i prikupljanje podataka o tim djelima i počiniteljima, traganje za počiniteljima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, nadzor i upravljanje cestovnim prometom, nadzor državne granice, osiguranje i zaštita osoba i objekata. Još dio poslova pričuvni policajci moći će raditi uz nadzor svojih “redovnih” kolega.
Pričuvni policijski službenik tijekom angažiranja, dodatne i dopunske obuke ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu u visini 80 posto od prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj i to utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine. Pripravnost će se plaćati 10 posto te naknade, a obračunavat će se i prekovremeni sati, troškovi prijevoza, te prehrana i smještaj.
Pričuvni policajci imati će službene odore i moći će nositi oružje.