Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oduševljena pričom o Pagu, ovcama i siru

03.10.2013. 22:00
Oduševljena pričom o Pagu, ovcama i siru


Našu gošću smo upoznali s načinom proizvodnje sireva, a pokazali smo joj i stado Paške sirane koje ima tri tisuće ovaca i najveće je na otoku Pagu. O stadu se brine dvadeset djelatnika koji su zaposleni u Pogonu stočarstva, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora Paške sirane


Cathy Strange, jedna od najvećih stručnjakinja za sireve u SAD, posjetila je pogon Paške sirane i razgledala proizvodni pogon, stado, pašnjake te se upoznala s načinom proizvodnje Paškog sira. Cathy Strange je članica American Cheese Society and the Cheese of Choice Coalition i Cheese Importers Association iz SAD-a te je članica međunarodne udruge Guilde des Fromagers de Saint-Uguzon sa sjedištem u Francuskoj. Radi kao Global Cheese buyer u poznatom američkom maloprodajnom trgovačkom lancu Whole Foods, a dvadeset tri godine istražuje nova tržišta sira diljem svijeta. Pri ocjeni novih proizvoda najveću pažnju poklanja zdravstvenoj ispravnosti sirovine i kvaliteti proizvoda.
– Našu gošću smo upoznali s načinom proizvodnje sireva, a pokazali smo joj i stado Paške sirane koje ima tri tisuće ovaca i najveće je na otoku Pagu. O stadu se brine dvadeset djelatnika koji su zaposleni u Pogonu stočarstva, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora Paške sirane.
Paška sirana je prije tri godine postigla velik uspjeh kada je, zahvaljujući suradnji s Michele Buster iz tvrtke Forever Cheese iz New Yorka, počela izvoziti Paški sir u SAD. Michele Buster radi na uvozu u SAD sireva s Mediterana i uglavnom je uvozila sireve iz Italije. No nakon što je jednom posjetila otok Pag, oduševila se Paškim sirom proizvedenim u Paškoj sirani i tada je počela suradnja. Paški sir se prodaje u trgovačkom lancu Whoole Foods, jednim od najvećih u SAD. Cathy Strange je priču o Paškom siru čula od Michele Buster s kojom je došla na Pag.
Cathy Strange je bila impresionirana modernošću, čistoćom i urednošću pogona Paške sirane te je navela kako Paška sirana može biti ponosna na kapital koji ima.