Čulina: Iznervirao me klijentelizam Vesne Sabolić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Vijećnici Reformista poručio kako će napustiti autobus ako je ona u njemu
Zasmetalo me je zapravo što je gospođa na sjednici moralno docirala, a vrlo je važno tko govori o onome što govori. Znači, ne može propovijedi držati osoba koja je ogrezla u moralnom smislu, ona je za mene primjer najvišeg stupnja zapošljavanja prema podobnosti, govori Drago Čulina
Zvonko KUCELIN
Sjednica Županijske skupštine bila je polemična kao rijetko dosad - Drago Čulina

Unatoč najavama kako će glavni nered na sjednici Županijske skupštine izazvati poznati dvojac iz Akcije mladih, sjednica je obilježena izjavom drugog vijećnika, a kakvu na skupštinama ne pamte.  Nezavisni vijećnik s liste MODES-a, Drago Čulina, vijećnici reformista Vesni  Sabolić poručio je da "ako se slučajno nađu u istom autobusu, neka mu  mahne tako da odmah izađe van"! Kolegici Sabolić još   poručio i to da bi  ga "bilo sramota biti s njom u bilo kojem društvu", a sve to samo nakon  njene podrške prijedlogu o povećanju naknada manjim strankama.

Čulina se zapravo nadovezao na kritiku Ante Rubeše iz Akcije mladih  koji je Vesni Sabolić zamjerio koaliranje s HDZ-om, ali je Čulinina kritika  zapravo prešla u najobičnije vrijeđanje. Stoga se i od nekih vijećnika  nakon sjednice moglo čuti kako je Čulina zadnji koji može nekoga kritizirati na ovaj način, budući da je on sam promijenio već tri stranke - najprije  je bio u Savezu komunista, potom u Laburistima, a sada je nezavisni, ali  na listi MODES-a jer je procijenio da bez stranačkog predznaka ne može  ući u Županijsku skupštinu.

Zasmetalo mu "moralno diociranje"

Komentirajući svoje riječi upućene Vesni Sabolić Drago Čulina je rekao kako se sjeća  da je, kada je  bio u  Hrvatskim laburistima, gospođa Sabolić bila u koaliciji sa SDP-om.

- Zahvaljujući tome  je klijentelistički dobila posao u Elektri kojoj su je  jednostavno nametnuli. Sazvao sam tada novinsku  konferenciju na kojoj  sam upozorio na klijentelističko zapošljavanje jer ovo što se događa je  čista partitokracija i glavni razlog odlaska intelektualaca i mladih u inozemstvo - obrazlaže Čulina, a na pitanje kakve to ima veze sa sjednicom  Županijske skupštine, osobito zna li se da je on kao direktor Radio Zadra  u Jugoslaviji morao biti članom Partije, Čulina odgovara:

- Zasmetalo me je zapravo što je gospođa na sjednici moralno docirala, a vrlo je važno tko govori o onome što govori. Znači, ne može propovijedi držati osoba koja je ogrezla u moralnom smislu, ona je za mene  primjer najvišeg stupnja zapošljavanja prema podobnosti. Jednom je  govorila kao lijeva, sada nastupa kao desna, a to po meni nisu osobe koje  drugima mogu docirati - kaže Čulina.

Morao sam se učlaniti u SKH

Na ponovljeno pitanje o njegovoj političkoj karijeri zbog mu se može  zamjeriti da je nekad bio u SKH (i to u poznijim godinama, dakle ne  iz  ideala), a danas je na listi Moderne demokratske stranke, Čulina odgovara kako se njemu - ne može prigovoriti članstvo u SKH.

- U tom savezu sam  bio kratko i nisam čak ni poslao molbu za učlanjenje. Bilo je to u vrijeme kada sam bio direktor Radio Zadra pa su me  primili u Partiju jer se to tada podrazumijevalo. Osobno u partiju nisam  htio, ali je tako trebalo. A kasnije nisam ni ušao u SDP jer sam po vokaciji  socijaldemokrat, a oni se ne drže postulata socijaldemokracije. Kako  sam vidio da zadarski SDP ide u sasvim krivom pravcu, ušao sam u Hrvatske laburiste misleći kako će oni biti poput laburista u Engleskoj,  međutim prevario sam se i izišao iz stranke. Iz MODES-a su mi ponudili  da idem na njihovu istu i to sam prihvatio, ali sam ostao neovisan. Dakle,  ja sam danas socijaldemokrat koji radi po vlastitom uvjerenju i uvijek  postupa u interesu naroda, a ne u interesu elita - kaže  Čulina u obranu  svog nimalo džentlmenskog poteza spram kolegice u Skupštini.

Na pitanje, pak, bi li doista napustio prostor u kojemu se nađe i Vesna  Sabolić, jer to praktički znači da bi morao izostati i sa svih sjednica Županijske skupštine, budući da je Sabolić redovita vijećnica, Čulina odgovara kako je to "bila samo stilska figura":

- Ma, ne bih stvarno izišao iz autobusa, ocijenio sam da je to bio najupečatljiviji način da joj kažem da je u krivu. To je zapravo figura kojom  sam želio naglasiti odnos prema radu određenog političara, a izgovorio  sam je nakon što je Sabolić rekla kako je povećanje naknada vijećnicima  dobra stvar, a ja sam za njihovo ukidanje. Zalagala se i za to da se povećaju  naknade strankama i to me je iznerviralo jer je riječ o  klijentelizmu - obrazlaže na kraju Čulina potez koji je ipak ispod svake komunikacijskeb razine, pogotovo za nekog tko predstavlja stranku koja u svom  nazivu ima "moderna demokratska".

Nisam očekivala da se Čulina spusti  na tu razinu

Komentirajući događaje sa sjednice Županijske skupštine Vesna Sabolić je kazala  kako je  bila upozorena da će joj se lijepiti etikete,  ako bude branila točke koje predlaže HDZ. 

- No ni u snu nisam mogla očekivati da se razina rasprave može spustiti  na tu razinu,  na koju ju je spustio g. Čulina.  Moj komentar na njegovu rečenicu je : Žalosno  je da moramo sjediti u istoj prostoriji s „intelektualcima“ i „gospodom“ takvog tipa!  Način na koji se on obračunava s političkim neistomišljenicima  svojstven je samo  duboko frustriranim osobama.  Svjesna sam da sam mojim komentarima o populističkim strankama i nehotice izazvala frustracije tom gospodinu dok je bio predsjednik Laburista, nakon čega se žestoko obrušio na mene. Čak je pozivao na prosvjede  zbog mog zapošljavanja u HEP-u, što su prenijeli svi mediji u zemlji, a što je za mene imalo nesagledive posljedice, govori Sabolić dodajući kako je čula da je Čulini  nuđeno mjesto predsjednika Reformista.

 - A što se tiče Rubeše i Pupića Bakrača,  to je njihov stil koji me ne iznenađuje. I  ne vrijeđa. Doduše takva politička borba nije po mom ukusu, jer je počesto „ispod  pojasa“  i po mojoj ocjeni nanosi više štete Zadru i Zadarskoj županiji, ali na to nitko  ne reagira pa neću više ni ja. I ne mislim da ih je trebala uvrijediti moja izjava da treba malo više raditi i na političkom opismenjavanju, priča ova vijećnica koja je kazala  kako  je  centrističkim strankama „dopušteno“ sklapati savez i s „lijevima“ i s „desnima“.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno