Danas se obilježava Svjetski dan učitelja

Slika korisnika valentinam
Učitelji zaslužuju pravedniji i bolji položaj u društvu
Obilježavanjem ovoga dana želi se podržati učitelje da nastoje poučavati buduće generacije kako bi obrazovanje doseglo visoku razinu društvene važnosti
Zvonko KUCELIN

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada.  Taj je dan prigoda za ukazivanje kako se rad učitelja i nastavnika cijeni  kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Nakana je obilježavanja  Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima u njihovu obavljanju  odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove  profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je  UNESCO u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

U fokusu edukacija izbjeglica

Unatoč tomu što se čini da se učitelji manje cijene nego prije, da stalno trpe uvrede i napade, upravo se obilježavanjem ovoga dana želi podržati učitelje da nastoje poučavati buduće generacije kako bi obrazovanje doseglo visoku razinu društvene važnosti te kako bi učitelji uživali  pravedniji i bolji položaj u društvu.

Na svjetskom nivou, ove godine pažnja za Dan učitelja usmjerena je  na edukaciju izbjeglica. Posebno je teško stanje u Africi gdje nedostaje  školskih zgrada, a proces obrazovanja se otežano odvija zbog političkih  stanja u pojedinim zemljama.

Županijski povjerenik NSZSSH-a Jere Bilan kazao je kako učitelj ima  bitnu ulogu u unaprjeđenju odgoja i obrazovanja te u razvoju čovjeka i  suvremenog društva, te mu treba osigurati određeni status, odnosno  uvažiti važnost učitelja, osigurati radne uvjete, naknadu kao i druge materijalni status. U Hrvatskoj položaj učitelja nije na razini koju učitelji  zaslužuju. Trenutno se odvija proces priprema za pregovaranje za Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe (zdravstvo, školstvo, socijala i kultura) gdje bi se regulirao materijalni položaj djelatnika u javnim  službama. Radi se o korekciji naknade za prijevoz koja je do sada bila nepovoljna za zaposlenika i iznosila je 75 lipa po kilometru ukoliko zaposlenik treba dolaziti automobilom, a nema organiziran javni prijevoz. Zaposleniku bi se isplaćivao pokaz, a ukoliko ne bi koristio pokaz uz organiziran javni prijevoz, dobijao bi iznos pokaza umanjen za 25%. Postoji u  TKU odredba da se primjenjuje pravilo isplate iznosa koji je povoljniji za  poslodavca. U pregovorima za novi TKU ići će su u smjeru povećane  naknade za prijevoz, isplate punog iznosa pokaza i pravilo isplate iznosa  prijevoza koji je povoljniji za zaposlenika. Pored toga, u pregovorima će  se razgovarati i korekcijama iznosa osnovice za plaće koja zaostaje za  prosjekom plaća u RH.

Vraćanje dostojanstva

Nakon pregovora za TKU, pristupit će se pregovorima za Granski kolektivni ugovor (GKU) gdje će se definirati prava po specifičnostima pojedinog sustava. Sindikati smatraju da treba ponovno vratiti dodatak na  plaću na osnovu godina staža. Vlada je u prošlim mandatima ukinula  dodatke 3, 5, 7, 9%, kao i 4, 8, 10% što je oštetilo djelatnike s više od 20  godina staža.

Bilan je naglasio da se u školama za Dan učitelja pročita prigodan tekst, negdje se organizira izlet, a negdje se priredi domjenak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno