Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mali zadrugari iz cijele Hrvatske predstavili se u Arsenalu

04.10.2017. 13:22
Mali zadrugari iz cijele Hrvatske predstavili se u Arsenalu


Djeca zadrugari iz cijele Hrvatske okupili su se u zadarskom Arsenalu na 29. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske pod motom "Čuda stvara mašta mladih zadrugara", koja se drugu godinu za redom održava u Zadru, gdje su predstavili rezultate svoje kreativnosti i rada kroz godinu. Učeničke zadruge djeluju kao izvannastavne aktivnosti u školama na kojima učenici, uz mentore, stvaraju određene proizvode koje potom izlažu na županijskim smotrama, koje su natjecateljskog karaktera. Temeljem uspjeha na županijskim, plasiraju se na državnu smotru. Osim izlaganja učeničke smotre sudjeluju na sajmovima gdje prodaju svoje proizvode. Na ovaj način se uče osnovama poduzetništva.
Na štandovima 70 različitih zadruga moguće je naći zaista svašta – od raznoraznih suvenira izrađenih u raznim tehnikama i od raznih materijala, preko nakita izrađenog od keramike, stakla, vune…, do ranih prehrambenih proizvoda kao što su razni likeri, sokovi, džemovi, ali i unikatne čokoladne praline. Sve su ovo izradila sama djeca uz pratnju mentora te su izložila na smotri.
Otvorenju su prisustvovali predstavnici ministarstva obrazovanja i znanosti, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske udruga učeničkog zadrugarstva, Grada i Županije te Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole koja je i domaćin smotre.
Smotra traje još u četvrtak pa svi koji žele mogu otići pogledati i kupiti neki ručno izrađen suvenir ili ukras.