Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dukić bijesnim Bokanjanima poručio: “Nema mukte!”

04.10.2018. 19:58


 Burno je bilo danas u prostorijama Mjesnog odbora Bokanjac gdje su se okupili gradonačelnik Dukić sa suradnicima s jedne strane te predsjednik MO Bokanjac Enio Meštrović i Bokanjani s druge strane. Padale su teške riječi i optužbe, a psovke su letjele i s jedne i s druge strane. Gradonačelnik je došao na poziv mještana da se očituje o početku radova na novoj katastarskoj izmjeri za katastarske općine koja je za Bokanjane trebala biti besplatna, ali koja će ih, po novome, ipak koštati.
Enio Meštrović izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog nepravde koja im je ovime počinjena i kojom su, kako je rekao, izigrani.
– Obećano nam je da će sređivanje naših katastarskih knjiga biti besplatno. To nam je obećano 2009., potom 2013., a 2017. nam je rečeno da će to biti simboličan iznos, kazao je Meštrović dodavši kako su ti simbolični iznosi odjednom postali takvi da Bokanjani ne znaju kako će ih platiti.
– Šaljete nam račune, Bokanjani ništa ne razumiju jer nije transparentno. Ljudima je došlo na naplatu i po četiri tisuće kuna?! – kazao je Meštrović.
Gradonačelnik Branko Dukić ostao je pak pri stavu Grada da je ovo najjeftiniji put do katastarske izmjere za Bokanjane.
– Izmjera traje već pet mjeseci, hoćete li vi to napraviti ili ne, na vama je. Ako krenete u ovo, nikad to jeftinije nećete napraviti nego ovim putem. Drago mi je da smo ponovno pokrenuli izmjeru, jer je to prilika da se srede zemljišne knjige i vjerujem da je želja svakog od vas da ima sređene knjige. To je nešto što muči i Dikljane, i Stanarce, i Crničane… i ja vas neću dijeliti. Ne možemo se vraćati u prijašnji sustav i raspitivati zašto nam je nešto oduzeto. Nitko vas ne tjera na to, ali četiri tisuće kuna je malo za to. Tolike je napore Grad napravio da se krene u izmjeru, žustro je odgovorio Dukić dodavši kako će izmjera trajati 3 do 4 godine.
Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika pokušala je okupljenim mještanima objasniti kako se izmjera ponovno pokrenula i na koji način se radi rekavši da kao članica EU moramo poštivati protokol, u kojem je i sređivanje vlasničkih odnosa i zemljišnih knjiga.
– Koliko ACES naplaćuje po prigovoru? Nitko nam to nije rekao? Ako je svima cijena četiri tisuće kuna za sve nekretnine, u svim KO, zašto u ovoj izmjeri nisu obuhvaćene sve naše nekretnine? Tko nam garantira da nakon što dođe nova vlast neće biti doneseno novo rješenje? – uporan je bio Meštrović.
– Ukratko, unatoč tome što je prvotno rečeno da će biti besplatno, Odluka o sufinanciranju koja je naknadno donešena, donijela je novu odredbu po kojoj nema mukte već će građani morati sudjelovati u obnovi zemljišnih knjiga i katastra. Namjera je bila dobra. Ako smatrate da ovo nije u korist vas, pozivamo vas da ne izlazite na izmjeru. Naglašavam da je to proces od 2 do 3 godine. Ne morate odmah platiti, rekao je gradonačelnik Dukić, a vidno iznervirana njegova zamjenica pojasnila je Bokanjanima što ih čeka ako se ne odazovu izmjeri.
– Najgore će biti u trenutku zatvaranja te knjige, onome tko je bio pozvan na ročište, a nije se odazvao, u slučaju da mu je upisano društveno vlasništvo, a nema upisano ni pravo korištenja i raspolaganja, po zakonu prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske. Ljude će se zvati deset i više puta, bila je jasna Surać.


opširnije u tiskanom izdanju od petka, 5. listopada