Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Košarka spojila dvije različite skupine osoba s invaliditetom

04.10.2018. 11:23
Košarka spojila  dvije različite  skupine osoba s  invaliditetom


Prvi put košarka je spojila dvije različite skupine osoba s invaliditetom, pa je tako u Jazinama održana prijateljska košarkaška utakmica između Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom “Zadar“ i Športskog saveza gluhih Zadarske županije. Protekloga petka su se tako u  ovom sportu prvi put okušale ove dvije ekipe osoba s invaliditetom, različite prema svojim interesima, potrebama i problemima, koje su na  parketu dvorane u Jazinama, kao i u svakodnevnom životu, s puno volje i  truda savladavali prepreke.
– Nakon početnog zagrijavanja i upoznavanja osnovnih pravila igre u  kolicima uz pomoć prevoditelja Hrvatskog znakovnog jezika, na parketu  je sve prštalo od pozitivne energije, dobrih vibracija i zadovoljstva. Nisu  se isticale različitosti nego posebnosti, kaže tajnik županijskog Športskog saveza gluhih Miki Savić, te dodaje kako sport nije suvenir koji  ćemo staviti na policu nego mozaik različitih mogućnosti koje spajaju,  čine nas sretnima, zadovoljnima i bogatijima za pozitivna iskustva.
– Zahvaljujemo KKOI Zadar na savršenom domaćinstvu, lijepom iskustvu sa željom za što skoriji ponovni susret na košarkaškom terenu,  kaže još Savić.
Inače, košarka u invalidskim sportskim kolicima u javnosti još uvijek  nije u dovoljnoj mjeri prezentirana kao prilika za ravnopravno i aktivno  sudjelovanje i uključivane u sportske aktivnosti osoba s invaliditetom.  Riječ je o sportskoj disciplini koja zahtijeva mnogo snage, umijeća i  spretnosti, te ujedno skupom sportu s obzirom da cijena jednih sportskih kolica iznosi i do 60.000 kuna.