Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Održan prvi Dan otvorenih vrata Maškovića hana

04.10.2018. 12:10
Održan prvi Dan  otvorenih vrata Maškovića hana


U najzapadnijem svjetovnom spomeniku turske arhitekture  u Europi, Maškovića hanu u Vrani, koji je nakon prošlogodišnje obnove  osvanuo u svoj svojoj raskoši, u utorak je održan impresivni događaj, prvi uopće Dan otvorenih vrata Maškovića hana.
– Dan otvorenih vrata je osmišljen kao idealna prigoda da se javnosti  predstave usluge hotela i restorana, s posebnom pažnjom posvećenoj  promociji tradicionalnih jela koja ove jeseni uvodimo na naš jelovnik,  kazala je Elena Rušnjak, voditeljica marketinga Agencije Han Vrana, javne ustanove koju je osnovala Općina Pakoštane za upravljanje Hanom.
Kuhari, Ante Čudina i Mara Grgić Zeyen, osim orijentalne hrane u  kuhinju su ubacili i mediteransku.
– Ideja i filozofija gastro ponude je u svježim, sezonskim namirnicama  koje se nabavljaju od lokalnih dobavljača, od OPG-ova i ekoloških proizvođača. Sve se priprema u restoranskoj kuhinji, a zastupljene su mediteranska i orijentalna kuhinja, ističe Rušnjak.
Na velikom stolu restorana, koji se nalazi na mjestu nekadašnje  džamije, bile su vrhunske delicije: pohani žablji kraci, pečeni žablji kraci  s roštilja, puževi na domaći način, palenta zapečena u pećnici, gulaš od  vepra, srneći gulaš, krepka krem juha od tikve i poriluka te inovativne  slastice – tortilje s mrkvom, tortilje s jabukom, baklava s jabukama, baklava sa svježim smokvama, baklava s višnjama, čokoladne kuglice,  čokoladna torta…
Objekt je raskošan i monumentalan, a trebao je prije gotovo četiri stoljeća služiti kao rezidencija i odmorište visokog dostojanstvenika na turskom dvoru i vrhovnog admirala turske flote Jusufa Maškovića za stare  dane, naglasila je mladolika kustosica Ana Ivas, koja jedva čeka ispričati  dogodovštine zapovjednika Maškovića, Hrvata iz Vrane.
Hotel Baština sa 16 smještajnih jedinica, 14 dvokrevetnih soba i dva  apartmana, restoranom ukupnog kapaciteta 120 mjesta, suvenirnicom,  wellness i SPA zonom, salonom za masažu i izložbenom dvoranom budućeg muzeja, zaživio je sa sredinom. Uz goste hotela u Han navraćaju i  drugi posjetitelji.
– Ponosni smo na rezultate koje smo do sad postigli, na visoke ocjene i  pozitivne dojmove naših dragih gostiju, a osobito na to što smo od lokalne zajednice, ali i stranih gostiju prepoznati kao mjesto za proslavu  važnih obljetnica, rođendana i krštenja te vjenčanja gdje su u ponudi i  apartmani za mladence i uzvanike na vjenčanju, kazala je Rušnjak.


Baština u funkciji turizma
U uspješnoj turističkoj priči u Općini Pakoštane i šire važan je obnovljeni, atraktivni Maškovića han s hertige hotelom Bašćina u Vrani koji je u potpunosti stavljen u  funkciju turizma. Već je itekako vidljivo, Mašković han postaje zamašnjak razvoja  ovog kraja kroz turizam i poduzetništvo. On je primjer kako kulturna baština kao jedna od osnova nacionalnog i europskog identiteta potiče ljude da razumijevajući  prošlost grade uspješniju budućnost, poručila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane. S njom se slaže i načelnik Kurtov.