Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prirodni proces nastanka plina skraćen za milijune godina

04.10.2018. 08:47


EVN-ovci, koji su prije nekoliko godina potpisali 30-godišnju koncesiju u tri dalmatinske županije, a prvu lopatu pri izgradnji plinske mreže zakopali u Zadru, za novinare su organizirali dvodnevno studijsko putovanje na tri lokacije u Gornjoj i Donjoj Austriji. Cilj im je bio na licu mjesta pokazati što rade, koje su prednosti uporabe "čistih" i jeftinijih energenata dobivenih iz obnovljivih izvora energije, ali isto tako da se razumnim i racionalnim pristupom i ono što je naizgled beskorisno i neupotrebljivo može iskoristiti. Pa čak i nuklearka koja nikada u tom obliku nije proradila ili nusprodukt iz pivovare, toplina koja se izbacivala kroz dimnjake. U kompleksnu tematiku predstavnici EVN Hrvatska – menadžer Peter Zaruba i član Uprave Vlado Mandić, uveli su nas podatkom kako je prirodni plin veoma čist oblik energije, koji je uz to, i značajno jeftiniji od ostalih energenata dostupnih na tržištu. Konkretno,  jedan kilovatsat energije dobivene od struje košta jednu kunu, dok je za isti taj kilovatsat proizveden iz plina potrebno izdvojiti svega 24 lipe.


Vjetar se vezat (ne) može
Prvo mjesto koje smo posjetili pitoreskno je seoce Pilsbach u Gornjoj Austriji gdje se nalazi malo postrojenje tvrtke Rag u vlasništvu EVN-a, mjesto na kojem stihovi pjesme Crvene jabuke "vjetar se vezat ne može" postaju potpuno deplasirani, a evo i zašto. Na dubini od tisuću metara, ispod naizgled beznačajnog postrojenja, kriju se spremnici u koje znanstvenici-istraživači skladište energiju vjetra i sunčevu energiju. Uz financijsku potporu Austrijskog saveznog fonda za klimu i energiju, tu provode pilot projekt, jedinstven u svijetu, i trenutno testiraju revolucionarni pristup proizvodnji i pohrani energije. Na vratima Raga dočekao nas je istraživač Stephan Bauer i uveo nas u priču koja nam je na samom početku više nalikovala znanstvenoj fantastici nego zbilji. Bauer je pojasnio kako su koristeći vjetar, sunce, vodu i struju, u tom postrojenju inovativnom metodom došli do nečega što nazivaju geološkom poviješću u ubrzanoj verziji. Jednostavnije rečeno, otkrili su način da prirodni proces nastanka plina skrate za milijune godina.


Prirodni ciklus
– Riječ je o prirodnom ciklusu, ali da bi on bio efikasniji, moramo na njemu još raditi. Uz pomoć sunca i vjetra proizvodimo struju koju potom koristimo za elektrolizu vode. Ispod površine, na dubini od tisuću metara, spajamo vodik prethodno izvučen iz vode s naknadno stvorenim ugljikovim dioksidom. Na taj način pokrećemo kemijsku reakciju u kojoj se stvara metan. Kako je metan ugljikovodik i prirodni plin, s njim ponovno možemo proizvoditi struju ili ga ponovno distribuirati u plinski sustav, izjavio je inovativni inženjer iz EVN-ova Raga, a menadžer Zauruba pojasnio je kako su zalihe plina od vitalne važnosti za državu jer osiguravaju stabilnost energetske strukture. Otkrio je i kako EVN upravo u Pilbsbachu ima uskladištenih pet, od ukupno osam milijardi kubika plina, koliko Austrijanci troše godišnje.




Ključar nuklearke
Dok smo u krugu Raga za nepogriješiti utvrđivali ono što smo čuli od inženjera Bauera, upoznali smo i Stefana Zucka, šefa korporativnih komunikacija austrijskog EVN-a. To je ujedno i čovjek kojemu je povjeren ključ od vrata jedine austrijske nuklearne elektrane, NPP Zwentendorf , i to s razlogom. Zuck je veliki zaljubljenik u tu nuklearku koja je jedinstvena u svijetu iz apsurdnog razloga – jer nikada nije proradila, iako je u nju bilo utučeno više od milijardu eura. Potpuno je dovršena 70-ih godina i opremljena, a nedostajao je još samo radioaktivni uran, no umiješala se politika pa je Zwentendorf umjesto atoma podijelio austrijske obitelji. Nuklearka je neko vrijeme bila konzervirana, a onda ju je za 2,5 milijuna eura 2005. kupila tvrtka EVN. Danas proizvodi struju preko panela postavljenih uz nju, ali služi i kao turistička atrakcija, prostor za partyje i koncerte, proslave rođendana, kao kulisa za filmove i slično.


Kako se u energetski biznis uključila  i jedna pivovara?
Kako se energija, koja je nekome nepotrebni višak, može transformirati u oblik koji drugome može biti koristan vidjeli smo u bečkom predgrađu Schwechatu, u pivovari Brau Union Osterreich s kojom je EVN sklopio partnerski ugovor. Umjesto dimnjaka iz kojih toplinska energija izlazi van kao nusprodukt fermentacije hmelja unutar tvorničkog postrojenja, EVN je postavio spremnike te razvio inovativni pristup  pružanja održive topline stanovima.
– Toplinska energija koja je nusprodukt fermentacije piva koristit će se za grijanje  900 stanova u obližnjem stambenom naselju koje je u izgradnji, pojasnio je Andreas  Urban, a menadžer EVN-a Peter Zuruba naglasio je kako će obitelji u tim stanovima  imati manje račune pa će im ostajati više novca za neke druge potrebe.