Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ulica između bolnice i Poliklinike postat će četverotračna

04.10.2018. 09:16
Ulica između  bolnice i  Poliklinike postat  će četverotračna


Dolaskom jeseni i odlaskom turista na zadarske prometnice  vratili su se bageri, kamioni i znakovi zabrane i obilaska.
Prvo je zatvorena Ulica Ante Starčevića gdje se, kako doznajemo iz Hrvatskih cesta, radi o nastavku radova na obnovi državne ceste DC 407, a  koji su bili prekinuti za vrijeme trajanja glavne turističke sezone.
Već prvog dana zatvaranja ove ključne prometnice koja povezuje istočni dio grada s centrom, na zadarskim su prometnicama nastale kilometarske kolone. I pješacima, odnosno korisnicima javnog gradskog  prometa nije bilo lako snaći se u prometu jer je i gradski Autobusni kolodvor premješten.
 – Za vrijeme izvođenja radova na južnom kolniku ceste uz Autobusni  kolodvor promet je preusmjeren na sjeverni kolnik, a stajališta autobusa  gradskih linija u Ulicu Eugena Kvaternika, pojasnila je glasnogovornica  Hrvatskih cesta Tamara Pajić. Ipak, kako je najavila, predviđaju da će radove na južnom kolniku završiti do 16. studenoga 2018. godine, kada bi  gužve na tom dijelu prometnica trebale prestati. Dodala je kako će se tijekom radova obnoviti i ojačati kolnička konstrukcija, uredit će se stajališta za autobuse gradskih linija, otvoriti ulaz na parkiralište ispred željezničkog kolodvora, rekonstruirati će se i semaforizirati raskrižje s Ulicom  kralja Tvrtka.
Osim radova na Bulevaru, u tijeku su pripremni radovi za proširenje  Ulice Nikole Šubića Zrinskog, odnosno ceste između bolnice i Poliklinike.
 – Ova ulica proširit će se s dvotračne u četverotračnu cestu, a planirani  završetak radova je 31. svibnja 2019. godine, najavila je Pajić. Na pitanje  hoće li most smetati prilikom rekonstrukcije prometnice, rekla je kako  most koji spaja bolnicu i Polikliniku ne smeta proširenju ceste. Ipak,  proširenju ceste smeta bolnički zid, koji će se rušiti.
Na novinarsko pitanje zašto se opet radi rekonstrukcija ove ceste kada  su se prije nekoliko godina također izvodili radovi odgovorila je kako je  netočno da je prije nekoliko godina postavljen novi asfalt jer kolnik u navedenoj ulici nije obnavljan više od 10 godina.
– Na dijelu ulice prije nekoliko godina EVN je izvodio radove ugradnje  plinovoda pa je po završetku radova djelomično sanirao uništeni asfaltni  sloj, pojasnila je Pajić istaknuvši kako je ukupan ugovoreni iznos za obnovu državne ceste DC 407 iznosi 32.139.264,43 kuna.
Osim ovih prometnica radovi su već počeli u Ulici Nikole Tesle, tako  da dio stanovnika Plovanije mora tražiti alternativne pravce prema gradu, a uskoro će tako biti i svima koji žive na Stanovima ili Bilom brigu,  nakon što krene rekonstrukcija Puta Stanova, te će se sa sjevernih dijelova grada moći do centra spustiti samo preko Murvičke ili Voštarnice.