Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Zvezda i Partizan ispred svih, Zadar traži o(p)stanak

04.10.2019. 07:45
ABA LIGA Zvezda i Partizan ispred svih, Zadar traži o(p)stanak


Večeras u Novom Beogradu utakmicom između Mege Bemax i Cedevite Olimpije započinje 19. sezona ABA lige. Nikad kvalitetnija po mnogim košarkaškim stručnjacima, jer uistinu su neke momčadi uložili ogromne novce u pojačanja što je cijelu regionalnu karavanu podiglo za dimenziju više u odnosu na prethodne sezone. I dalje će u borbi za trofej konkurirati 12 klubova s tim da minule sezone nitko nije ispao iako je posljednje mjesto ostvarila Union Olimpija. Ljubljančani su ostali u natjecanju spasonosnim fuziranjem s Cedevitom tako da je na kraju cijele priče Hrvatska ostala bez jednog predstavnika, a Slovenija je uz Krku i Olimpiju dobila i trećeg sudionika Sixt Primorsku koja je ušla u elitni regionalni rang kao osvajač ABA 2 lige.


Beograd centar moći
Na pitanje kako će izgledati nova sezona 2019./20. neke odgovore je ponudio prijelazni rok tijekom ljeta kojeg su najbolje iskoristili beogradski velikani, Crvena zvezda i Partizan. Stoga ne treba biti previše inteligentan za zaključak kako će ova dva kluba biti glavni pretendenti za naslov. Branitelj titule C. Zvezda u posljednjih pet godina je četiri puta podigla trofej te u predvečerje nove sezone imaju momčad koja bi se trebala poigravati s većinom regionalnih protivnika, a paralelno je u stanju nositi se s praktički svim Euroligašima. Dovedeno je petoro klasnih igrača. Derrick Brown, Lorenzo Brown, James Gist, Charles Jenkins i Ognjen Kuzmić, sve su redom provjereni što NBA što Euroligaški igrači, a ostali su od lani Perperoglu, Ojo i Baron, Davidovac, Čović, Dobrić, Lazić, Simanić i Nenadić. Trener Milan Tomić pod sobom ima rhunsku škvadru kojoj je cilj ne samo osvajanje ABA lige već i plasman u doigravanje Eurolige. Svjesni su u Beogradu da je od sljedeće sezone za ulazak u Euroligu potrebna pozivnica što je dovelo do bjesomučne kupovine igrača kako u Zvezdi koja se želi prvenstveno preko nastupa u Euroligi dokazati da zaslužuje biti u tom društvu tako i u Partizanu koji su također s ulaganjima u roster i ambicijama da preko Eurokupa dođu do Eurolige podigli kvalitativnu razinu regionalne lige na entu. Andrea Trinchieri na klupi ‘crno-belih’ ima nevjerojatan arsenal igrača, a da će biti moćni dokazali su u pripremnom razdoblju nanizavši 10 pobjeda, pa osvajanjem Superkupa ABA lige kao i pobjedom u 1. kolu Eurokup na gostovanju kod Reyer Venezije u utorak. Iako su praktički izmijenili kompletan roster ne primjećuju se kod njh muke po uigravanju, a kapitalci koji su stigli u Partizan predvođeni su krilnim centrom Rashawnom Thomasom pristiglim iz Dinama Sassari, inače igračem s NBA iskustvom. Društvo će mu praviti zemljaci Marcus Paige, William Mosley i Corey Walden, dok su tu još iskusni euroligaški centar Bjelorus Parakhouski, Latvijac Peiners, te Nemanja Gordić i domaći igrači Stefan Birčević, Ognjen Jaramaz i Nikola Janković. Moćna momčad koja će po svemu sa Zvezdom voditi bitku za primat u regionalnom društvu.


Crnogorci i Cedevita Olimpija vrebaju
Iza beogradskog tandema poredali su se oni koji vrebaju iz prikrajka poput Cedevite Olimpije, Budućnosti i Mornara. Ta tri kluba su također pristojno potrošili kako bi bili konkurentni za ulazak među četiri i ako ne bude većih iznenađenja dvoje od njih će i završiti u tom odabranom društvu krajem sezone. Slaven Rimac ima zanimljiv roster pod svojom paskom, pa imena Jake Blažića, Ede Murića, Filipa Krušlina, Andrije Stipanovića, srpskog reprezentativca Marka Simonovića te Amerikanaca Boatrighta i Mclntyrea izazivaju svaki respekt i bit će zanimljivo vidjeti kako će se nametnuti u ovom odabranom društu. Kao Zvezda i Partizan tako i Cedevita Olimpija te Budućnost i Mornar imaju uz ABA ligu i europska natjecanja što će im barem u prvom dijelu sezone biti otegotna okolnost, a posebno bi to moglo problem predstavljati Crnogorcima, Budućnosti i Mornaru. Podgoričani koji su na otvaranju domaćini Zadru nisu toliko jaki kao primjerice lani i preklani, no novi trener Piksi Subotić ima neloše karte u liku Justina Cobbsa i Scotta Bamfortha koji će sigurno voditi glavnu riječ, no jako će im nedostajati Gordić, Cole, dva Clarkea, Jackson, Bitadze. Imat će Budućnost ne samo problem doći do doigravanja ABA lige već i do naslova u nacionalnom prvenstvu jer je Mornar iz Bara itekako napunio svoj roster iskusnim i kvalitetnim figurama te će u Baru sve prštati od koševa koje će zabijati provjereni Amerikanci kao što su Jacob Pullen, Derek Needham, Antabia Waller, Brandis Raley-Ross, a tu su još Milko Bjelica, Damir Markota, Mirza Begić, Sead Šehović. Ostali su Uroš Luković i Nemanja Vranješ što Barane svrstava u glavne kandidate za doigravanje. Tih pet klubova definitivno strši u odnosu na ostale i može se slobodno smatrati gonjim domom regionalne karavane dok u ovom tzv. donjem domu će većina njih imati samo jedan cilj, osiguranje ostanka u ligi. Nekako je među njima Igokea možda i najbezbrižnija jer su također dosta trgovali tijekom ljeta, pa je u Laktašima završio Marko Tomas, Rashad Vaughn, Dennis Clifford… što im daje nadu da će biti iznad ugrožene zone. A u taj koš teško da će biti svrstani tradicionalno čvrsti i protektirani FMP te Mega Bemax. Filijale beogradskih velikana, posebno C. Zvezde što FMP zapravo i jest, uvijek se na kraju sezone nađu u nekoj sredini bez velikog stresa od ispadanja te im se sličmo predviđa i ove sezone. Iako recimo Mega Bemax u natjecanje ulazi s mnogo novih mladih igrača, uglavnom nepoznatih javnosti te im momčad ima prosjek od tek 19.8 godina oni sigurno neće imati problema kao primjerice Zadar, Cibona i slični, jer su zaklonjeni od svih nevera.




Zadar protiv nikog nije favorit
Zato će izbjegavanje 12., a i 11. mjesta koje vodi u kvalifikacije, biti glavna zadaća kod dva slovenska kluba Primorske i Krke te jedinih hrvatskih predstavnika Zadra i Cibone. Nekako najmanje šanse za taj negativan scenarij ima novopečeni abaligaš Primorska koju predvodi s klupe Jurica Golemac. Djeluju Koprani iznimno uigrano, roster od lani su nadogradili s nekoliko solidnih igrača među kojima su već starosjedioci Zadranin Marjan Čakarun i bivši igrač s Višnjika Ivan Marinković, a i logistički su već sada iznad razine polovice klubova u ligi. Stoga teška borba za ostanak očekuje Krku, te Cibonu i Zadar. Iako su na Višnjik dovedena devetorica novih igrača među kojima definitivno treba izdvojiti Bryona Allena, kad se usporede s ostalim konkurentima ne može se pronaći mnogo argumenata da će imati mirnu sezonu u kojoj im neće svaka utakmica biti kvalifikacijska. Realnost je takva da tko god dođe na Višnjik, Zadar ni u jednoj utakmici neće imati ulogu favorita, bio gost Krka, Igokea, FMP, Mega ili Primorska. Prošlosezonsko iskustvo dovoljno je upozorenje i pokazatelj da ako na domaćem parketu Zadar ne bude pobjeđivao spomenute momčadi onda neće moći spasiti živu glavu kao što im je to uspjelo tada. Cilj je osam pobjeda s kojima bi opstanak trebao biti osiguran, a dvostruko će vrijediti baš pobjede protiv direktnih konkurenata i bit će od presudnog značaja sve resurse i snage uložiti u te dvoboje. Zato je nakon uvodnog gostovanja u Podgorici u nedjelju, prva kvalifikacijska utakmica za Nazora i igrače na redu već u 2. kolu kad u Krešin dom stiže Krka, a 3. i 4. kolo donosi sličan kalibar protivnika, Megu Bemax i Cibonu. Ti prvi, praktički kvalifikacijski susreti, će zapravo biti polazišna točka svih nadanja Zadrana da se izbjeći prošla sezona u kojoj se iskidalo poprilično živaca navijačima i da će Krešin dom ponovno postati mjesto gdje nikome neće biti lagano dolaziti do bodova.
 


Finala regionalne lige


2001./02. Union Olimpija – Krka 73:59
2002./03. Zadar – Maccabi Tel Aviv 91:88
2003./04. Reflex – Cibona 71:70
2004./05. Hemofarm – Partizan 89:76
2005./06. FMP – Partizan 73:72
2006./07. Partizan – FMP 2-0*
2007./08. Partizan – Hemofarm 69:51
2008./09. Partizan – Cibona 63:49
2009./10. Partizan – Cibona 75:74
2010./11. Partizan – Olimpija 77:74
2011./12. Maccabi – Cedevita 87:77
2012./13.Partizan – C. zvezda 71:63
2013./14. Cibona – Cedevita 72:59
2014./15. C. zvezda – Cedevita 3-1*
2015./16. C. zvezda – Mega Leks 3-0*
2016./17. C. zvezda – Cedevita 3-0*
2017./18. Budućnost – C. zvezda 3-1*
2018./19. C. zvezda – Budućnost 3-2*
*Doigravanje