Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BIOGRADSKO VIJEĆE Ivan Knez: Fuzul je otišao kod ministra po novce za spas Ortopedske bolnice

04.10.2019. 08:10
BIOGRADSKO VIJEĆE Ivan Knez: Fuzul je otišao kod ministra po novce za spas Ortopedske bolnice


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru u četvrtak 3. listopada, pod predsjedanjem Tonča Šangulina, predsjednika GV-a koji broji 15 vijećnika, obilježilo je bojkot petorice vijećnika: Ante Fuzula i Milivoja Milačića (oba MODES), Slavice Jeličić i Ratka Krstinića (oboje SDP) i Lea Zorice (Grupa građana Antoni Rudić).
– Mišljenja sam da je razlog ovakvog načina bojkota Gradskog vijeća uvaženi vijećnik Ante Fuzul koji vjerojatno nije u Biogradu. Naime, jučer sam ga vidio s putnom torbom, zasigurno je otputovao u Zagreb kod ministra zdravstva Kujundžića kako bi dobio novac za spas Ortopedske bolnice Biograd, odgovorio je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, na pitanje novinara Zadarskog lista.
Pamflet s razlozima nedolaska na sjednicu Vijeća s potpisima navedenih petero vijećnika u Općinskoj vijećnici je dijelio Robert Pelicarić, županijski vijećnik DSU-a, a na aktualnom satu je pročitao predsjednik Šangulin. Nedolazak je znak prosvjeda zbog četvrtih izmjena i dopuna PPU grada Biograd, a odnose se na proširenje marine kod trajektne luke, izgradnje apartmanskog naselja u bivšem odmaralištu Partizanskom putu i bivšem odmaralištu Jasenice te o Parku šume Soline.


Ležajevi na Partizanskom putu
– Onaj koji imalo pismen zna kako je ovo usklađenje Prostornog plana. Sve je to njihova druga namjera i druga poruka, u svakom slučaju zločesta i zlonamjerna, rekao je Knez, te je nastavio:
– Prostorni plan općina i gradova uvijek mora biti usklađen sa županijskim PPU-om, to je amen. Da se zna i da se ostali obrazuju među potpisnicama imamo jednog ili dvojicu koji to znaju. Upravo zbog te marine Ivan Knez se borio godinama da se ne proširi, međutim županija je krovna ustanova. Takav je zakon i svi znaju način mog funkcioniranja i kad se taj isti Ivan Knez borio protiv krupnog kapitala ovi isti potpisnici su rekli da je Ivan Knez iz Bukovice, nema pojma što je turizam, što će on seljo. Taj UPU će doći kad dođe, mišljenja sam da su ovi potpisnici na vlasti već bi ga odavno donijeli, reći će Knez.
Kad je riječ o 900 ležajeva na Partizanskom putu i Jasenicama, kaže Knez, s ovim UPU-om je da se to smanji, odnosno da se taj dio pokrije s onim što se već tamo nalazi. Shodno kvadraturi vidjet će koliko će se tamo uopće gradi.


Park šume Soline
– A što se tiče devastiranog prostora Parka šume Soline to izgleda da to oni jedini primjećuju, jer svi građani i svi gosti su oduševljeni na koji se to način krenulo, na koji će to način biti uređeno. To uopće nije bio ponos grada Biograda, tamo šuma umire, svaki dan padaju borovi zato se i sade pinije. Eto, ja nikom ne pogodujem, poručio je Knez.
Na pisano pitanje o »Maržićevom blagu« koje se nalazi u dvorani kina u izgradnji Knez je odgovorio kako je smješteno u tom prostoru do završetka renoviranje kina i do kad bude u funkciji nova gradska knjižnica.
– U dogovoru s vlasnikom eksponata, kolekcionarem Maržićem, mi smo već uzeli jedan dio predmeta shodno mišljenu ravnatelja Zavičajnog muzeja i procjeni stručne osobe, te smo ga dosad otkupili u iznosu od 100.000 do 150.000 kuna, točan iznos zna ravnatelj Samardžić. Ključ imamo mi i gospodin Maržić, obznanio je Knez te je nastavio:
– Što se tiče poduzetničkog inkubatora to su laži i gluposti, podmetanja jer je to EU projekt. Sve ide po predviđenom planu te poručujem gospodinu Fuzulu da se ne brine, poduzetnički inkubator bit će opremljen i otvoren najkasnije do proljeća iduće godine, najavio je Knez.
Na sjednici Gradskog vijeća između ostalih nazočio je i Krunoslav Pešić, direktor komunalne tvrtke Bošana, i to ne s dobrim vijestima.




S novom godinom nove cijene otpada
– Zbog zabrane odlaganja otpada na odlagalištu Baštijunski brig građane čeka poskupljenje odvoza opada, odnosno smeća. Zasad otpad odvozimo u Obrovac što sve dovodi do skupih troškova prijevoza, jer to je ukupno oko 100 kilometara tamo i ovamo, objašnjava Pešić, dodavši kako nove cijene odvoza otpada idu od 1. siječnja 2020.
Usprkos odluci Ministarstva okoliša da se otpad odlaže u Diklu te se nije uspjelo ostvariti jer ih je odbio grad Zadar, a problemi s otpadom će biti sve do izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a i tada su moguća poskupljenja.
– Kako su po novom zakonu gotovo izjednačeni oni s jednom i oni s primjerice sa 30 kanti u zimskom razdoblju kante za otpad ćemo odvoziti jednom tjedno, a otpad za recikliranje svakih 15 dana.
Polača ima svoje odlagalište smeća, međutim Biograd, odnosno bivša općina Biograd nema dozvolu za odlaganje smeća u Jagodnji Gornjoj.
– Manje uštede moguće su i odvozom otpada u Polaču gdje Općinsko vijeće još uvijek nije donijelo odluku. Kakva će odluka biti na sjednici OV-a Polači idućeg tjedna to ne znam. Odvoz u Polaču bi koštao 200 kuna, dok je odvoz u Obrovac 700 kuna, detaljan je Pešić.
 


Obećanje, bolnica ostaje u Biogradu


Gospođa Natalija Bokan iz Zagreba nalazi se na rehabilitaciji u Specijalnoj ortopedskoj bolnici u Biogradu i, kaže, izuzetno je zadovoljna s tretmanom. Međutim, brinu je glasine o mogućem zatvaranju biogradske bolnice s »mirisom mora u bolničkoj sobi«, a zaposlenicima se ništa ne govori i sve se radi »iza leđa«. Iako joj je ravnatelj Marcelić, kaže, čvrsto i vjerojatno iskreno obećao da će bolnica ostati i da nema brige, putem e-maila zatražila je da Zadarski list potraži odgovore:
– Kad sam rekao da će Općinski sud ostati u Biogradu glasno se govorilo da sam lud, da haluciniram, da sam prolupao, a sad je Općinski sud tu i to u novim prostorijama. S još većim trudom, žarom i srcem se borim za Ortopedsku bolnicu i ona ostaje tamo gdje je već preko 80 godina, na istom mjestu u Biogradu. Protiv sam pripajanja zadarskoj bolnici, ni u kojem slučaju nitko nam neće uzeti našu, biogradsku ortopediju. Zabrinutoj, dobronamjernoj gospođi možete poručiti da nam opet dođe na rehabilitaciju u Biograd i neka o svojim lijepim biogradskim iskustvima priča svojim prijateljima i objavljuje putem društvenih mreža, zaključio je Ivan Knez.