Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KUD »Sv. Nikola« iz Božave sudjelovalo je na 54. Vinkovačkim jesenima

04.10.2019. 07:59
KUD »Sv. Nikola« iz Božave sudjelovalo je na 54. Vinkovačkim jesenima


Kulturno-umjetničko društvo »Sv. Nikola« iz Božave, jedino je folklorno društvo sa zadarskih otoka koje je sudjelovalo na 54. Vinkovačkim jesenima, koje su se održale 21. i 22. rujna.
Folklorna smotra u Vinkovcima ove godine je okupila 70 KUD-ova iz Hrvatske ali i inozemstva. Za članove »Sv. Nikole«, gotovanje na ovakvoj Smotri prema riječima voditeljice Marine Fain je velika čast i privilegija.
U srpnju mjesecu na Međunarodnoj Smotri folklora u Dobropoljani nagrađeni smo odlaskom u Vinkovce, rekla je Fain te je nadodala kako je to za njih bilo veliko iznenađene ali i vjetar u leđa za daljnji rad.
Malo društvo ali vrlo aktivno, sa svojih 16 članova, njeguje običaje u nošnji, plesu i pjevanju. Kako doznajemo, do sada su sudjelovali na brojnim manifestacijama. Ni jedan događaj u njihovom mjestu ne prođe bez njihovog gostovanja. Uz božavske fešte, gostovali su u Salima, Zatonu Obrovačkom, Žderlcu, Ugljanu, Gorici i Vrsima.


Od 2008. godine
Prisustvovali su dva puta na Županijskoj smotri u Zadru 2018. i 2019. godine. Također se održavaju i susreti KUD-ova u Božavi u sklopu ljetnih manifestacija.
Iako su mladi po osnivanju, jer postoje od 2017.godine pod sadašnjim nazivom, ipak nas predsjednica Društva Olivera Prusac-Jerić upoznaje s činjenicom kako Društvo postoji od 2008. godine kada je djelovalo pod imenom KUD »Božava«.
Iako smo pod sadašnjim imenom novijeg datuma, mi radimo uporno od 2008. godine kad smo se zvali KUD »Božava«, kaže Prusac-Jerić, te nadodaje kako je ovaj odlazak na Vinkovačke jeseni produkt dugogodišnjeg rada te da su jako sretni što se njihov rad prepoznao i što su sudjelovali na manifestaciji koja je jedna od najvažnijih festivala ove vrste u cijeloj Hrvatskoj, zaključila je predsjednica KUD-a.
Snažna folklorna skupina sa Božave, njih 11, u sastavu: Marina Fain, Divna Petričić, Tina Lenkić, Olivera Prusac-Jerić, Danica Zorić, Senka Crvarić, Silva Novaković, Lidija Ciketić, Biserka Čadul, Olga Lukić te barjaktar Damir Fain, prema riječima voditeljice, bila je smještena u Vukovaru, a sve u organizaciji KUD-a »Kolo«. Predsjednica Fain nije krila oduševljenje organizacijom i gostoprimstvom.


Slavonci dolaze u Božavu
-To je nešto predivno. Taj osjećaj se ne može riječima opisati. Gostoprimstvo koje smo doživjeli u Vukovaru je za svaku pohvalu, ističe Fain te nadodaje kako je cijeli program bio profesionalno organiziran. Od prijema u Vukovaru do nastupa u Vinkovcima.
Posebno bih iskoristila priliku zahvaliti se gospodinu Danijelu Šoti koji nam je bio glavna poveznica sa Vinkovcima i velika podrška na Smotri, naglasila je Fain.
Točno u podne, nakon Mimohoda, božavske folklorašice su nastupile u velikom šatoru sa još nekoliko drugih KUD-ova.
Nastupi folkloraša se prigodom festivala održavaju na brojnim lokacijama u gradu. Mi smo uz Mađare, Slovence i Nijemce nastupili s dva plesa, nakon čega nam je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca uručio zahvalnicu, ponosno je rekla Fain.
Puni dojmova i lijepih uspomena, folklorašice Božave spremaju se za nove smotre i kako doznajemo, za slijedeću godinu pripremaju uzvratno gostovanje Slavoncima u Božavi. (Nikolina MOJIĆ)