Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sljubljeni čičkom

04.10.2019. 19:50
Sljubljeni čičkom


 
Francuz George de Mestral je u šetnji sa svojim psom doživio ono što mi volimo zvati eureka trenutak. Trenutak spoznaje. Kada se u našim glavama spoji ideja, mogućnost primjene, kako nešto izvesti i za što može biti korisno. Trenutak u kojem se upali lampica. Čičak traka! Moja mama obožava cipele sa čičak trakom. Obilježile su i moje odrastanje. Obožavala sam čičak na patikama. Svuda je prisutan u odječi i šire. Patentiran je daleke 1951 godine jer je čovjek u šetnji osim živciranja zbog čičaka upletenih u dlaku svog psa uspio uočiti i potencijal. Nešto čegase moram svako malo podsjetiti, jer kada mi se čičak uplete u moju kosurdu, sve sam samo ne tolerantna, a psovke mi nisu dovoljne, počnem čak i izmišljati gdje koju.. No tu istu biljku ustvari obožavam… Posvećena je Afroditi, božici ljepote.. I to sa dobrim razlogom. Naime ova biljka je kraljica ljepote kože i kose. No ne onako površinski, kako smo navikli misliti danas. Ova biljka iz unutra čini blagodati koje naše tijelo čine ljepšim. Vrlo je jednostavno. Ako naša jetra dobro funkcionira, čista je od toksina onda će se to odraziti i na vanjskom izgledu.
U narodu je poznat i kao lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su – listovi, stabljika, sjeme i korijen. Sadrže brojne nutrijente koji su višestruko korisni za ljudski organizam: vitamine C i E, folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, kalij, željezo, magnezij, cink, kalcij, selen, fosfor i inulin. Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E Korijen je upravo najveća zvijezda ove biljke, a ako ju želimo brati, sada je pravi trenutak. Puna je svakog blaga koji je skupila kroz ljeto, a nije još počela koristiti zalihe za ishranu same sebe. Jesen. Doba skupljanja plodova, ali i korijenja. Od minerala, poseban naglasak je na kaliju koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava, živaca i mišića, otklanja umor te pomaže u očuvanju optimalne razine energije i koncentracije. Čičak je dobar izvor probiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim djelovanjem na crijevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi te smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utječe i na povećanje koncentracije kalcija i magnezija u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi. Ili vrlo jednostavno, inulin nije hrana za nas same. Ništa ne čini za naš organizam direktno. No hrani našu prijateljsku floru i faunu u crijevima. Ispitivanja pokazuju da kada su naše simbiotske bagudine sretne imamo 40% manje depresije prisutno. Znači vrlo jednostavno, da kada su bagudine sretne i mi smo sretni.
U samom korijenu ima gorkih tvari… Teško se naviknuti na njihov okus, no toga su vrijedne. One ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu i mučninu te pospješuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravu probavu. Pospješuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mjehura. Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivne učinke gorkih tvari na ljudski imunitet kao i na ublažavanje kroničnog umora. Nije za odbaciti zar ne, malo gorčine… Osim za liječenje raznih zdravstvenih tegoba čičak se već stoljećima koristi i u kozmetičke svrhe. Najpoznatija primjena ove biljke u održavanju zdravlja i ljepote cjelokupnog organizma je u obliku čaja, soka, ulja i masti. Čičkovo ulje nam je svima poznato i gleda nas već dugi niz godina sa polica dućana. Svi već znamo da je ulje čička fantastično za rast kose. Možda mrvicu manje poznato je da čaj od korijena čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te liječenje veneričnih bolesti. Čaj od sjemena izvrstan je diuretik te odličan saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i regulaciji menstruacije. Čaj od mladog lišća ublažava nadutost te pomaže kod katara želuca. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zacjeljivanju. Sok od čička liječi bolesnu jetru te potiče izlučivanje žuči. Sok od korijena posebno je djelotvoran u čišćenju kože, liječenju čireva, akni i lišajeva te zacjeljivanju rana, ogrebotina i opeklina.
Nekoč su šamani koristili zgnječene listove čička za opekline. Zvuči li to bez veze, sjetimo se samo da smo vrlo nedavno svi živjeli uz vatru ognjišta, kruh se pekao ispod peke, a opekotine su mogle odrediti sudbinu cijelog života. Na licu mlade cure opekotina je mogla značiti da će zauvijek ostati sama i neudana… Njoj je zasigurno čičak bio mirakul. Iako je čičak poznat kao sredstvo koje liječi kožu i kosu, to znači izvana i ono što je vidljivo, njegova moć iz unutra je nevjerovatna. I možda bi baš kao i inače u našem ponešto divljem civiliziranom svijetu, svi trebali pogledati malo dublje od površine. Jer tamo se događaju prava čudesa. Tamo se događa ono što je bitno. Ljepota je samo posljedica.