Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Puntamičani u zadnjoj četvrtini slomili otpor analitičara

04.10.2020. 10:09


Očekivano pobjedu su ostvarili košarkaši Sonik-Puntamike u trećem kolu HT Premijer lige. U goste im je stigla Hermes Analitica koja je u prva dva kola doživjela dva lagana poraza i malo tko je očekivao da će »analitičari« uspjeti pružiti značajniji otpor Soniku u Jazinama. Ipak, u trećoj dionici su se opasno Zagrepčani približili i imali priliku za potpuni egal nakon što je veći dio utakmice domaći sastav imao značajnu prednost. No, nisu gosti uspjeli, potpuno su se ispuhali, a Sonik-Puntamika je iskoristila dužu klupu i mirno riješila pitanje pobjednika u posljednjoj dionici. Nije igrao Jakov Vladović i u nekim dijelovima susreta se to i osjetilo, no jako dobre dionice su imali Teo Petani u prvom i Dino Palčić u drugom dijelu i uspjeli su Puntamičani i bez iskusnog organizatora igre iskontrolirati dvoboj. Fantastičan je bio Tomislav Cvitković, koji je u prvom dijelu postigao 22 koša i imao 9-11 šut, ali su ga u nastavku »usporili« prekršaji pa je i više nego što je trebao boravio na klupi. Važna je ovo pobjeda za Sonik, koji nakon tri kola ima dvije pobjede i jedan poraz.


Serija Cvitkovića
S dvije trice Tomislava Cvitkovića i jednom dalekometnom dvicom Sandra Rašića Sonik-Puntamika je otvorila susret, no u početku su bili raspoloženi i gosti, koji su dobro organizirali akcije. Ivan Mileković povezao je pet koševa, Ante Krapić i Kristijan Šutalo su stvarali probleme Soniku u reketu i uhvatili nekoliko napadačkih skokova, nakon kojih su redovito i poentirali pa je Hermes Analitica u većem dijelu prve dionice držala kontroli igre i rezultata u svojim rukama. U egal je vratio stvari Teo Petani s tri povezane trice, od kojih je jedna ušla s osam metara s istekom vremena za kraj napada. A s istekom vremena je tricu pogodio i Cvitković pa su Puntamičani nakon prve dionice vodili 26:23.
Pogodio je Filip Jošić pa i Marino Šarlija, a svoju reviju je nastavio odlični Cvitković i Puntamičani su odmah na početku druge četvrtine napravili mini seriju otišli na 32:23. Zapravo, ulazak Šarlije na peticu, koji je pomaknuo Cvitkovića na poziciju visokog krila, stvorio je balans u igri Sonika. Iako su s četiri »niža« imali dobru agresivnost, nisu je u početku uspjeli naplatiti, jer su Zagrepčani kontrolirali skok i stvarali probleme kroz napadački skok. No, kada su sa Šarlijom, kojemu vidljivo je duga pauza ostavila traga, vratili kontroli u skoku i dali Cvitkoviću prostora na »četvorci« sve se okrenulo u korist Sonika. Ipak, s tri trice u završnici poluvremena, gosti su stigli na, za njih, solidnih -9 (49:40). Svakako valja istaknuti da Cvitković u prvom dijelu postigao 22 koša, uz šut 9-11.
Otvorili su s 4:0 gosti drugu dionicu i odradili nekoliko dobrih napada nakon toga, a problem je bio i treći prekršaj Cvitkovića kojega je Vlašić morao izvaditi iz igre. Stala je domaća momčad. Morao je Vlašić pozvati minutu odmora, jer su njegovi igrači usporili u napadu, Hermes je dobro zatvorio reket i koristio neigranje Cvitkovića u tim trenucima. Perić je u 25. minuti zabio dva slobodna za samo -3 (58:55).


Kontrola
Na -3 Puntamičani su izgubili dvije lopte za redom i pružili gostima dvije kontre. Obje su prokockali. Lomilo se tada. Sonik nikako nije mogao postići koš, a gosti nikako to nisu mogli kazniti. Vratio je Vlašić Cvitkovića u igru i ovaj je odmah vratio asistencijom za Šarliju i Sonik je dvije minute prije kraja treće dionice otišao na +5 (64:59). I kraj četvrtine je pripao domaćim košarkašima. Hermes je ispucao svoju snagu u pokušaja hvatanja »egala« i napravili su nekoliko pogrešaka, koje je prvo tricom kaznio Dino Palčić, a nakon toga su pogodili Sandro Rašić i Jošić za ugodnih +10 (71:61).
Devet koševa prednosti imali su Puntamičani na ulazu u posljednjih deset minuta. A Palčić je tada podijelio dvije odlične asistencije. Jednu Jošiću za tricu, a jednu Šarliji za zicer i Sonik je otišao na 76:62. Vidjelo se da Hermes nema više snage. Kratka rotacija i veliki broj minuta nositelja su učinile svoje. Pozvao je trener gostujućeg sastava minutu odmora, a 30 sekundi nakon toga je utakmica praktički bila riješena. Dvije trice su povezali Runjić i Rašić za 82:62 šest minuta prije kraja. I to je bilo to. Domaći igrači mirno su priveli dvoboj kraju.
Cvitković je s 26 koševa i šutom 11-15 bio najučinkovitiji igrač utakmice. Rašić je dodao 18, a Petani 17. Kod gostiju Ante Krapić je susret završio s 22 koša.




S. PUNTAMIKA 89
HERMES A. 80


(26:23, 23:17, 22:22, 18:16)
ZADAR – Dvorana Jazine. Suci: Marko Mustapić, Josip Mikulić, Žarko Kovačević.
SONIK-PUNTAMIKA: Rašić 18, Runjić 5, Cvitković 26, Vručinić 4, Petani 17, Jošić 6, Palčić 3, Šarlija 10, Barbaroša, Zelanto, Keserović, Manojlović. Trener: Hrvoje Vlašić.
HERMES ANALITICA: Mileković 7, Svoboda 17, Šutalo 9, Krapić 19, Perić 6, Brčić, Mravak, Kalpić 8, Gazić, Kordić 11. Trener: Zvonimir Mravak.