Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživjeli svaki trenutak radosno i punim plućima«

04.10.2021. 12:24


Život piše priče, ponekad i bajke. Da se ljubi i voli u 50 godina braka, dokaz su supružnici Petar (72) i Anka (67) Brkić iz Škabrnje, iz Ambara na zapadnom ulazu u ovo ravnokotarsko općinsko središte.
– Moji roditelji imali su tri sina i mene. A kako smo moj Petar, koji je imao još četiri brata i dvije sestre, i ja živjeli jedno od drugoga stotinjak metara, još od djetinjstva stalno smo se viđali, igrali i družili, kazala je slavljenica Anka.


Vjenčao don Ratko, blagoslovio don Ivan
– ​Došlo je i mladenaštvo, zagledavali su se škabrnjski momci, ali ja sam htjela samo mog stasitog i zgodnog Petra koji mi se na svoj osobit način neodoljivo udvarao. Ali tada su bila druga vremena, da bi mi se uopće približio, ne i dodirnuo, zaprosio me. A kako sam imala tek 17 godina za vjenčanje sam trebala roditeljsku dozvolu, potpis. Moji su platili zvona da nas svećenik don Ratko Žunić vjenča ispred kumova sad pok. Roka Žilića i Frane Brkića, obitelji i rodbine. I evo već gotovo u jednom trenutku proletjelo je pola stoljeća u braku, ponosno će vidno uzbuđena ali radosna i ponosna slavljenica Anka.​
Don Ivan Rončević, župnik Škabrnje, na misnom slavlju u novoj crkvi Velike Gospe, podignute na temeljima stare porušene u Domovinskom ratu, blagoslovio je u nadahnutoj propovijedi zahvalio se zlatnom bračnom paru Brkić na svjedočanstvu vjere koju su prezentirali kroz proteklih pola stoljeća živeći u vjernosti jedno drugome u sakramentu braka. Poslanicu je čitala Jelena Bilaver.


Radili u Njemačkoj, sina čuvale bake
Ponovno, kao i prije pedeset godina, Petar i Anka stali su pred oltar. Zajedno s njima su bili sin Denis Brkić, nevjesta Ivana rođena Bulić u Korlatu i troje unučadi: unuka Petra i unuci, nogometaš Ivan i najmlađi Šime.
Prvi puta su prije pola stoljeća jednom drugom pred oltarom u tadašnjoj crkvi Uznesenja BDM ili Velike Gospe uzajamno rekli »uzimam tebe Petar – Anka, za svoga supruga-suprugu i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga«. Sada je to u novosagrađenoj crkvi Velike Gospe bila potvrda 50 godina zajedničkog života.
– U tom vremenu pružili smo skrb i ljubav prema svom sinu Denisu. Supruga i ja smo radili u Siemensu u Njemačkoj ali je naš sin Ivan živio u Škabrnji sa svojim bakama i djedovima, da završi osnovnu školu, da uči hrvatsku povijest, da zauvijek zavoli svoju djedovinu. I on nam je zajedno sa našom nevistom Ivanom i unučadi Petrom, Ivanom i Šimom uzvratio istom mjerom, ponosno će slavljenik Petar koji nije mogao sakriti svoju uzbuđenost zbog slavlja koji mnogi bračni parovi uopće i ne dočekaju.




Bez svađe, samo pokoje neistomišljenje
Bog ih je doista blagoslovio, blagoslovio ih je snagom da zajednički mogu prebroditi sve životne nedaće i u slozi i ljubavi nakon pola stoljeća dočekati zlatni pir.
– Ne sjećam se da smo se baš svađali, onako koji put se porječkali, ali to je normalno, sasvim ozbiljno će slavljenik Petar, koji je, kaže on, 40 godina i dva mjeseca radio u Siemensu u njemačkom Münchenu i vratio se na škabrnjsko ognjište. I njima je u Domovinskom ratu kao i u cijeloj Škabrnji sve opljačkano i porušeno, a Petru su ubijeni i roditelji.
Da bi mogao druge obasjati suncem, moraš imati to sunce u sebi, a njih dvoje su uvijek obasjavali jedno drugo.


Umirovljenička relaksacija u masliniku i vinogradu
– Život nije samo posut ružama. Međutim, ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživjeli svaki trenutak radosno i punim plućima, otvorena srca i duše, recept je slavljenika Petra koju za svoju dušu i tilo u Škabrnji ima rekreaciju i relaksaciju između 300 stabala maslina i oko 1.300 panja vinove loze.
A tada je za bogatim stolom u Matanovim dvorima započela svečana večera, slavljenička večera za pamćenje. Najsvečaniji trenutak je bilo rezanje slavljeničke torte začinjen poljupcem Petra i Anke, mnogi nisu mogli sakriti suze radosnice.
– Ništa nam više ne treba, samo zdravlja, nama i našima koje najviše volimo, poželio je vedri slavljenik Petar Brkić, koji je svog prezimenjaka, novinara Zadarskog lista pozvao i na proslavu dijamantnog pira, 60 godina braka. Slavljenicima uzvraćamo s pregršt lijepih želja za dug zajednički život s puno zdravlja i radosnih trenutaka sa svojim najmilijima.