Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pametan razvojni put u Zadru je osnivanje energetske zajednice

04.10.2021. 08:45


Udruga »Eko – Zadar« organizirala je predstavljanje Priručnika o izgradnji vlastite fotonaponske elektrane. Novoizglasani Zakon o obnovljivim izvorima energije, uvelike mijenja uvjete korištenja obnovljivih izvora energije. Stoga je novosti i izazove za građanstvo i poslovni sektor objasnio ekološki aktivist iz Eko Kvarnera Vjeran Piršić, koji je govorio o vlastitim iskustvima kako najpovoljnije koristiti obnovljive izvore energije.


Zelena energija
Svoje iskustvo vlasnika fotonaponske elektrane, Vjeran Piršić objasnio je u 10 koraka te je napravio i prigodni Priručnik za građane, koji prati proces projektiranja, izgradnje i spajanja na mrežu vlastite male fotonaponske elektrane.
– Pojam koji se sve više koristi je energetska tranzicija. Nakon dva desetljeća borbe, Europska komisija suočila se s klimatskim promjenama koje je izazvao sam čovjek prekomjernim korištenjem fosilnih goriva. Suočila se i s činjenicom da postoji alternativa tome. Prije oko 15 mjeseci Europska komisija predstavila je buduću politiku Europske unije koja je okrenuta zelenoj industriji i obnovljivim izvorima energije, kazao je Piršić te dodao kako je energetska tranzicija nova službena politika EU.
– Taj se proces sastoji od četiri dijela: dekarbonizacije, tj. napuštanja korištenja fosilnih goriva, digitalizacije, decentralizacije i demokratizacije. Ta četiri koraka predstavljaju koordinatni sustav budućnosti, istaknuo je Piršić.


Iskustvo na Krku
Upravo je sada, zahvaljujući višegodišnjem zalaganju te promjeni politike EU-a o korištenju obnovljivih izvora energije, potrebna dokumentacija za postavljanje malih fotonaponskih elektrana višestruko pojednostavljena, a spajanje na mrežu jeftinije i brže. Ugradnjom vlastite fotonaponske elektrane omogućava se pohrana viška proizvedene električne energije u elektrodistributivnu mrežu, tj. dolazi do uspostave mehanizma naplate električne energije koji potrošačima omogućava da stvaraju dio vlastite električne energije te da istu koriste kad god im treba, a ne ovisno o njenoj proizvodnji.
– Proces energetske tranzicije na otoku je Krku, odakle ja djelujem, počeo 2002. godine osnivanjem udruge Eko Kvarner. Osnovali smo 2012. godine prvu energetsku zadrugu u Hrvatskoj i 2019. godine tvrtku Otok Krk Energija, kazao je Piršić te istaknuo kako je Vlada tek 2018. godine olakšala proces spajanja malih fotonaponskih elektrana.
– Hrvatska ove godine donosi osam zakona iz domene energetike. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost redovito otvara javne natječaje za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije. Novi pojam, koji će ući u upotrebu promjenom zakonskih okvira je energetska zajednica. Ona građanima omogućava da zajednički kupuju opremu i usluge. Projekt za izgradnju fotonaponske elektrane tim putem košta višestruko manje, objasnio je Piršić i rekao kako je energetska zajednica nova pravna forma u koju je uključena zajednica ljudi i institucija koje samostalno proizvode struju i dijele ju sa svojim susjedima, ovisno o vlastitim kapacitetima i potrebama.




Tri dokumenta
– Pametan razvojni put u Zadru bio bi osnivanje energetske zadruge Zadar, koja će se pretvoriti u energetsku zajednicu Zadar. Europa traži i daje novac za ovakve projekte. Za projekt ugradnje fotonaponske elektrane danas su potrebna tri dokumenta: to je potvrda o legalnosti objekta, vlasnički list i postojeći ugovor s pružateljem električne energije. Zelena energija je postala razvojni alat industrije. Fotonaponske elektrane dijele se na integrirane, tj. one koje se rade na već postojećem građevinskom objektu i neintegrirane, tj. one koje se postavljaju na livadi ili pašnjaku, istaknuo je Piršić.
Pozitivna iskustva s otoka Krka tako se mogu implementirati i na naše područje te uvelike smanjiti izdatke za energiju, ali i potaknuti podizanje ekološke svijesti korištenjem obnovljivih izvora energije.


Deset koraka do fotonaponske elektrane
1. Izrada prve preliminarne analize mogućnosti i
isplativosti instalacije
2. Izrada projekta fotonaponske elektrane
3. Prijava projekta na neki od natječaja Fonda za
zaštitu okoliša ili drugih tijela
4. Zajednička nabava opreme
5. Odabir izvođača radova
6. Angažiranje stručnog nadzora izvođača
7. Kupnja i instalacija dvosmjernog brojila
8. Potpisivanje ugovora s trgovcem električne energije
9. Isplata sufinanciranja
10. Budućnost: ulazak u virtualnu elektranu