Prosvjedi kod bolnica narušavaju mir bolesnicima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
HLK
Autor: 
U Komori su uvjereni da će rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli covid i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom
Patrik MAČEK/PIXSELL
Među prosvjednicima zbog uvođenja potvrda u zdravstvo bili su i neki koji nisu djelatnici bolnice

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u ponedjeljak da podržava uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav kao mjeru koja će pridonijeti sigurnosti bolesnika i ocijenila kako prosvjedi u bolnicama ili oko njih narušavaju mir nužan bolesnicima u njihovu liječenju.

"Komora smatra da svim zaposlenicima u zdravstvu zdravlje i sigurnost bolesnika trebaju biti na prvom mjestu. Liječnici su cijepljeni u izuzetno visokom broju, a kada se cijepljenim liječnicima pribroje oni koji su stekli imunitet preboljenjem, dolazimo do vrlo visokog postotka od preko 95 posto", ističe HLK.

U Komori su uvjereni da će rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli covid i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom.

Ističu kako svi zdravstveni djelatnici u svojem radu svakodnevno provode niz mjera sprječavanja infekcija unutar zdravstvenog sustava, koje se temelje na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o sprječavanju bolničkih infekcija.

Redovito testiranje dio je tih mjera i njegovo neprovođenje izravno šteti sigurnosti i zdravlju pacijenata i kolega, upozorava HLK.

"Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije moglo bi se usporediti sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku. I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo - našim bolesnicima", naglašava HLK.

Pedesetak prosvjednika dočekalo je u ponedjeljak ujutro zvižducima ministra zdravstva Vilija Beroša u KBC-u Zagreb, koji je tamo došao obilježiti početak primjene covid potvrda u zdravstvu.

Prosvjednici Berošu nisu dali govoriti skandirajući "dolje sramotne odluke", "izdaja" i "ostavka" pa je izjavu za medije morao dati u Ravnateljstvu bolnice.

Slično je bilo i pred KBC-om Split gdje je skupina građana i nešto djelatnika bolnice izražavala nezadovoljstvo uvođenjem covid potvrda, pri čemu su vrijeđali ravnatelja KBC-a, a neke liječnike hvatali za ruke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno