Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uživanje na brodu, u izolaciji od ostatka svijeta

04.10.2021. 12:12


U uvjetima pandemije koronavirusa nautika se pretvorila u najvažnijih hrvatski turistički proizvod, koji se u tržišnim okolnostima globalne pandemije pokazao kao najsigurniji vid turizma jer ga karakterizira boravak na plovilu, u osami. Korisnicima plovila omogućena je svojevrsna izolacija od ostataka svijeta. Nautičari osim toga, i dalje mogli uživati u svim ljepotama koje plovidba i boravak na moru kao takvi pružaju. S obzirom na to da su tijekom ljeta na snazi bile strože epidemiološke mjere socijalnog distanciranja, nautički je turizam u svim svojim pojavnim oblicima bio izuzetno popularan i svima prihvatljiv.


Sigurnost, profesionalnost, ponuda
Razgovarali smo s Tonijem Antišinom, menadžerom Olive Island Marine u Sutomišćici kako je kod njih prošla sezona te što očekuju od posezone.
– Što se tiče špice sezone, tj. srpnja i kolovoza, zabilježen je blagi porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pandemija koronavirusa prošle je godine svima pomrsila planove, no naša je marina u ljetnim mjesecima ostvarila iznimno dobre rezultate, kojima smo se približili rekordnoj 2019. godini. No, ono što nas iznimno veseli jest što smo ove godine u pred i posezoni ostvarili višestruko bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu, kazao je Antišin te dodao kako u sektoru nautičkog turizma postoje mnogi faktori koji su pridonijeli ovogodišnjoj iznimno uspješnoj sezoni.
Za razliku od hotelskoga ili privatnog smještaja u gradovima i naseljima uz obalu, nautički turizam se pokazao savršenim u vremenu pandemije. Putnici na plovilima uživaju u svim prednostima boravka u luksuzno uređenim prostorima, bez brige oko pretjeranih kontakata i mogućnosti zaraze koronavirusom.
– Osim toga što boravak na plovilu osigurava određeni stupanj izolacije i odmaka od velikih gužvi, naši su klijenti uvidjeli da radimo iznimno dobar posao u osiguravanju visokih standarda zdravstvene zaštite i poštivanja epidemioloških mjera, što je uz tradicionalno bogatu ponudu, za nautičare u Zadarskoj županiji uvjetovalo iznimno dobro odrađenu sezonu. Uz sve to, tim u Olive Island Marini svoj posao uvijek obavlja smireno i profesionalno što klijentima ulijeva dodatnu dozu povjerenja, istaknuo je Antišin.
Osim usluge veza brodica, u marinama se mogu naći dodatni sadržaji, koje su klijenti prošle sezone manje koristili.
– Ovo smo ljeto primijetili rast u sektoru ugostiteljstva, tj. u našem Olive Garden restoranu, koji je iznimno dobro posjećen. Rast prometa također je primijećen i u sektoru tranzitnih vezova i kraćih noćenja vanjskih gostiju marine, rekao je Antišin i dodao kako je zasada zadovoljan rezultatima u posezoni.


90 posto stalnih klijenata
– Bez obzira na činjenicu da je Hrvatska već tjednima na crvenoj listi ECDC-a, posao kod nas teče izvrsno. Do sada ostvareni rezultati čak se mogu usporediti i s rekordnom 2019. godinom, čime smo ponovno dokazali kako je nautički turizam najsigurniji vid odmora u vremenu pandemije. Iznimno mi je drago da su to prepoznali naši stalni klijenti, čija su plovila kod nas na stalnom vezu, kazao je Antišin i podsjetio kako su u posezoni turisti češće osobe zrelije dobi i viših primanja, koji mogu bez obveza uživati u dugom odmoru.
– Njima je naravno važno da se na svakom koraku poštuju epidemiološke mjere te da imaju siguran i ugodan boravak. Čak i ako naši klijenti žele duže boraviti na plovilu u marini, osigurali smo im lagodan boravak bez briga i straha, naglasio je Antišin i kazao kako prilagodba promjenjivim epidemiološkim ograničenjima za njih ne predstavlja veliki problem jer su mala marina.
– Naše poslovanje uvijek prilagođavamo važećim epidemiološkim standardima. Olive Island Marina je manja marina, koja zrači mirnim, domaćim ugođajem. Dodatna nam je prednost činjenica da ne poslujemo s charter kompanijama, što znači da se kroz marinu ne izmjenjuje veliki broj ljudi koji stvaraju gužve i remete mir, istaknuo je Antišin, dodajući kako su gosti marine tradicionalno osobe zrelije dobi i više platežne moći, koji najčešće dolaze iz naših najfrekventnijih emitivnih tržišta.
– Zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija i Češka, iz kojih je veliki broj gostiju marine, dostupne su automobilom, što osobama koje žele smanjiti kontakte pruža dodatnu sigurnost pri odabiru destinacije te je naravno manje stresno od putovanja avionom. Ovo smo ljeto ugostili oko 90 posto naših stalnih klijenata, što je izvrstan rezultat. Oni često znaju i raditi dok uživaju na brodu te nam je iznimna čast da su kod nas pronašli svoju luku. Istovremeno uvijek mogu istraživati otok Ugljan, Zadar i njegovu okolicu, zaključio je Antišin.