Podrška Županije, na potezu Grad Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
umirovljenici
Zvonko KUCELIN
Umirovljenici u očekivanju "gradskih" božićnica

U Gradu Zadru zaprimili su dopis Gradske i Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika u kojem se traži izdvajanje iz proračuna u svrhu isplate božićnica zadarskim umirovljenicima, potvrdio je zamjenik pročelnice Ureda Grada Boris Artić. Kakav će biti odgovor gradskih vlasti još nije poznato, budući da se prijedlog tek treba naći pred poglavarima.

"Nema odustajanja"

Iz Hrvatske stranke umirovljenika su dopis, u kojem se od lokalnih vlasti traži isplata božićnice, uputili na adrese svih gradova i općina u Zadarskoj županiji, ali i na adresu županijskih vlasti. Predsjednik županijske HSU Branislav Jelenić podsjeća kako nisu konkretizirali iznos koji očekuju da bude određen za božićnicu, ostavljajući njima samima da ga prilagode proračunskim mogućnostima.

U stranci su procijenili kako je realno očekivati da taj iznos bude od 150 do 200 kuna po umirovljeniku.

- Ima općina i s malo umirovljenika, svega stotinjak i takvo izdvajanje ne bi uopće opteretilo proračun, navodi Jelenić.

Također dodaje kako činjenica da je Vlada pristala ispuniti uvjet koalicijskog sporazuma s Hrvatskom strankom umirovljenika i isplatiti nacionalnu božićnicu neće dovesti do povlačenja zahtjeva za traženjem umirovljeničke božićnice i na lokalnoj razini.

- Ne odustajemo. Iz središnjice su nas informirali kako se s Vladom sada pregovara o visini božićnice, ali kad tražimo božićnicu i na lokalnoj razini, mi to činimo zbog onih umirovljenika koji imaju male mirovine i žive ispod granice siromaštva. Uostalom ti ljudi za svoju lokalnu vlast nisu neki tuđinci, to su naši i njihovi očevi i majke, poručio je Jelenić.

Župan Stipe Zrilić je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Josipom Kraljićem i pročelnicom UO za financije Bibijanom Baričević krajem prošlog tjedna primio čelnike županijskog i gradskog HSU-a Branislava Jelenića i Duška Vukovića.

- Predstavnici HSU-a iskazali su razumijevanje nemogućnosti udovoljavanja njihovoj zamolbi, jer u županijskom proračunu nije planiran iznos koji bi na zadovoljavajući način mogao ispuniti iskazane potrebe, stoji u odgovoru pomoćnice pročelnika Ureda župana Danijele Nižić na upit o zaključcima sastanka.

Potpora Županije

U odgovoru se također navodi kako su predstavnicima HSU izložene "aktivnosti i financijska sredstva koja Županija ulaže u skrb o starijim i nemoćnim osobama i u socijalnu skrb općenito". U tekstu se podsjeća kako, uz 6 milijuna kuna, koliko se izdvaja za sufinanciranje rada

Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru, Županija financira izgradnju podružnica Doma u Salima i Preku, izdvajajući istodobno 140.000 kuna za program pomoći u kući starijim osobama te oko 150.000 kuna za skrb o socijalno ugroženim starijim osobama, o kojima skrbi Caritas i 230.000 kuna za rad Crvenog križa, dok se 2,357.900 kuna izdvaja za sufinanciranje ogrjeva najsiromašnijim obiteljima.

- Županija svake godine pomaže i rad Udruge umirovljenika te se priključujemo svim akcijama humanitarnog karaktera, poput akcija koje pokreće Dom za odrasle osobe Sv. Frane. Podršku smo pružili i privatnoj inicijativi novoosnovanog dnevnog boravka s njegom i pomoći u kući za starije osobe u Općini Kolan koji skrbi o 186 osoba. Sukladno navedenom, jasno je da skrb o starijim i nemoćnim osobama u Zadarskoj županiji nije zanemarena, zaključuje se u odgovoru uz napomenu kako su "predstavnici Županije prihvatili inicijativu HSU-a da u kontaktima s jedinicima lokalne samouprave pokrenu prihvaćanje zahtjeva i programa koji se odnose na osobe starije dobi i moguću isplatu božićnice".

- Moram reći da su u Županiji dosta ozbiljno shvatili našu poruku da se božićnica realizira, ovo je prvi poziv na sastanak na visokom nivou. Drago nam je što se naša poruka nije shvatila kao stranačka promocija, nego kao važno pitanje o kojem treba razgovarati neovisno o stranačkim interesima, kazao je Jelenić nakon sastanka sa županom Zrilićem dodajući kako obećanje o poticanju načelnika i gradonačelnika da isplate božićnice u skladu s mogućnostiam smatra "moralnom i političkom podrškom".

Očekujemo da će se i drugi javiti i ostvariti naš prijedlog, zaključio je.

Vir i Pag socijalno osjetljivi

U očekivanju odgovora s Narodnog trga valja kazati kako su Grad Pag i Općina Vir primjeri jedinica lokalne samouprave koji nisu čekali zahtjev HSU da bi se sjetili umirovljenika.

Grad Pag u kojem, uz potporu dvoje nezavisnih nositelja lista, vlast obnašaju HDZ i HSP, već nekoliko godina za oko 900 umirovljenika isplaćuje božićnicu u iznosu od 200 kuna, potvrdio je predsjednik paškog HSU-a Ivo Festini.

U općini Vir, pojasnio je načelnik esdepeovac Kristijan Kapović, božićnica ima oblik jednokratne pomoći koja se stječe temeljem natječaja koji objavljuje Općinsko poglavarstvo.

- Općina Vir je, to vam odgovorno tvrdim, općina koja najviše u Hrvatskoj izdvaja pomažući ljudima koji su u socijalno teškoj situaciji. Što se božićnice tiče nama nitko nekim dopisom ne može dijeliti lekciju. Općinsko poglavarstvo je prvi takav natječaj raspisalo prije četiri godine i tada je pojedinac mogao dobiti 350 kuna, godinu kasnije je taj iznos iznosio 400, pa 450 kuna, a lani je iznosio 500 kuna i odobrili smo ga za oko 400 osoba. Na natječaj se osim umirovljenika mogu javiti i druge osobe starije od 65 godina, nezaposleni koji su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje i osobe o kojima brigu vodi Centar za socijalnu skrb, kazao je Kapović navodeći kako ovogodišnji iznos sigurno neće biti manji od lanjskih 500 kuna, a odluči li tako Poglavarstvo možda bude i veći.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno