Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pričokaz u Crnom razveselio djecu i odrasle

Autor: Velimir Brkić

03.11.2008. 23:00
Pričokaz u Crnom razveselio djecu i odrasle

Foto: Velimir BRKIĆ



Predstavljanjem slikovnice “Leteći glasovir” autorica je mališane i sve nazočne oduševila svojim kreativnim i razdraganim nastupom u formi “pričokaza” i neposrednim kontaktom s publikom, koja je svojom aktivnošću, pljeskom i osmijehom na licu sudjelovala pjesmom i glumom u izuzetno zanimljivom i poučnom programu
U Društvenom domu u Crnom jučer je gostovala dječja književnica Željka Horvat-Vukelja, glavna urednica dječjeg časopisa “Modra lasta”. Djeca iz zadarskog vrtića “Radost” i učenici Osnovne škole Stanovi, Područne škole Crno, upoznali su se s književnicom i njezinim pričama, koja svoj cijeli radni vijek piše i stvara za djecu. Između ostaloga, napisala je dvadesetak dječjih igrokaza, roman, stotinjak kratkih priča, a najpoznatije su joj upravo slikovnice za najmlađe kao što su “Leteći glasovir”, “Balončica”, “Panjoglav”, “Hrabrica”, “Slikopriče”, “Pijanstica”, “Romantični kišobran” i druge. Djeca su uživala u pričanju priča s književnicom, a tom su se prigodom upoznala i s Gradskom knjižnicom Zadar, podružnica Crno.
Predstavljanjem slikovnice “Leteći glasovir” autorica je mališane i sve nazočne oduševila svojim kreativnim i razdraganim nastupom u formi “pričokaza” i neposrednim kontaktom s publikom, koja je svojom aktivnošću, pljeskom i osmijehom na licu sudjelovala pjesmom i glumom u izuzetno zanimljivom i poučnom programu. Kroz uzbudljive priče djeca su se upoznala i s elementima klasične glazbe i poznatim primjerima iz klasične glazbene literature, primjerice Mozartovom i Beethowenovom glazbom.
Na početku “pričokaza” učenici iz Crnoga izveli su igrokaz “Kuhinjski razgovor”, koji je do suza razveselio i nasmijao svu djecu, ali i starije. Susret su organizirali Gradska knjižnica Zadar i Školska knjiga iz Zagreba.
Pred više od 100-tinjak djece, teta, učiteljica i roditelja, domaćica poznatoj hrvatskoj književnici bila je agilna Laura Laura, voditeljica Gradske knjižnice Zadar podružnica Crno. Prije Crnog književnica je svoj “pričokaz” održala na zadarskim Pločama u podružnici Gradske knjižnice.
Inače, Željka Horvat-Vukelja rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju. Najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku, dok je osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Zadru.