Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Starokršćanska arhitektura između Zrmanje i Neretve

Autor:

03.11.2008. 23:00
Starokršćanska arhitektura između Zrmanje i Neretve

Foto: Vedran SITNICA



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana obrana magistarskog rada Berislava Štefanca. Pred stručnim povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Ante Uglešić, akademik Nenad Cambi i doc. dr. sc. Dražen Maršić Štefanec je branio rad pod naslovom “Starokršćanska arhitektura između Zrmanje i Neretve na temelju recentnih istraživanja”. Magisterij Berislava Štefanca vrhunac je poslijediplomskog studija kojeg je upisao akademske 2004./2005. na Sveučilištu u Zadru. Rođen u Njemačkoj, osnovno i srednješkolsko obrazovanje je stekao u Zadru, a studij arheologije i njemačkog jezika i književnosti je završio na Sveučilištu u Zadru. Tijekom i po završetku studija sudjelovao je na brojnim arheološkim istraživanjima.
– Kandidat je pisanju magistarske radnje prionuo krajnje savjesno, vrlo metodično. Postavljeni zadatak je obavio vrlo profesionalno, istaknuo je Maršić dodavši kako je radnja sistematizirana na jedan prihvatljiv način.
– Po čitanju radnje stječe se dojam da je ona pisana lepršavo, lako ruzmljivo, te se čini da je nije bilo teško napisati, no to se ne bi reklo po broju literature, kazao je Maršić.
Akademik Cambi je kazao kako je izbor ove teme iznimno važan, karakterističan, napomenuvši da Štefančev magisterij ima karakteristike jedne doktorske disertacije. Kazao je, također, kako ovaj rad ima sve atribute onoga što bi trebalo da sadrži jedan znanstveni rad.
U svom izvješćžu Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić je istaknuo, među ostalim, kako je rad Berislava Štefanca, gledajući u cjelini, u potpunosti arheološke naravi.
– Radnja odgovara propozicijama znanstvenog rada te je nesumnjivi doprinos istraživanju starokršćanske arhitekture, kazao je Uglešić.