Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učenici iz Jasenica u benkovačkom kraju

Autor: Mile Marić

03.11.2008. 23:00
Učenici iz Jasenica u benkovačkom kraju


Učenici Osnovne škole Jasenice ovom prilikom posjetili uljaru u Nadinu i upoznali se s preradom maslina te proizvodnjom ulja, da bi zatim posjetili Gradsku knjižnicu Benkovac. O liburnsko-rimskom gradu učenici su doznali zajedno sa svojim nastavnicima na terenu
Rezultat suradnje Gradske knjižnice Benkovac, Osnovne škole Jasenice i Zavičajnog muzeja Benkovac bio je terenska nastava za učenike sedmih i osmih razreda iz Jasenica s ciljem upoznavanja benkovačkog kraja.
Učenici Osnovne škole Jasenice ovom prilikom posjetili su uljaru u Nadinu i upoznali se s preradom maslina te proizvodnjom ulja, da bi zatim posjetili Gradsku knjižnicu Benkovac. Tijekom posjeta učenici su upoznati sa sadržajima koje nudi knjižnica. Tako su doznali da je knjižnica smještena na tri etaže s površinom od 600 m2, s godišnjim priljevom knjižne građe od 4.500 knjižnih jedinica u vrijednosti od pola milijuna kuna, a cjelokupan knjižni fond broji preko 45 tisuća publikacija u vrijednosti preko 3 milijuna kuna. Sama knjižnica pruža usluge na odjelima za djecu, odjelima za odrasle, predškolskom odjelu, studijskoj čitaonici, čitaonici dnevnog i tjednog tiska, glazbenom odjelu, videoteci, multimedijalnoj dvorani, ljetnoj pozornici i kompjutorskoj radionici koju su učenici jednostavno okupirali i koja je mogli bismo reći najviše zaokupila dječju pažnju.
Djeca su zatim prošetala glavnom benkovačkom šetnicom do utvrde Kaštel Benković gdje ih je ugostio v. d. ravnatelja Marin Ćurković upoznavši ih sa srednjovjekovnom utvrdom, njezinom prošlošću, nastankom i utjecajem koji je imala na grad Benkovac, ali i sa zbirkama koje Kaštel nudi svojim posjetiteljima, kao i vrijednim arheološkim eksponatima Asserije.
O liburnsko-rimskom gradu učenici su doznali zajedno sa svojim nastavnicima na terenu. Tako su saznali da se Asseria, liburnsko-rimsko naselje nalazilo u središtu južnoliburnskog prostora, na razmeđu današnjih Ravnih kotara i Bukovice, 6 km istočno od Benkovca, odnosno oko 1 km južno od današnjeg sela Podgrađa.
– Asseria, po svemu sudeći moćni liburnski gradić u doba antike, prerastao je u rimski grad s municipalnom upravom. Taj je prostor neprekidno nastanjen od prapovijesti do kasne antike, a vjerojatno i u ranom srednjem vijeku. Najveći procvat Asseria je doživjela u I. i II. st. kada se i ubrajala među najistaknutija središta antičke Liburnije. Asseriju spominju mnogi antički pisci, istaknuo je Ćurković tijekom posjeta Asseriji.
Na kraju je dogovoreno da se suradnja nastavi i u budućnosti, kako bi djeca što više doznala o prošlosti svoga kraja.