Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vesela podnevna misa

Autor:

03.11.2008. 23:00
Vesela podnevna misa

Foto: Alenka FESTINI



Mladi su nedjeljnu misu u podne dočekali s oduševljenjem, a posebno što je ipak nešto drugačija od uobičajene. Na misi pjeva crkveni zbor mladih, svira rock band na gitarama, a mladi čitaju evanđelja
Odnedavno se misa za mlade održava svake nedjelje u crkvi Sv. Frane s početkom u podne. Nedjeljna misa za odrasle s početkom u 10.30 i dalje se održava u zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja. Ovu novinu uveo je paški župnik don Igor Ikić.
Mladi su nedjeljnu misu u podne dočekali s oduševljenjem, a posebno što je ipak nešto drugačija od uobičajene. Na misi pjeva crkveni zbor mladih, svira rock band na gitarama, a mladi čitaju evanđelja. Naravno, ova vesela misa i sve aktivnosti vode se pod palicom odraslih, crkveni zbor mladih vodi prof. Antony Buljanović, a don Igoru Ikiću tijekom mise pomaže i časna sestra Tamara Bota.
Mladi su se maksimalno angažirali. Zbor i crkveni band često se nalaze i održavaju probe, drugi mladi ljudi s oduševljenjem su to prihvatili. A što je najvažnije, misa je izuzetno dobro posjećena, od najmlađih školaraca do srednjoškolaca. U razgovoru s nekolicinom mladih, otkrili smo da ih najviše oduševljava što misa počinje u podne pa mogu malo duže spavati, dok su neki rekli da je dobro što cijela liturgija ne traje dugo, svega 35 do 40 minuta.
Don Igor Ikić je kazao kako ima više razloga zbog čega je potrebna nedjeljna misa za mlade u podne.
– Ponajprije je cilj da mladi dođu više do izražaja, jer to ne mogu kada su s odraslima u zbornoj crkvi. Među mladima ima puno talenata za sviranje i pjevanje u zboru, a oni su još premladi za nastup u zbornoj crkvi, jer u zbornoj crkvi pjeva crkveni zbor sastavljen od starijih. Također, mladima je potrebna drugačija propovijed nego starijima, jer stariji su u mnogo toga upućeni, a mladi nisu i zbog toga je potrebno i propovijedi prilagoditi mladima. Pokazalo se kako mladi vole kada su svi zajedno na misi, mirni su, mole, slušaju i sve izgleda vrlo lijepo, rekao je don Igor.
Ovu novinu sa zadovoljstvom su prihvatili i roditelji, ponajviše srednjoškolaca.
– Djeca radije voli ići na misu u podne. Prije smo ih morali doslovno tjerati iz kreveta kako bi stigli na misu u 10.30, međutim, sada im je lakše ustati u 11 sati, čuli smo od nekoliko roditelja čija djeca polaze srednju školu. Sve u svemu, reakcije djece i roditelja su svakako dobre, a izjave pohvalne.
– Lijepo je vidjeti punu crkvu mladih; to me raduje jer se vidi da su svi prihvatili ovu nedjeljnu misu u podne kao svoju i vrlo rado dolaze, čak budu u crkvi i petnaestak minuta prije početka, istaknuo je don Igor.
 


 CRKVENI BAND


Crkveni band čine: na gitari Domagoj Magaš, Toni Palčić, Vinko Fačini, klavijature svira Lovro Dobrijević, na bas gitari je Franko Palčić, na udaraljkama Roko Buljanović, a solo pjevačica banda je Katarina Škunca.