Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Benkovčani ostali bez vlasti

Autor: Velimir Brkić

03.11.2009. 23:00
Benkovčani ostali bez vlasti


Vlada RH mora postaviti povjerenika i odrediti datum izbora. Zbog troškova svakako bi željeli da izvaredni izbori budu istog dana kad i izbori za novog predsjednika RH-a, 27. prosinca, rekao je Branko Kutija
Od sinoć Grad Benkovac je bez vlasti. Prvi čovjek Benkovca Željko Katuša nakon pet mjeseci više i službeno nije gradonačelnik. Zakonom o lokalnoj samoupravi određeno je da zajedno s gradonačelnikom Katušom odlazi i njegov pomoćnik Mirko Erstić jer su na lokalnim, prvim neposrednim izborima izabrani “u paketu”. Neopozivu ostavku prvog neposredno izabranog gradonačelnika Benkovca, odnosno zaključke kojim se obavještava Vlada RH o prestanku mandata gradonačelnika i donačelnika, sinoć su prihvatili benkovački vijećnici na 4. sjednici Gradskog vijeća. Sjednicom kojom je predsjedao predsjednik GV-a Branko Kutija nazočio je dosadašnji dogradonačelnik Erstić i 14 vijećnika. Nedostajao je vijećnik Ive Čerina i dosadašnji gradonačelnik Katuša.
Katuši, nažalost, zdravstveni problemi nisu dopustili nastavak ovog odgovornog i zahtjevnog posla punog stresova. Prvi je to slučaj uopće napuštanja čelne fotelje u Hrvatskoj sukladno novom, neposrednom izboru župana, gradonačelnika i načelnika. Željko Katuša je prije izbora za gradonačelnika Benkovca bio županijski pročelnik za poljoprivredu, a prije posla u Zadarskoj županiji bio je direktor benkovačkog Badela. Katuša je dao ostavku i na mjesto predsjednika GO HDZ-a Benkovac.
Katuša je kao kandidat HDZ-a izabran za gradonačelnika Benkovca na izborima u mjesecu svibnju kad je s čak 61 posto glasova jednostavno “pomeo” svoja četiri protukandidata. Za zamjenika mu je izabran Mirko Erstić. Grad je ostao bez nositelja izvršne vlasti a do izvanrednih neposrednih izbora Benkovcem će rukovoditi povjerenik kojeg će imenovati Vlada RH-a. Na tu dužnost može biti postavljen i dosadašnji gradonačelnik Erstić. Benkovčani će u roku od 60 dana izaći na izbore i izabrati novo benkovačko čelništvo.
– Već danas zaključke sa sjednice GV-a šaljemo prema Vladi RH-a i Ministarstvu uprave zbog dodatnih razjašnjenja. Vlada RH mora postaviti povjerenika i odrediti datum izbora. Zbog troškova svakako bi željeli da izvaredni izbori budu istog dana kad i izbori za novog predsjednika RH-a, 27. prosinca, rekao je Branko Kutija.
Inače, četvrta, izvaredna sjednica GV-a trajala je kratko, sa samo jednom točkom dnevnog reda. Tek se nezavisni vijećnik Milenko Marinović u dva navrata glasno zapitao zbog čega nije nazočan Željko Katuša.
– Trebao je doći. Je li zaista bolestan ili ne? zapitao je Marinović.
Vrlo jasno odgovorio mu je Kutija.
– Žao mi je što sumnjate u razloge Katušine ostavke. Sad mu je na prvom mjestu njegovo zdravlje i njegova obitelj, odgovorio je Kutija.