Benkovčani ostali bez vlasti

Slika korisnika admin
IMG_9439
Sinoćnjom sjednicom predsjedao je predsjednik GV-a Branko Kutija

Od sinoć Grad Benkovac je bez vlasti. Prvi čovjek Benkovca Željko Katuša nakon pet mjeseci više i službeno nije gradonačelnik. Zakonom o lokalnoj samoupravi određeno je da zajedno s gradonačelnikom Katušom odlazi i njegov pomoćnik Mirko Erstić jer su na lokalnim, prvim neposrednim izborima izabrani "u paketu". Neopozivu ostavku prvog neposredno izabranog gradonačelnika Benkovca, odnosno zaključke kojim se obavještava Vlada RH o prestanku mandata gradonačelnika i donačelnika, sinoć su prihvatili benkovački vijećnici na 4. sjednici Gradskog vijeća. Sjednicom kojom je predsjedao predsjednik GV-a Branko Kutija nazočio je dosadašnji dogradonačelnik Erstić i 14 vijećnika. Nedostajao je vijećnik Ive Čerina i dosadašnji gradonačelnik Katuša.

Katuši, nažalost, zdravstveni problemi nisu dopustili nastavak ovog odgovornog i zahtjevnog posla punog stresova. Prvi je to slučaj uopće napuštanja čelne fotelje u Hrvatskoj sukladno novom, neposrednom izboru župana, gradonačelnika i načelnika. Željko Katuša je prije izbora za gradonačelnika Benkovca bio županijski pročelnik za poljoprivredu, a prije posla u Zadarskoj županiji bio je direktor benkovačkog Badela. Katuša je dao ostavku i na mjesto predsjednika GO HDZ-a Benkovac.

Katuša je kao kandidat HDZ-a izabran za gradonačelnika Benkovca na izborima u mjesecu svibnju kad je s čak 61 posto glasova jednostavno "pomeo" svoja četiri protukandidata. Za zamjenika mu je izabran Mirko Erstić. Grad je ostao bez nositelja izvršne vlasti a do izvanrednih neposrednih izbora Benkovcem će rukovoditi povjerenik kojeg će imenovati Vlada RH-a. Na tu dužnost može biti postavljen i dosadašnji gradonačelnik Erstić. Benkovčani će u roku od 60 dana izaći na izbore i izabrati novo benkovačko čelništvo.

- Već danas zaključke sa sjednice GV-a šaljemo prema Vladi RH-a i Ministarstvu uprave zbog dodatnih razjašnjenja. Vlada RH mora postaviti povjerenika i odrediti datum izbora. Zbog troškova svakako bi željeli da izvaredni izbori budu istog dana kad i izbori za novog predsjednika RH-a, 27. prosinca, rekao je Branko Kutija.

Inače, četvrta, izvaredna sjednica GV-a trajala je kratko, sa samo jednom točkom dnevnog reda. Tek se nezavisni vijećnik Milenko Marinović u dva navrata glasno zapitao zbog čega nije nazočan Željko Katuša.

- Trebao je doći. Je li zaista bolestan ili ne? zapitao je Marinović.

Vrlo jasno odgovorio mu je Kutija.

- Žao mi je što sumnjate u razloge Katušine ostavke. Sad mu je na prvom mjestu njegovo zdravlje i njegova obitelj, odgovorio je Kutija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno