Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatska će s ovakvim sporazumom ostati bez dijela mora

Autor: Siniša Klarica

03.11.2009. 23:00
Hrvatska će s ovakvim sporazumom ostati bez dijela mora

Foto: Vedran SITNICA



Glasovao sam protiv jer sporazum koji se nudi smatram nepravednim. Smatram da će indirektno, u idućem koraku, možda već za koju godinu Hrvatska s ovakvim sporazumom ostati bez dijela mora. To nije dobro ni za odnos hrvatskih građana prema EU, kazao je Josipović
Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović posjetio je jučer Općinu Vir. Općinski načelnik Kristijan Kapović izrazio je zadovoljstvo što prvi put u povijesti jedan kandidat za predsjednika Republike posjećuje ovaj otok. Josipović je pak izrazio oduševljenje što dolazi u jednu od rijetkih otočkih sredina koje bilježe porast stanovništva. Josipović je još jednom ponovio da svoju kampanju vodi pod geslom “Pravednost”, a da njegov program prati ustavne ovlasti koje ima predsjednik Republike Hrvatske. Drago mu je što vodi u svim anketama, au šali dodaje da nikog od svojih protukandidata ne vidi u drugom krugu.
No, pitanja novinara okupljenih u općinskoj vijećnici zašto je večer prije u Saboru RH glasovao protiv sporazuma o arbitraži između Slovenije i Hrvatske.
– Glasovao sam protiv jer sporazum koji se nudi smatram nepravednim. Smatram da će indirektno, u idućem koraku, moda već za koju godinu, Hrvatska s ovakvim sporazumom ostati bez dijela mora. To nije dobro ni za odnos hrvatskih građana prema EU. Europske vrijednosti su vrijednosti pravednosti, zakona, međunarodnog prava. Ovaj sporazum ne prati te vrijednosti pa bi se moglo dogoditi da čak i referendum za EU ne prođe kod naših građana, rekao je Josipović dodajući nešto kasnije da je on veliki zagovornik EU i prijateljstva sa Slovenijom, ali se moraju znati granice jer je i on veliki pobornik hrvatskog integriteta i suvereniteta.
Međutim, Josipović je siguran da će se ti problemi sa Slovenijom rješiti na temelju principijelnosti, a ne trgovine vitalnim državnim interesima. Uostalom, dio njegovog predizbornog programa jest jačanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama: Slovenijom, BiH, Srbijom, između ostalog i zbog činjenice da mnoge građane ovih zemalja povezuju obiteljske veze.
Josipović je dodao da ga ne smeta nejedinstvo u SDP-u glede podrške njemu, ali i predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. Za Josipovića nema dileme da je jedinstvo stranke pokazano i izborom njega kao kandidata SDP-a. To što se netko kandidira mimo stranke, Josipović kaže da niti na to može utjecati niti ga to zabrinjava.
Zanimljivo je da je Josipović došao u posjet općinskom načelniku Kristijanu Kapoviću kojeg je samo koji dan prije, kao član Saborskog povjerenstva za sukob interesa, kaznio zbog neprijavljivanja imovinske kartice.
– Prijava kartice zakonska je obveza za sve. Svi oni koj su zaboravili to učiniti, to će i učiniti i nadam se da tu neće biti problema. Onaj tko je zaboravio, dobit će neku sankcijicu, ali mislim da neće zaboraviti podnijeti imovinsku karticu.
Za način odlučivanja na referendumu za EU, Josipović kaže da je nemoguće primjeniti model 50 posto svih upisanih birača, osobito zbog dijaspore i neažuriranih biračkih popisa u inozemstvu. Hoće li to biti 50 posto onih koji su izašli na referendum i koji žele odlučivati o ulasku u EU, bit će po Josipoviću, predmet daljnjih ustavnih rasprava.
Uređenje ureda kojim će se predsjednik Mesić koristiti u svojim umirovljeničkim danima, Josipović smatra da je dio demokratskih običaja koji već postoje u svijetu. Josipović odnedavno uživa i u blagodatima kampanje koje vodi preko interneta. Jedna je je na službenoj stranici kampanje, a druga na njegovoj privatnoj web-stranici. Međutim, predsjednički kandidat je svjestan i zamki na ovoj globalnoj mreži pa se zalaže za etiku komuniciranja internetom.


Gosišnje korupcija građanima oduzme 12,5 milijardi kuna


Josipovića smeta što još uvijek nema cjepiva protiv svinjske gripe. Nezadovoljan je i ukupnom zdravstvenom politikom koja troši sve veće i veće iznose novaca, a građani je sve manje dobijaju za tu vrijednost što se vidi iz zdravstvenih fondova. Zbog toga je jedno od Josipovićevih glavnih obećanja, borba protiv korupcije osobito u dijelu predsjedničkih ovlasti koje se odnose na nacionalnu sigurnost. Za njega je jasno da se protiv korupcije može učinkovito boriti što su pokazali nedavni slučajevi Podravka, Brodosplit, HEP. Godišnje, naglašava Josipović, korupcija građanima oduzme 12,5 milijardi kuna, a to je novac koji se mora vratiti građanima.