Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marković nije kriv već prevaren?

Autor: Suzana Bandić

03.11.2009. 23:00
Marković nije kriv već prevaren?

Foto: Zvonko KUCELIN



Neslužbeno doznajemo da su Marković i Vitlov pred istražnim sucem zanijekali prijetnju, ali da su priznali kako su Kurtovića opomenuli radi dugova. Obojica će se braniti sa slobode, a Vitlovu je izrečena i mjera zabrane prilaženja obitelji Kurtović
Nisam kriv, već sam oštećen. To je sve što za sada mogu reći jer je istraga u tijeku – rekao je po izlasku iz Županijskog suda Dejan Marković (32), suvlasnik zadarskog elitnog kluba Maraschino, koji je u utorak ujutro, zajedno s Goranom Vitlovim, poznatijim pod nadimkom Sisak (46), uhićen zbog sumnje da je počininio kazneno djelo protupravne naplate.
Markovića i Vitlova zadarskoj je policiji još krajem prošlog tjedna prijavio Ante Kurtović (28) zbog ozbiljnih prijetnji njemu i njegovoj obitelji što je zapravo bio i ključ otkrivanja pozadine cijele priče o prijevari koja je u zadarskoj javnosti nazvana “zadarskom prijevarom stoljeća”.
Naime, Kurtović je u ponedjeljak uhićen, a potom i zadržan u jednomjesečnom pritvoru, zbog niza prijevara posredovanjem u prodaji luksuznih automobila, brodova, stanova i zemljišta imućnim Zadranima u pola cijene. Sve to nabavljao je od policiji još uvijek nepoznatih osoba, a na način da je u nekoliko leasing kuća zaduživao svoju rodbinu i prijatelje. Riječ je o takozvanom piramida sistemu prodaje u kojemu je Kurtović, navodno, novcem dobivenim od kupaca neko vrijeme plaćao rate leasinga. Kako je živio iznad svojih mogućnosti u međuvremenu se zadužio kod kamatara, a novih kupaca je bilo sve manje pa je upao u financijske probleme. Zbog golemih kamata koje je njima plaćao, prestao je plaćati rate leasing kućama koje su svoja potraživanja započele namirivati zaplijenom kupljene imovine. Jedan od oštećenih u cijeloj priči, kako je i sam priznao, je i Dejan Marković.
Nakon saslušanja kod istražnog suca Ante Anića, Marković i Vitlov su pušteni na slobodu.
– I jedan i drugi osumnjičeni negirali su da su izrekli prijetnju. Obzirom na to da za 32-godišnjaka tužiteljstvo nije niti zatražilo zatvaranje, nakon saslušavanja sam ga pustio. Drugome, 46-godišnjaku, izrečena je mjera zabrane prilaska obitelji Kurtović na manje od sto metara udaljenosti, prokomentirao je svoju odluku sudac Anić dodavši kako će slijedećih dana ispitati prevarene osobe.
Neslužbeno saznajemo da su obojica osumnjičenika iznijeli svoju obranu te da su negirali prijetnju. Marković je, navodno, od Kurtovića kupio automobil marke audi za koji mu ovaj nije u dogovorenom roku predao sve dokumente. U svojoj je obrani, neslužbeno doznajemo, kazao kako je Kurtovića samo opomenuo da mu donese fakture kako bi mogao nastaviti plaćanje rata za automobil. Vitlov i Kurtović su, navodno, imali neke otprije nerasčišćene račune zbog kojih mu je ovaj zaprijetio u jednom zadarskom kafiću. Navodno je Kurtović tada bio u društvu supruge pred kojom mu je Vitlov zaprijetio “zapalit ću ti kuću i pobiti sve živo” što je ovaj shvatio vrlo ozbiljno i sve prijavio policiji. Pretresom njihovih stanova i automobila policajci su kod Vitlova pronašli bokser i palicu, a kod Markovića pištolj koji inače legalno posjeduje.
Osim kaznene prijave zbog protupravne naplate Dejan Marković je zaradio i prijavu zbog zloporabe opojnih droga. Naime, tijekom pretresa policajci su mu pronašli i manju količinu marihuane koju je imao za osobnu uporabu.


 LISTA PREVARENIH SVE DUŽA


Prema informacijama iz PU zadarske do sada je zaprimljeno ukupno 13 prijava zbog prijevare protiv Ante Kurtovića, od čega je devet zaprimljeno u ponedjeljak i utorak, a još četiri u srijedu. Istragom je obuhvaćeno ukupno 57 vozila, 11 brodova te ukupno 70-tak osoba, no taj se broj gotovo iz sata u sat povećava pa se pretpostavlja kako bi se na listi oštećenih osoba, ali i onih umiješanih u prijevaru, na koncu moglo naći više od stotine.




 MLAĐI MUŠKARAC UHIĆEN U KAFIĆU


Gosti jednog od kafića City galerije bili su u srijedu oko podneva svjedoci gotovo filmskog uhićenja mlađe muške osobe. Naime, dok je u društvu mirno ispijao kavu, prišli su mu policajci, stavili lisičine na ruke i odveli ga u Drugu policijsku postaju. Od policije nismo uspjeli dobiti nikakvu službenu potvrdu o događaju, no neslužbeno doznajemo kako je uhićenje povezano sa “slučajem Kurtović”.


 ZADARSKI ROBIN HOOD


Iako je cijela priča o prijevarama imućnih i uglednih Zadrana procurila u javnost još krajem prošlog tjedna, interes javnosti i “glad” za novim informacijama još uvijek ne prestaje. U prilog tome idu i brojni komentari na svim internetskim portalima koji su izvijestili o ovom događaju. No, ono što je najzanimljivije u cijeloj priči, jest činjenica da je broj osoba koje su se svojim komantarima stavile u obranu Ante Kurtovića daleko veći od onih koji ga kude. Čak je dobio i nadimak “Zadarski Robin Hood”.