Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na svjetskom prvenstvu svirača usne harmonike

Autor: Z L

03.11.2009. 23:00
Na svjetskom prvenstvu svirača usne harmonike


Članovi KUD-ova iz Zadarske županije bili su na kulturnoj turneji u Njemačkoj u pokrajinama Baden-Wurttemberg i Bavarskoj.
Organizacijski odbor u sastavu Dragan Brzoja, Marija Dejanović i Pelegrin Mustać poveo je čuvare kulturne baštine: svirače usne harmonike, tamburaše i folklorne grupe na kulturnu rutu u Njemačku. Gostovanje je uključivalo sudjelovanje cvitaraša na Svjetskom festivalu usne harmonike (WHF-2009) u Trossingenu, posjet izvoru Dunava, obilaske gradova Sweningena, Stuttgarta i Münchena, nastupe u konzulatu u Stuttgartu i susret s konzulom Antom Cicvarićem, susret s Hrvatima u dijaspori i nastup u katoličkoj misiji u Sweningenu u odličnoj organizaciji velečasnog Luke Lucića, susret s konzulom
Vladimirom Duvnjakom, panoramski razgled Münchena gdje je ulogu vodiča imao pater Tomislav Dukić, posjet Muzeju harmonike u Trossingenu i posjet dvorca Hohenzollerna.
Generalnom predsjedniku Svjetskog festivala usne harmonike gospodinu Gerhardu Muelleru uručena je slika prve prijestolnice Hrvata i darovi ispred sudionika putovanja. Na putovanju su bili članovi KUD-a Nadin iz Nadina, KUD-a Popović iz Popovića, KUD-a «Sv. Nikola Tavelić» iz Lišana Ostrovičkih, KUD-a «Branimir« iz Nina i KUD-a Privlaka iz Privlake. Inicijator puta je bio Dragan Brzoja predsjednik KUD-a Nadin i organizator već sada poznate manifestacije s nazivom «Cvitarijada – najbolji cvitaraš od Nina do Knina«, a boravak u Njemačkoj osmislila je Marija Dejanović uz asistenciju Pelegrina Mustaća. Svirači usne harmonike predvođeni Antom Zrilićem ovogodišnjim pobjednikom «Cvitarijade» u sljedećem sastavu: Mile Nimac, Ive Grbić, Živko Vinketa, Branko Tokić, Ante Zrilić, Milka Zorić, Dragan Brzoja te poznati narodni guslar Dane Jurić koji je ovaj puta otkrio talenat na usnoj harmonici, sudjelovali su na međunarodnom festivalu usne harmonike u gradu Trossingenu gdje su nastupili u konkurenciji od ukupno 350 prijavljenih svirača iz cijelog svijeta u dvanaest kategorija. Naši cvitaraši su nastupili u kategoriji tradicijskog sviranja između 27 svirača iz cijelog svijeta gdje su predstavili hrvatsku tradicijsku baštinu. Osim navedenih imena valja istaknuti da su u folklornoj karavani sudjelovali predstavnica Grada Nina prof. Mirjana Knežević, predsjednik KUD-a Radovin iz Radovina Ivica Dundović u ulozi voditelja folklora iz Privlake i predsjednik KUD-a Popović Zlatko Tokić. Organizaciju putovanja sufinancirali su Ministarstvo kulture, Zadarska županija, Grad Nin, Grad Benkovac, Općina Privlaka i Turistička zajednica grada Nina. Čuvari kulturne baštine bili su ujedno i promotori regije gdje se podijelilo 1.500 prospekata Zadra, Nina i Privlake.