Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rad s nadarenom djecom

Autor:

03.11.2009. 23:00
Rad s nadarenom djecom

Foto: Filip BRALA



U program su uključena djeca koja imaju dodatne potrebe, odnosno ona koja su po svojim intelektualnim sposobnostima iznad svoje dobi. Njihovi zahtjevi, s obzirom na sposobnosti, puno su veći, pa će u okviru ponuđenih radionica dobiti priliku da uz procjenu odgojitelja o području darovitosti koje imaju mogu graditi nove spoznaje
Zadarski dječji vrtić “Sunce” krenuo je jučer s održavanjem prvih igraonica za rad s nadarenom djecom. Radi se o posebnom programu rada koji se do sada odvijao u predškolskim ustanovama u Zagrebu i Splitu, a prvi put formiran je i u Zadru te bi ubuduće trebao postati sastavni dio vrtićkoga sadržaja.
Naime, osim redovitih, ako se za to ukaže potreba, vrtići se mogu baviti i kraćim posebnim programima. U “Suncu” je tako dosad verificiran vjerski program i program ranog učenja engleskoga jezika, a ovo je treći dodatni program, koji će se, kako najavljuje ravnateljica “Sunca” Ana Dunatov, za sada odvijati u popodnevnim satima, dva puta tjedno po jedan sat.
– Tijekom protekle pedagoške godine radili smo na sastavljanju i verifikaciji programa, a paralelno s time i na edukaciji ljudi – psihologa koji će raditi na procjeni i testiranju djece, kao i odgojiteljice koja će voditi igraonice. Riječ je o programu koji je jako zahtjevan, ima posebnu didaktiku, tehniku i opremu, kao i odgovarajuću edukaciju. Upravo zbog toga što je u programu ima jako puno individualnog rada, kako bi postigli što veću kvalitetu, za sada smo u mogućnosti oformiti dvije radionice sa sedam do osam polaznika u svakoj, kaže Dunatov, pojašnjavajući kako su u program uključena djeca koja imaju dodatne potrebe, odnosno ona koja su po svojim intelektualnim sposobnostima iznad svoje dobi. To znači, kaže ravnateljica, da ih jedan redovni program ne može u potpunosti zadovoljiti. Njihovi zahtjevi, s obzirom na sposobnosti su puno veći, pa će u okviru ponuđenih radionica dobiti priliku da uz procjenu odgojitelja o području darovitosti koje imaju, mogu graditi nove spoznaje.
– Provođenje ovoga programa nije poruka drugima da za spomenutom djecom zaostaju. Naprotiv, svi oni koji se nalaze u redovnom programu u grupama su u skladu su sa svojim razvojem i svojom dobi. No, kako i inače uvijek vodimo računa o potrebama djece, moramo pratiti i djecu kod koje su u nekim područjima te potrebe izraženije, ističe Dunatov.
Program rada s nadarenom djecom u Vrtiću “Sunce” trajno će postati sastavni dio rada. Za sada je izdvojen kao igraonica u popodnevnoj smjeni. No, s obzirom da je tijekom idućih godina u planu povećanje broja educiranih odgojitelja koji bi mogli raditi u svojim matičnim vrtićima, trebali bi se ubuduće stvoriti uvjeti i za integraciju rada u jutarnjim satima u redovnom programu.