Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Manja proizvodnja svih sireva osim paškog

03.11.2010. 23:00
Manja proizvodnja svih sireva osim paškog


Proizvodnju smo prilagodili trenutačnim okolnostima, odnosno ne želimo proizvoditi više od onoga što možemo prodati. No stanje nije dramatično i s obzirom na situaciju ipak ne smijemo biti nezadovoljni jer tvrtka, unatoč svemu, dobro posluje, imamo kvalitetne proizvode po kojima smo prepoznatljivi na tržištu, a to je prije svega paški sir i proizvodnja se normalno odvija, rekao je Ante Oštarić


U Paškoj sirani, najvećem pojedinačnom proizvođaču paškog sira, osjećaju  se posljedice pada standarda  građana i zbog toga će proizvodnja svih sireva osim  paškog biti manja od planirane.
Paška sirana će ove godine  proizvesti 100 tona paškog sira, kao što je bilo i planirano,  no umjesto planiranih 800  proizvest će 700 tona pramenka, dalmatinca, primorca i trapista.
 – Proizvodnju smo prilagodili trenutačnim okolnostima,  odnosno ne želimo proizvoditi više od onoga što možemo  prodati. No stanje nije dramatično i s obzirom na situaciju ipak ne smijemo biti  nezadovoljni jer tvrtka, unatoč svemu, dobro posluje,  imamo kvalitetne proizvode  po kojima smo prepoznatljivi  na tržištu, a to je prije svega  paški sir i proizvodnja se normalno odvija, rekao je Ante  Oštarić, savjetnik člana uprave Paške sirane.
Osim sireva koji se proizvode cijelu godinu, u sezoni  janjenja koja traje od siječnja  do lipnja proizvodi se skuta i  paška janjetina, a oba su  proizvoda vrlo tražena na  tržištu. U Paškoj sirani je zaposleno 76 radnika od kojih  većina obavlja poslove u  proizvodnom pogonu, manji  dio radi na pašnjacima na kojima se nalazi osnovno stado  Paške sirane od 3.000 ovaca, a  dio radi u administraciji. Uz  sve obaveze koje mora podmiriti, Paška sirana otplaćuje i  kredit koji je dobila preko  agencije SAPARD iz pretpristupnih fondova Europske unije za izgradnju novog pogona.
– Prihodi tvrtke su stabilni, a  smanjenje proizvodnje neće  ozbiljno utjecati na konačan  financijski učinak tako da nemamo nikakvih problema s  otplatom kreditnih obroka,  kao ni s podmirenjem ostalih  obaveza, rekao je Ante Oštarić.
U izgradnju novog pogona,  tlocrtne površine 1. 800 metara četvornih uloženo je trideset milijuna kuna, a u njemu se nalaze pogoni za skladištenje i preradu mlijeka,  biološki pročišćivač, skladišta  za dozrijevanje sira, pogon za  proizvodnju skute i uredski  prostori.
U novom pogonu ugrađene  su dvije proizvodne trake od  kojih je jedna za proizvodnju  paškog sira, a druga za proizvodnju ostalih sireva. Paška  sirana je 2004. godine za svoje  proizvode dobila certifikate  Haccap i ISSO9001.