Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Medicinska škola na okupljanju inovativnih škola u Južnoj Africi

03.11.2010. 23:00
Medicinska škola na okupljanju inovativnih škola u Južnoj Africi


Predstavili smo projekt videokonferencije s Općom bolnicom u Zadru, u čemu smo jedinstveni i čime smo pozitivno zaprepastili sve okupljene. Našu prezentaciju došle su pogledati vodeće zemlje svijeta i svi su bili oduševljeni, rekli su Vidaković i Kadić


Vizija, komunikacija, tehnologija, informacija i zajednica – riječi su koje  su stalno bile prisutne i koje su  bile riječi vodilje i smisao okupljanja svjetskih inovativnih  škola na Inovativ Educative  Forumu koji se održao od 24.  do 31. listopada u Cape Townu, a na kojem su bili Davor  Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića iz  Zadra, Marija Perković, zamjenica ravnatelja i Edin Kadić,  voditelj školskih projekata te  inovativni profesor.
Korak prema  mentorskoj školi
Delegacija Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra  otišla je u Cape Town kao  predstavnik jedine inovativne  škole u regiji koja je tamo  izabrana za partnersku inovativnu škole, što je samo korak od cilja – postati mentorskom školom.
Na forumu se okupilo 56  inovativnih škola iz 70 zemalja  iz cijeloga svijeta i preko 500  uzvanika radi upoznavanja s  jednogodišnjom programskom strukturom, očekivanjima, ciljevima i mjerama uspjeha.
 – Ovo je bilo vrlo zanimljivo  iskustvo na kojem smo upoznali jako puno različitih ljudi,  kultura. Vidjeli smo kako ljudi  iz drugih zemalja rade, razmišljaju i s kakvim se problemima susreću u svakodnevnom radu. Mi smo na konferenciji predstavili svoj rad i  projekte, školu, grad, županiju i cijelu Hrvatsku. Pokazali smo sve projekte na kojima smo radili proteklih 15  godina i zbog kojih smo ušli u  krug inovativnih škola, rekao  je Davor Vidaković, ravnatelj  škole. Dodao je da su oduševili sve prisutne svojim programima te da su se time plasirali  u sam vrh inovativnih škola.  Ako nastave ovako raditi, kazali su, uskoro će postati škola  mentor koja će drugim školama moći prenijeti dosad  stečeno znanje.
 – Na konferenciji je jedna  od češćih tema bila kako inovativnost prenijeti na cijelu  školu i zajednicu, što mi radimo cijelo vrijeme. Tako smo  kroz projekt e-medica povezali sve zdravstvene škole u  Hrvatskoj te smo u njega  uključili i velik broj profesora.  Osim toga, predstavili smo  projekt videokonferencije s  Općom bolnicom u Zadru, u  čemu smo jedinstveni i čime  smo pozitivno zaprepastili sve  okupljene. Našu prezentaciju  došle su pogledati vodeće zemlje svijeta i svi su bili  oduševljeni, rekli su Vidaković i Kadić. Dodali su kako su  za uspjeh Medicinske škole  zaslužni svi nastavnici škole,  kao i lokalna zajednica, odnosno Grad i Županija, bez  čije podrške neki projekti ne  bi bili ostvarivi i koji su im  pružali podršku u projektima.  Također su zahvalili i Općoj  bolnici u Zadru te ljudima koji  su bili voljni dopustiti  održavanje videokonferencije  iz operacijske sale.
Globalizacija i  razmjena iskustava
 – Cilj ovakvih okupljanja je  da se nove tehnologije implementiraju u odgojno-obrazovni sustav. Mi smo od 1999.  godine zakoračili u jedno novo vrijeme i već tada smo  upotrebu tehnologije u odgojno-obrazovnom procesu  shvatili kao dio svakodnevice  o čemu svjedoče i brojni projekti, rekao je Vidaković i nastavio: – Smisao ovakvih okupljanja koja organizira Microsoft je globalizacija i razmjena  informacija. Na njima  možemo vidjeti kako se koriste tehnologije u odgojno-obrazovnom procesu u  drugim zemljama. Također je  cilj postići komunikaciju  među različitim zemljama i  kulturama. Naime, prilikom  razmjena iskustava i ideja  stvaraju se nove vizije i ideje,  kazao je Vidaković.
Kadić i Vidaković ispričali  su kako su sklopili mnogo  kontakata s ravnateljima i  profesorima brojnih škola iz  različitih zemalja, a na čemu  inzistiraju i iz Microsofta. Oni  su, između ostalog, dogovorili  suradnju sa školama iz Tajvana, Kenije, Amerike, Južne  Afrike te Rusije. Obojica se  slažu da im je ovo iskustvo  obogatilo živote i pokazalo im  da rade na pravom putu te da  su među boljim školama u  svijetu, ali i da su drugi prepoznali njihovu kvalitetu. Također im je dalo poticaj da  nastave s dobrim radom i šire  upotrebu tehnologije u obrazovno-odgojnom sustavu. Dodali su da se sve škole mogu  uključiti u ovakve programe,  ali prije toga moraju raditi na  senzibiliziranju nastavnika da  prihvate nove tehnologije u  svom rade te na njihovu educiranju. Tek uz konstantno  educiranje nastavnika i stalan  rad može se postići uspjeh  kakav je postigla zadarska  Medicinska škola.


 MOGUĆ POSJET AFRIČKIH UČENIKA




Osim sudjelovanja na brojnim radionicama sudionici Microsoftova foruma imali su priliku posjetiti lokalne škole u Cape Townu te se upoznati s kulturom zemlje domaćina. Posjetili su jednu privatnu i jednu državnu školu te su se uvjerili u nesrazmjer između bogate (privatne) i siromašne (državne) škole. Nakon posjeta državnoj školi rodila se ideja da nekoliko učenika iz Južne Afrike dođe u posjet Medicinskoj školi u Zadar te da se na taj način ostvari suradnja.
 – Mi ravnatelji smo već ostvarili kontakte i ravnatelj te škole je zainteresiran za suradnju, a budući da i Microsoft podržava ovakve ideje, ovo bi moglo biti izvedivo, rekao je Vidaković još jedanput, istaknuvši da Microsoft podržava suradnju škola i razmjenu znanja i isukustava.