Omogućen jedan besplatni apsolventski semestar

Slika korisnika admin
Autor: 
Tomislav JERAK
Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i v.d. predsjednica Hrvatskog studentskog zbora

Studenti Sveučilišta u Zadru, točnije Studentski zbor, nakon jednomjesečne borbe oko nekoliko odluka donesenih na posljednjoj sjednici Senata u prošloj akademskoj godini, ipak su nešto postigli.

Odluke koje su se promijenile tiču se apsolventskog statusa nakon preddiplomskog studija, apsolventskog statusa nakon diplomskog studija te plaćanje pada godine na diplomskome studiju.

Preddiplomski apsolventski staž u trajanju od jedne godine je besplatan za one studente koji nisu nijednom pali godinu, dakle ulaze u zakonski okvir od 1/3 dužeg studija, a za sve ostale slučajeve on se naplaćuje kao i do sada.

Studentima diplomskih studija omogućen je jedan apsolventski semestar koji je besplatan. Studenti diplomskih studija koji nisu nijednom pali godinu svoj pad ne plaćaju 4.000 kuna, kako je bilo navedeno u prošloj odluci, već plaćaju ECTS bodove koji su im ostali po modelu preddiplomskih studija (srednja cijena 92 kune).

Studentski predstavnici na svojim internetskim stranicama ističu kako su studenti zadovljni i ovim odlukama, iako su tražili izmjene i drugih odluka.

- Naravno da smo zadovoljni, ipak smo mi prvi studentski zbor koji je uspio promijeniti odluke Senata. S nekim odlukama smo zadovoljni, druge bismo htjeli promijeniti, ali to jednostavno nije moguće. Primjerice, kada je riječ o studentima po starom programu, zakonski rok od 30. rujna je prošao te smo više, manje nemoćni bilo što mijenjati. Studenti su zadovoljni neplaćanjem još jednog semestra, odnosno godine, kazala je Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Napominje kako će u vezi 60 ECTS bodova i studenata po starom programu biti ponovno govora na idućoj sjednici Studentskog zbora.

- Nastojat ćemo da se Bolonja provodi onako kako treba. U zakonu stoji kako odjeli mogu autonomno odlučivati hoće li pustiti nekog s dva ili tri boda manje u višu godinu studija. Naši predstavnici će intenzivno surađivati s odjelima kako bi se omogućilo studentima kojima nedostaje dva, tri boda da se upišu u višu godinu, kazala je Šašek dodajući kako još uvijek ne zna koliki je broj takvih studenata.

Inače, Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru na sjednici Hrvatskog Studentskog zbora održanoj u Zagrebu 25. listopada 2010. imenovana je v.d. predsjednicom Hrvatskog studentskog zbora do izbora novih predstavnika studentskih zborova koji još nisu proveli studentske izbore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno