Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Paško kino na čekanju

03.11.2010. 23:00
Paško kino na čekanju


U planu je bilo uređenje kina i nabava nove opreme kako bi kino moglo raditi tijekom jeseni i zime, međutim, u ovom recesijskom razdoblju, kada troškove smanjujemo gdje god možemo, nije moguće ulagati u novu opremu, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag


U Pagu je kino proradilo prije gotovo pola stoljeća i u početku se nalazilo u prizemlju Kneževa dvora, u prostoru u kojem je danas Galerija paške čipke, nakon toga je preseljeno u Dom kulture, a brigu o kinu vodili su prvo nekadašnje Narodno učilište Općine Pag, zatim Dom kulture, Grad Pag, a prije dvije godine kino je predano na upravljanje Centru za kulturu i informacije Pag.
Dvorana kina “Jadran” ima 220 sjedećih mjesta, što je za paške prilike dobro. Nakon pojave prvo VHS-a, a potom i DVD-a rad kina je postao neisplativ i zbog toga se u Pagu nekoliko godina nisu održavale projekcije filmova. Prije dvije godine, u suradnji s tvrtkom iz Zadra ovlaštenom za prikazivanje filmova kino je ponovno počelo s radom, a među posjetiteljima je bilo najviše djece. No kada se prikazivao neki filmski hit, u kino su rado odlazili i odrasli. Filmovi su se redovito prikazivali do početka ljeta, a nakon ljetne stanke kino je ponovno trebalo proraditi. No zbog financijskih problema ljubitelji gledanja filmova u kinu morat će pričekati. Prvi problem je oprema za projekciju filmova koja je zastarjela i koju bi trebalo mijenjati.
– U planu je bilo uređenje kina i nabava nove opreme kako bi kino moglo raditi tijekom jeseni i zime, međutim, u ovom recesijskom razdoblju, kada troškove smanjujemo gdje god možemo, nije moguće ulagati u novu opremu, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Drugi problem je u isplativosti. Prikazivači filmova imaju previše troškova jer moraju dolaziti iz Zadra, moraju platiti film, radnika na blagajni, na ulazu i u prostoru gdje se nalazi kinoprojektor. Zbog toga su Grad Pag i Centar za kulturu i informacije prikazivačima filmova ustupali kino za simboličnu naknadu.
– Premda ni Grad Pag ni Centar nikada nisu imali zaradu od filmskih projekcija, poticali smo prikazivanje filmova ponajviše zbog djece koja su rado dolazila u kino. No ima i odraslih kojima je ponekad ugodnije pogledati film u kinu nego kod kuće. U kinodvoranu je uvedeno grijanje kako bi se filmovi mogli prikazivati i zimi što je povećalo troškove, ali kino je svejedno radilo, rekla je Vuleta.
Vuleta navodi kako će se tijekom zime pokušati organizirati barem nekoliko filmskih projekcija.