Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ribari traže ostavke Božanića, Skakelje i Katavića!

03.11.2010. 23:00
Ribari traže ostavke Božanića, Skakelje i Katavića!


Poštovana gospodo, vjerujemo da će ovaj tekst rasplamsati vatru u Vašim redovima. Tko se nađe prozvan, najbolje da podnese ostavku. Jer, onaj tko to ne napravi, nije svjestan svoje nesvjesnosti! Ovo što vi radite hrvatskim ribarima ne bi nam bili u stanju napraviti niti susjedi Talijani koji toliko žele naše more, oštri su bili Magić i Ramov


Nezadovoljstvo među hrvatskim ribarima zabrinutima za svoju budućnost dosiže već alarmantne razmjere. Problemi su započeli unatrag nekoliko godina kada su isplivali lažni podaci da u Jadranu ima toliko sitne plave ribe da je navodno ondašnja ribarska flota nije bila u stanju izloviti, započinju priču o ribarskim nedaćama Karlo Magić i Denis Ramov, profesionalni ribari iz Pašmana, odnosno Žmana.
Magić i Ramov, potpredsjednik i član Udruge profesionalnih ribara “Naše more”, o problemima ribara progovorili su uime svoje Udruge koja broji 160 profesionalnih ribara iz svih pet primorskih županija, ali i uime Udruge profesionalnih ribara “Mare Croaticum” te Udruge profesionalnih ribara “Istarski ribar”. Dakle, uime svih hrvatskih profesionalnih ribara.
Pravilnike kroje nestručni
Dvojica ribara nastavljaju priču i podsjećaju da je u vrijeme kad je zaključeno da u Jadranu ima jako puno sitne plave ribe resorno ministarstvo započelo s ulaganjem sredstava i poticanjem izgradnje novih brodova.
– Privučeni tom idejom ribari su ušli u kredite, dali imovinu pod hipoteku itd. A danas već potpuno druga priča. Ribe više nema! No nitko ne pita tko će vratiti kredite! Sad smo, eto, došli do toga da treba smanjiti napor na moru! Pojedinci koji donose takve odluke zasigurno ne misle na ribare. Jasno je da to rade iz svojih interesa. Žalosno je i da su svi ti pojedinci nestručne osobe što su dokazali i prije godinu dana, donoseći lude i nestručne pravilnike koje su potom mijenjali iz dana  u dan pa i preko noći, govori Magić i nastavlja:
– I opet, ponavljam, bez struke i ribara. Da budem precizniji: pravilnike donose pčelari, žabari, agronomi, vinari i vatrogasci. No upozoravam da će vatru koju su rasplamsali među ribarima ti isti vatrogasci teško ugasiti, ogorčeno će ribar iz Pašmana.
On i Ramov podsjećaju potom na spornu odluku o ukidanju ribolovnih alata donesenu kako bi se smanjio napor na moru, a da se istovremeno ne mora nadoknaditi štete ribarima.
– Državnom tajniku Tončiju Božaniću postavilo se pitanje zbog čega je došlo do ovakvog suludog prijedloga pravilnika za gospodarski ribolov, na što je on odgovorio da to od nas traži Europa. To je još jedna u nizu mnogih laži. Naime, cilj Uprave ribarstva je dočekati ulazak u EU sa što manjim brojem alata. Jer interes je da se plati odšteta za što manje ribara, a sve kako bi pojedincima ostalo više sredstava za njihove odštete, upozorava Ramov.
Sam tajnik iznio je podatak, nastavljaju naši sugovornici, da je prošle godine izdvojeno 160 milijuna kuna za ribarstvo. Naravno, ribari se pitaju gdje je taj novac završio. Jasno je kao dan, ističu oni, da se, u slučaju da se novac rasporedio na 3.500 ribara, cijelu godinu ne bi moralo isplovljivati pa bi se, eto, riba imala vremena mrijestiti.
Nadalje, ribari su posebno ogorčeni što nikada nisu bili uključeni u izradu pravilnika o ribarstvu iako im je to sam ministar obećavao u više navrata.
Zloporaba položaja i ovlasti
– Treba kazati i da je ribarima već dosta svega onoga što se ‘mulja’ u Upravi ribarstva na čelu s Nedom Skakeljom. Osim nje i Božanića prozivamo i dr. Ivana Katavića. On je prije pet godina potpisao dokument kojim je prodao hrvatsko ribarstvo. Osim toga, prozivamo ga i stoga što mu je ravnateljica uprave Skakelja odobrila 400.000 kuna na ime razvitka akvakulture, i to preko Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Daljnjih 400.000 kuna odobrila je preko Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu njegovu kumu dr. Miloradu Mrakovčiću, također za razvitak akvakulture. Ovo smatramo klasičnom zlouporabom položaja i ovlasti. Naime, Skakelja je prije dolaska u Ministarstvo radila u Institutu za oceanografiju i ribarstvo pod vodstvom dr. Katavića, iznose naši sugovornici.
– Tražimo da se ispita opravdanost odluke ravnateljice Skakelje kod podjele navedenih novčanih sredstava. Također, zanima nas je li s time upoznat državni tajnik Tonči Božanić i je li on odobrio takvu isplatu novca, dodaje Magić.
Dvojica ribara napominju da je zbog svih navedenih, kako ih oni nazivaju, ludosti, koje se događaju oko ribarskih pravilnika na sjednicama županijskog Ceha ribara često nepravedno napadan predsjednik Ante Tonči Fabijanić. No on je i sam ribar, što stalno naglašava, te se svim silama bori za interese profesionalnih ribara. Iz toga se, smatraju Magić i Ramov, može zaključiti da ni sam Fabijanić nije zadovoljan radom Uprave ribarstva.
– Očito je da se s ovakvim vodstvom ni on ne može boriti. Njihova je uvijek zadnja i to, naravno, bez konzultacije s ribarima, ističu dvojica ribara te za kraj poručuju:
– Poštovana gospodo, vjerujemo da će ovaj tekst rasplamsati vatru u Vašim redovima. Tko se nađe prozvan, najbolje da podnese ostavku. Jer onaj tko to ne napravi, nije svjestan svoje nesvjesnosti! Ovo što vi radite hrvatskim ribarima ne bi nam bili u stanju napraviti niti susjedi Talijani koji toliko žele naše more, oštri su u svojim prozivkama nadležnih za hrvatsko ribarstvo bili Magić i Ramov. 


 KATAVIĆ: NEKA TRAŽE ODGOVORE OD UPRAVE




Načelnik Odjela za akvakulturu Instituta oceanografije i ribarstva iz Splita prof. dr. sc. Ivan Katavić navode ribara nije želio posebno komentirati.
– Njihovo je pravo da misle i rade što hoće. Postoji Uprava ribarstva pa neka oni traže odgovore. Ja imam puno važnijeg posla, kratak je bio dr. Katavić.
Komentar optužaba koje su na njihove adrese uputili nezadovoljni ribari, tražili smo i od Tončija Božanića te Nede Skakelje i to preko glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Mladena Pavića. Iako smo komentar zatražili još prekjučer, odgovor do zaključenja ovog broja nije stigao.