Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Roditelji djecu “drže na oku”

03.11.2010. 23:00
Roditelji djecu “drže na oku”


Sva oprema u našim igraonicama je provjerena i certificirana, a kako je naglašeno natpisom unutar igraonice, djeca se moraju igrati pod nadzorom roditelja. Postoje, naime, dvije vrste igraonica i to one pod stručnim nadzorom, gdje s djecom rade profesionalni odgojitelji te igraonice otvorenog tipa kakve su naše, gdje na ponašanje djece paze roditelji, pojasnila je Lea Marcijuš


Nezapamćena  tragedija koja se prošlog vikenda dogodila u jednoj splitskoj dječjoj igraonici, kada je  uslijed igre petogodišnji  dječak smrtno stradao, uznemirila je brojne roditelje. Tim  više što ovi zabavni parkovi,  koji se posljednjih godina nižu  u različitim oblicima, veličinama i načinima rada predstavljaju raj za djecu i jamče  sigurnost.
Kutak za djecu
Različitih igraonica za djecu i u Zadru je sve više, bilo da  je riječ o samostalnim objektima, koji danas nerijetko organiziraju i dječje rođendanske proslave i slične zabave, te  one manje igraonice koje se  nalaze u sklopu ugostiteljskih  objekata ili trgovačkih centara. Zadarskim je mališanima i njihovim roditeljima tako  u posljednje vrijeme poznata,  primjerice, dječja igraonica u  sklopu Arsenala, koja je u  zimskim mjesecima otvorena  samo vikendom, dok je u ljetnom periodu dostupna svaki  dan. Jesu li djeca uistinu u  opasnosti i što sve roditelji  moraju znati prije nego svoje  dijete prepuste bezbrižnoj  igri, doznajemo u razgovoru s  Anamarijom Portadom, pomoćnicom direktora Arsenala, koja pak navodi kako se  njihova igraonica ne može  mjeriti s velikim igraonicama,  jer ona službeno i nije igraonica nego tek “kutak za djecu”  u sklopu ugostiteljskog objekta.
– Naša je igraonica mala,  imamo malo rekvizita, nemamo sitnih predmeta niti visokih penjalica tako da je sve  potpuno bezopasno. Prostor  je bez zidova i nalazi se u  neposrednoj blizini naših ureda tako da svi vidimo i čujemo  što se događa. Sada, tijekom  zime igraonica je otvorena subotom i nedjeljom kada s djecom radi jedna ‘teta’ koja s  njima provodi kreativne radionice. Ljeti kada je igraonica otvorena svakodnevno  djeca se igraju bez stručnog  nadzora, a obavijest o tome  jasno je naglašena na  obližnjem natpisu, kazala je  Portada, naglasivši da su u  svakom slučaju roditelji uvijek  u blizini, paze na svoju djecu,  “drže ih na oku”, a gotovo  uvijek se i igraju s njima unutar igraonice.
Igraonice nisu  “čuvaonice”
Naglasila je također da se  do sad nikakve nezgode nisu  dogodile, a s obzirom da je  među rekvizitima tek mali tobogan, visine pola metra, stolić i niska ljuljačka te velike  plišane igračke, dok se bojice  djeci daju tek uz nadzor tete,  smatra da ni opasnost od nesretnih slučajeva ne postoji.
Gotovo jednaku situaciju  potvrdila je i Lea Marcijuš,  direktorica sektora za odnose  s javnošću u Mercatoru, čije  prodajno mjesto u Zadru u  sklopu svojeg objekta nudi i  igraonicu za djecu. Kako je  naglasila, o sigurnosti djece u  igraonici govore rekviziti koji  su izrađeni i postavljeni u skladu sa svim propisanim sigurnosnim standardima kao i to  što u njihovim igraonicama  djeca borave isključivo u pratnji odrasle osobe.
– Sva oprema u našim igraonicama je provjerena i certificirana, a kako je naglašeno  natpisom unutar igraonice,  djeca se moraju igrati pod  nadzorom roditelja. Postoje,  naime, dvije vrste igraonica i  to one pod stručnim nadzorom, gdje s djecom rade profesionalni odgojitelji te igraonice otvorenog tipa, kakve su  naše, gdje na ponašanje djece  paze roditelji, pojasnila je  Marcijuš, istaknuvši kako oni  nisu dječji vrtić ili “čuvaonica”  djece, nego jedna vrsta zabavnog parka u kojem, jednako kao i u svakom drugom  parku, djeca ne bi smjela boraviti bez nadzora odrasle  osobe.


 KONTROLA SIGURNOSTI




Iako bi prema Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi sve dječje  igraonice trebale imati certifikat da zadovoljavaju prostorne, kadrovske i  sigurnosne standarde za rad s djecom, koje im izdaje Ministarstvo  obrazovanja, mnoge igraonice su registrirane kao trgovačka društva ili  udruge i kao takve ne moraju imati certifikat spomenutog Ministarstva.
U Državnom inspektoratu tako imaju načina provjeriti sigurnost djece u  vrtićima ili sigurnost sprava za igranje u igraonicama, ali nisu obvezni za  nadzor sigurnosti u trgovačkim društvima ili prostorima udruga, kako su  mnoge igraonice registrirane.
Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru  kaže da Grad Zadar nema nikakve nadležnosti nad dječjim igraonicama niti  ikakve ovlasti u kontroli njihova rada.
– Znam da njih kontrolira Državni inspektorat, a ako su registrirane kao  trgovačko društvo, onda bi bilo logično da ih kontrolira Trgovački sud.  Mislim da bi, jednako kao i škole i vrtići, i dječje igraonice trebale podlijegati  određenom pedagoškom standardu, kaže Nekić.