Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slobodan Đurović tajnu ubojstva nosi u zatvor

03.11.2010. 23:00
Slobodan Đurović tajnu ubojstva nosi u zatvor


Samo Slobodan Đurović ovdje zna tko je naručio ubojstvo. U svakom slučaju naručitelj je dovoljno moćan jer je bio spreman platiti milijun i pol eura za život Ive Pukanića, kazala je sutkinja Ivana Kršul. Život Ive Pukanića oduzet je za određenu cijenu, a život Nike Franjića postupanjem pod svaku cijenu, rečeno je u obrazloženju presude


“Samo Slobodan Đurović ovdje zna tko je naručio ubojstvo Ive Pukanića” naglasila je sutkinja Ivana Kršul čije je sudsko vijeće jučer donijelo nepravomoćnu presudu i na ukupno 150 godina zatvora osudilo krivce za atentat na suvlasnika tjednika “Nacional”. Najvišu kaznu od 40 godina zatvora sutkinja je izrekla Željku Milovanoviću,  Robert Matanić ukupno je osuđen na 33, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na 16, a Slobodan Đurović je za poticanje na ubojstvo Pukanića i poticanje na organiziranje grupe objedinjeno osuđen na 15 godina zatvora.
Đurović je, naime, od lipnja 2008. godine financirao grupu urotnika što ju je okupio Robert Matanić i organizirao atentat na Pukanića 23. listopada. Da se radilo o zločinačkoj organizaciji pod vodstvom Đurovićevog kuma Sretena Jocića USKOK nije uspio dokazati, a sud se nije želio upuštati u potragu za naručiteljem.
Hipoteze o “duhanskoj mafiji”
– Motiv za Pukanićevu likvidaciju ovoj grupi bilo je čisto koristoljublje, jer je naručitelj platio milijun i pol eura. Nije isključeno ni da je Robert Matanić imao osobni interes za osvetu zbog serije negativnih tekstova o sebi u “Nacionalu”. Nismo, međutim, utvrdili motiv naručitelja, jer nam je on ostao nepoznat. Tijekom postupka provlačile su se hipoteze o mogućim razlozima Pukanićevog ubojstva, ali na osnovu njih nismo mogli prihvatiti tvrdnju iz opužnice da je ubijen kako bi ga se spriječilo u objavljivanju tekstova o raznim zločinačkim grupama. Ratko Knežević spominjao je u tom kontekstu hipotezu o “duhanskoj mafiji”. No o “duhanskoj mafiji” Pukanić i nije pisao, te je nakon prvog atentata dvojio stoje li iza toga Crnogorci. Đurović je pak Mataniću kao moguće naručitelje spominjao i Stanka Subotića Caneta i Vladimira Zagorca, dok mu je Milovanović rekao da je naručitelj osoba iz Zagreba bliska vlasti. Pukanić je bio ugledan i svestran novinar koji je po prirodi posla imao puno prijatelja, ali i neprijatelja. Zato je moguće da je ubijen zbog svog pisanja, no to, kako se moglo vidjeti iz njegovih sms-ova, nije nužno morao biti motiv. U svakom slučaju naručitelj je dovoljno moćan jer je bio spreman platiti milijun i pol eura za život Ive Pukanića. I očito je toliko plaćeno kako bi se zaštitili puno veći financijski interesi, obrazlagala je sutkinja Kršul odluku sudskog vijeća.
Rušenje iskaza
Robert Matanić obrazloženje sutkinje slušao je šutke, odmahujući glavom i stiščući zube. Zbog toga mu se sutkinja i izravno obratila poručivi mu da je svojim iskazom zapečatio ono što je izjavio “krunski svjedok” Tomislav Marjanović.
Marjanovićevo svjedočenje vijeće je ocijenilo vjerodostojnim, iako on nije oličenje uzornosti. Ipak većina onoga što je rekao potvrđeno je telekomunikacijskim vještačenjem, fotografijama iz Milovanovićevog računala, Gudurićevom DNK pronađenom na pušci.
– U ovom postupku ni optuženici ni svjedoci nisu govorili cijelu istinu. Posebno je Robert Matanić pokušavao dobiti status “krunskog svjedoka” pa je prokazao Milovanovića i Gudurića, te na kraju i Đurovića. I pri tome ga USKOK nije obmanuo, već je isključivo on sam inzistirao na razgovorima s tužiteljima. Upravo je on sve nas pokušao obmanuti i srušiti svoj iskaz zavjerama na državnoj razini, gledajući značajno Matanića rekla je sutkinja.
Da je Luka Matanić znao u čemu sudjeluje vijeće je utvrdilo iz razgovora u kojem mu Robert govori da se “čuo s Kardinalom”, a ovaj ništa ne propitkuje, jer mu je očito sve jasno.
Informatorska manipulacija
To što je Amir Mafalani nekoliko dana prije ubojstva policajcu Šipušiću prijavio da se nešto sprema u centru grada, po mišljenju vijeća, tipična je proračunata, informatorska manipulacija, kao i e-mail što ga je zajedno s Robertom Matanićem na dan uhićenja poslao SOA-i. Vijeće nije povjerovalo ni neuvjerljivim objašnjenima Slobodana Đurovića za sastanke s Matanićem.
– Navodno mu je Matanić zahvaljivao na financijskoj pomoći tijekom procesa u Srbiji i Bugarskoj. Na kraju mu je najviše zahvalio prokazavši ga u ovom postupku, pomalo cinično rekla je sutkinja.
– Život Ive Pukanića oduzet je za određenu cijenu, a život Nike Franjića postupanjem pod svaku cijenu. To je bila beskrupulozna manifestracija organiziranog kriminala i iskaz stava o vlastitoj nedodirljivosti, istaknula je sutkinja čije vijeće na strani optuženika nije pronašlo niti jednu olakotnu okolnost. Tek je Đuroviću uzeta u obzir ranija neosuđivanost i zrela životna dob.  


 POJAČANO OSIGURANJE




Pojačano osiguranje pratilo je jučerašnje izricanje presude na koje su osim Pukanićeve sestre i oca, stigli i članovi obitelji okrivljenika. Odvjetnik Rajko Mlinarić značajno se uoči objave pozdravio s bratom Slobodana Đurovića.
Osim 17 pravosudnih policajaca posebno službeno osiguranje imao je i tužitelj iz USKOK-a Slobodan Šašić.


 MATANIĆ POKUŠAO POTRGATI LISICE


Izlazeći iz sudnice Robert Matanić napravio je rukama pokret kao da želi potrgati lisice. Bijesno je pri tome stisnuo zube, no preostalo mu je samo da u pratnji dvojice pravosudnih policajaca nastavi prema pritvoru. Gudurić potpuno pognut slušao je zašto će u zatvoru provesti 30 godina. Đuroviću se tijekom čitanja presude na licu zaledio poluosmijeh, no do smijeha mu sigurno nije bilo.


 REAKCIJE


Pukanićevi užasnuti
Pukanićeva obitelj, njegov otac Mijo i sestra Ankica, jučer su bili rezervirani prema novinarima. Nakon izricanja presude, Pukanićev otac dobacio je Mataniću i drugima par uvredljivih riječi i zaprijetio im prstom dok su izlazili iz sudnice, a iz zgrade suda izašao je uplakan. Ni Ankica Pukanić nije htjela novinarima obrazlagati kako je doživjela presudu.
– Užas! Kad izađu iz zatvora, imaju vremena to još jednom ponoviti, kratko je komentirala presudu Pukanićeva sestra.
U Nacionalu nezadovoljni
U tjedniku Nacional, kojeg je ubijeni Pukanić pokrenuo, nezadovoljni su presudom Županijskog suda u Zagrebu. Kako su naveli u tekstu objavljenom na svojim internet stranicama, kazne su skandalozno niske, a neshvatljivo im je što je sud odbacio dio optužnice u kojem je USKOK jasno tvrdio da je atentat povezan s Pukanićevim novinarskim radom i Nacionalovim otkrićima o duhanskoj mafiji.
– Očekujemo da policija i dalje nastavi istraživati. Bez obzira što je suđenje završilo, slučaj nije do kraja istražen, rekao nam je novinar Nacionala Plamenko Cvitić.
Žalbe odvjetnika
Andrej Ilić, Gudurićev odvjetnik kazao nam je da će se žaliti na presudu.
– Kako je moguće da nema olakotnih okolnosti u slučaju njegova klijenta, a čovjek se sam predao, upitao se Ilić. Saša Novak, branitelj Željka Milovanovića, ponovio je da suđenje Milovanoviću nije bilo pravično, te najavljuje žalbu.
– Znam za interes države u ovom slučaju, ali s obzirom da mu se sudi i u Srbiji povrijeđena su mu prava na pravično suđenje, europske konvencije i hrvatski Ustav, rekao je Novak.
I Hrvoje Korša, odvjetnik prvooptuženog Roberta Matanića također je najavio žalbu na presudu. Obitelj Slobodana Đurovića, koja redovno prati suđenje, ostala je bez komentara na presudu.
USKOK će se žaliti
Uskočki tužitelj Slobodan Šašić najavio je žalbu na presudu, što je bilo i očekivano obzirom da je sud dijelom izmijenio pravne kvalifikacije na kojima je inzistirao USKOK. Među ostalim i kvalifikaciju da je ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića počinila zločinačka organizacija.
– Smatramo da je u pitanju ipak zločinačka organizacija i taj ćemo stav zauzeti i u žalbi, kazao je Šašić nakon presude.
Duka: Razjasniti motive
Predsjednik HND-a Zdenko Duka upozorio je da su ključna pitanja i dalje ostala nerazjašnjenja: Tko je i zašto naručio ubojstvo novinara i izdavača Ive Pukanića?
– Prvi je dojam da je sud počiniteljima ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića izrekao relativno visoke i primjerene kazne, tako da je pravda na jedan način zadovoljena. No s druge strane znamo da nije jasno tko je naručio ubojstvo Ive Pukanića, što znači da glavni krivci nisu identificirani, a isto tako nisu razjašnjeni ni motivi ubojstva, rekao je Duka našem listu.