Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Doletjela Lopta u letu

03.11.2011. 23:00
Doletjela Lopta u letu


Monografija s više od 600 fotografija na 264 stranice u punom koloru izišla je u povodu 75 godina igranja odbojke u Zadru i 50 godina Odbojkaškoga saveza Zadarske županije


Odbojkaški savez Zadarske županije tiskao je knjigu Nebojše Gunjevića Lopta u letu: pogled na odbojkašku prošlost Grada Zadra i Zadarske županije. Ova luksuzna monografija s više od 600 fotografija na 264 stranice u punom koloru formata 28×23 centimetara izišla je u povodu 75 godina igranja odbojke u Zadru i 50 godina Odbojkaškoga saveza Zadarske županije.
Nakon uvodnoga dijela knjiga sadrži 53 poglavlja te tri razgovora: sa Zdravkom Dacijarom i Vladom Fuzulom, ključnim osobama županijske odbojke te Daliborom Masnovom i Vedranom Juravićem, tajnikom i predsjednikom Odbojkaškoga saveza Zadarske županije. U trećem su dijelu knjige Tablice liga u kojima su igrali županijski klubovi od 2004. do 2011. godine te rezultati u zadnjoj sezoni, a četvrti dio sadrži Popis igrača, njih 1648 s klubovima za koje su registrirani iz Registracijske knjige Odbojkaškoga saveza koja se počela voditi 11. travnja 1977. godine. Brojne bilješke, 521 u petom dijelu, daju knjizi “obilježje znanstvenog djela”, a knjiga još sadrži Pogovor te Sadržaj, koji uključuje naslove poglavlja, godine na koje se poglavlja odnose te podnaslove, što je kao Indice i Contents prevedeno na talijanski i engleski jezik.
– Kako je knjiga izlazila i izlazi u Zadarskom listu, trebalo ju je pripremiti za tisak u poglavljima skupa s podnaslovom i međunaslovima te sam takav način kao, kako mi se učinilo, jako dobar ostavio i u knjizi, premda to baš i nije uobičajeno – u uvodu ove u mnogo čemu neobične knjige kaže Nebojša Gunjević, njezin autor, tajnik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. te bivši novinar Slobodne Dalmacije i Zadarskog lista.
Tiskanje knjige, kojoj je na naslovnici ulje na platnu Bojana Stranića, legende hrvatske odbojke, pomogli su Zadarska županija, Grad Zadar, Tankerska plovidba d.d i Zadarski list, u kojemu su izišla već 44 nastavka u sportskom prilogu ponedjeljkom te preostaje još devet. Za tisak je knjigu uz autorovu pomoć priredio Filip Mijić, učenik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Autor je posebno “zahvalio Zadarskom listu što su mi dali mogućnost dodanog honorarnog posla kada mi je to trebalo te za služenje arhivom Lista i njegovim fotografijama”. Lekturu potpisuje Damir Sikirić, a “talijanski” dio knjige pomno je pregledala doc. dr. sc. Nedjeljka Balić – Nižić. “Sadržaj, koji je sažeta knjiga” na talijanski i engleski jezik prevela je Nikolina Gunjević. Promociju knjige Odbojkaški savez planira za Dan Grada.


Vrhunsko ostvarenje




– Ova prva publikacija prof. Nebojše Gunjevića vrhunsko je ostvarenje na području sportske knjige pa i šire. Ona nije samo knjiga o povijesti odbojke u Zadru i gravitirajućem području od prvih tragova 1929. godine pa do danas, nego je uz to riznica kvalitetnih podataka o ostalim sportovima u našem gradu i, što je od osobitog značenja, ona je zapravo slika povijesnih, političkih, kulturnih i socijalnih prilika Zadra utkanih u priču o jednom sportu kroz njegovu tradiciju – ukratko u pogovoru sažimlje Drago Marić, recenzent knjige.