Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Maraska smanjila gubitak

03.11.2011. 23:00
Maraska smanjila gubitak


Maraska d.d. je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 93 milijun kuna i završila razdoblje s gubitkom od 1,5 milijuna kuna.
Prihodi su povećani gotovo 10 posto, a gubitak s lanjskih 3,1 milijun sveden je na 1,5, odnosno više nego prepolovljen je.
Gledano na same poslovne prihode i rashode, prilike su i bolje. Naime, poslovni prihod Maraske iznosio je 92,8 milijuna kuna, a poslovni rashodi 89,4 milijuna, što bi značilo dobitak iz tekućeg poslovanja. Njega u najvećoj mjeri poništava i pretvara u gubitak financijski rashod od preko pet milijuna kuna. Ukupni su rashodi tvrtke, naime, 94,5 milijuna kuna, što rezultira navedenim gubitkom. Rješenje financijskih rashoda trebalo bi dovesti do pozitivnog poslovanja, ili naravno snažniji rast prihoda. Direktor Vandri Montabelo napominje kako su prihodi od prodaje usluga u zemlji rasli sedam posto, dok su prihodi s inozemnog tržišta povećani 11 posto.
Tradicionalna zadarska tvrtka, čuvar stoljetne tradicije zadarske likerske proizvodnje, u vlasništvu je Mirka Grbešića, koji je i vlasnik Koestlina odnosno Mepasa d.o.o., a tvrtke su udružile svoju distribuciju putem Mepasa.
 Iako je riječ o proizvodnoj tvrtki, ona je ipak vezana za turističku sezonu zbog asortimana svojih proizvoda, što je vidljivo iz prometa u trećem kvartalu od 39 milijuna kuna. Treći bi kvartal, gledano izolirano, također, bio pozitivan u poslovanju Maraske.