Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pjevanjem, crtanjem i pletenjem kroz zlatnu dob

03.11.2011. 23:00
Pjevanjem, crtanjem i pletenjem kroz zlatnu dob


Radionica pletenja i izvornog pjevanja u Domu za starije i nemoćne osobe “živi” svakodnevno, bez dnevnog rasporeda. Uz glazbenu podršku, žene pletu čarape i podveze, prisjećajući se starinskih običaja, tradicije zadarskog zaleđa


U starijoj životnoj dobi kada se ljudi suočavaju s nepovoljnim učincima koje donosi starost, druženje i rekreacija iznimno su važni za očuvanje zdravlja. Iz tog razloga u zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe djeluje niz radionica u kojima korisnici, ovisno o svojim afinitetima, provode svoje slobodno vrijeme.
Socijalne radnice Jelena Milin i Dajana Sakić Grdović te radna terapeutica Milena Paunović, pojašnjavaju da se u Domu za starije i nemoćne osobe korisnici okupljaju na pjevanju u zboru, kreativnoj radionici, radionicama pletenja i izvornog pjevanja, kinoprojekcijama i tomboli.
Život i glazba
Zbor, u kojemu je 15 korisnika, okuplja se dva puta tjedno po sat vremena. Vodi ga 80-godišnja Vejkoslava Babić, koja je cijeli život u školi predavala glazbeni odgoj.
– Cijeli svoj život posvetila sam glazbi. Ni u Domu nisam mogla biti mirna, svrbjeli su me dlanovi, pa sam počela razmišljati o osnivanju zbora. U toj ideji podržali su me moji sustanari i počeli smo se okupljati dva puta tjedno, kaže Vjekoslava Babić, dodajući da im se jučer prvi put pridružila Ankica Keko iz Sarajeva, koja svira gitaru.
Iako je Ankici to bio prvi dan u zboru, s neviđenom lakoćom zasvirala je gitaru. Ankica je samouka i gitaru svira od svoje jedanaeste godine. Osim gitare Ankica je cijeli život u Sarajevu pjevala u zboru. S početnog soprana Ankica je s godinama završila na altu. Dolaskom u Dom zborno pjevanje, osim svojim glasom, obogatila je i sviranjem na gitari.
Ostali članovi zbora su već iskusni pjevači te sa svojom voditeljicom Vjekoslavom razmišljaju o suradnji s dramskom skupinom. Zajednički, zbor i dramska skupina, za nadolazeće božićne i novogodišnje praznike, pripremit će prigodnu predstavu.
Vrijedne ruke
Za blagdane se priprema i kreativna radionica. Vrijedne ženske ruke različitim tehnikama oslikavaju čestitke za Božić kojima će blagdane čestitati prijateljima i ustanovama s kojima surađuju. Marija Ciglar mirno i strpljivo koncem izrađuje prigodne ukrasne na blagdanskim čestitkama. Nakon 60 minuta Marijina čestitka je gotova. Originalnošću i ljepotom njezina blagdanska čestitka plijeni pozornost kolegica u radionici koje rade sa salvetama.
Radionica pletenja i izvornog pjevanja u Domu za starije i nemoćne osobe “živi” svakodnevno, bez dnevnog rasporeda. Uz glazbenu podršku žene pletu čarape i podveze, prisjećajući se starinskih običaja, tradicije zadarskog zaleđa. Živko i Grgica Demo, Kata Dević, Kata Marinović i ostale kolegice i kolege iz radionice, više niti jedan dan ne mogu zamisliti bez zajedničkog druženja uz izvorne pjesme i pletenje.
U međuvremenu korisnici Doma pogledaju i koju kinoprojekciju te zaigraju tombolu, ne žaleći se na tegobe koje nerijetko donosi zlatna dob. Njima, kako kažu, uz raznovrsne aktivnosti i druženje, godine u Domu za starije i nemoćne u Zadru uistinu su zlatne.