Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Prodanović upire prstom na Matu Granića

03.11.2011. 23:00
Prodanović upire prstom na Matu Granića


Obrana Ive Sanadera bazirat će se tri glavne osnove: napadu na Matu Granića, osporavanju tvrdnji o ratnom profiterstvu i dokazivanju da je Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva retroaktivno uveo u 1994. godinu oblik zloupotrebe službenog položaja kojim se netko može okoristiti i bez štete po državu kojoj služi.
Sanaderovog nekadašnjeg nadređenog, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića, jučer su prozivali i sam Sanader i njegov odvjetnik Čedo Prodanović. To nije neočekivano, jer ako obrana tvrdi da Sanader nije uzeo proviziju, mora reći tko je. Tako je Prodanović, između redaka, praktički Granića proglasio ratnim profiterom.
– Dokazat ćemo da je upravo Mate Granić bio osoba od povjerenja Hypo banke i Aloisa Mocka i da je te vrlo unosne poslove nastavio i kasnije, a tužiteljstvo se bez ikakvih drugih dokaza zadovoljava tvrdnjom da je Ivo Sanader uzeo proviziju. Dakle, kada govorimo o Graniću, govorimo i o širem krugu ljudi koji su mogli i bez ratnog stanja uzeti proviziju koja je evidentno isplaćena, rekao je jučer Prodanović u uvodnoj riječi obrane.
Naravno, Sanaderovu ulogu neposrednog pregovarača s Hypom, njegova obrana je marginalizirala. A Granića je, kao ministra vanjskih poslova, prozvala kao glavnog pregovarača koji je obavljao sve glavne poslove, od dogovora i prijedloga Tuđmanu, dopisa Vladi i Hypo banci, obrazlaganja kredita pred Vladom, te samog potpisa na ugovor.
– Dokazat ćemo i da nositelj provizije može biti samo osoba koja je imala ovlasti utjecati, a ne Sanader kao zamjenik ministra vanjskih poslova, kazao je Prodanović na početku suđenja.
Obrana Ive Sanadera najavila je da će zatražiti zaštitu od Županijskog suda zbog učestalog curenja dokumenata iz brojnih postupaka protiv bivšeg premijera.