Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U školskom masliniku 200 kilograma maslina

03.11.2011. 23:00
U školskom masliniku 200 kilograma maslina


Beremo ih nešto ranije nego prošle godine jer smo ocijenili da je plod taman za branje i preradu, kazao je ravnatelj biogradske Srednje škole Božo Došen, koji već deset godina zajedno s učenicima i tehničkim osobljem škole vodi brigu o ovom masliniku
U masliniku biogradske Srednje škole bilo je vrlo živo jer je počela ovogodišnja berba maslina. Knjige su na jedan dan zamijenile vreće, a učenici i nastavnici strukovnog odjeljenja škole zajedno su prionuli na posao.
– Beremo ih nešto ranije nego prošle godine jer smo ocijenili da je plod taman za branje i preradu, kazao ravnatelj biogradske Srednje škole Božo Došen, koji već deset godina zajedno s učenicima i tehničkim osobljem škole vodi brigu o ovom masliniku. Maslinik ima 22 stabla maslina, pretežno domaće sorte orkula, te nekoliko stabala leccino i pendolino. Masline su ove godine iznimno dobro rodile, zdravog su ploda i računamo da ćemo ubrati oko 200 kilograma, kazao je Došen.
Od te količine trebali bismo dobiti oko 40-ak litara djevičanskog maslinovog ulja koje ćemo kao i ranijih godina koristiti u našoj školskoj kuhinji. U berbi sudjeluju učenici prvog razreda strukovnog usmjerenja kuhar-konobar te njihovi mentori Jakov Vulin i Marin Banović.
– Naše maslinovo ulje iznimne je kvalitete i ponosni smo što ga imamo prilike koristiti u školskoj kuhinji jer nam ono jamči još kvalitetnije kuharske rezultate, kakve naši učenici postižu na brojnim natjecanjima i smotrama, kazali su mentori.