Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stalno u potrazi za autobusima

03.11.2013. 23:00
Stalno u potrazi za autobusima


Je li javni prijevoz u gradu Zadru organiziran na najbolji mogući način? Nedavno smo se djelomice dotaknuli ove teme, a riječ je bila o prijelazu s jedne autobusne linije na drugu, odnosno nepostojanju nekih izravnih linija.
Istina, Zadar nije Zagreb pa kod nas jednostavno nije moguće da sve ide preko Poluotoka, kao što je to slučaj s Trgom bana Josipa Jelačića. Kod nas sve ide preko Kolodvora, a gotovo devedeset posto preko Male pošte. Dakle, nemamo linije s Poluotoka u drugim smjerovima, ali zato imamo s Kolodvora. I zato je na Kolodvoru najveća gužva i zato Zadrani negoduju.
Osim što vlada gužva jer na vanjski dio Kolodvora dolaze svi gradski autobusi, Zadrani se gužvaju iz još jednog razloga – jer traže svoj autobus.
Naime, iako na svim autobusima naprijed stoji oznaka linije kojom prometuju, odnosno gradske četvrti do koje voze, autobusi nemaju svoje označeno stajalište.
Dakle, Zadrani su prisiljeni ići od autobusa do autobusa i tražiti koji je njihov.
Upravo ovo traženje najviše smeta onim najstarijima. Oni bi najviše voljeli da znaju na kojem mjestu stoji njihov autobus. No, ako je već nemoguće da autobusi imaju svoje stajalište dobro bi bilo da se linija prometovanja autobusa, osim na prednjem, istakne i na stražnjem dijelu autobusa. Možda bi to barem dijelom smanjilo neprestano “oblijetanje” oko autobusa na zajedničkom kolodvorskom stajalištu.