Srušena montažna zgrada u kojoj su vrtić pohađale generacije Pažana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Paški mališani jedva čekaju selidbu u novi vrtić

Nakon polaganja kamena temeljca i svečanog obilježavanja početka radova na izgradnji novog dječjeg vrtića, već se krenulo s radovima i umjesto dječjeg smijeha i veselih, razigranih polaznika, u dvorištu su bageri, strojevi, radnici kojima svesrdno pomažu članovi DVD-a "Pag". Iako se svi raduju novom i ljepšem vrtiću, ipak je prisutan osjećaj sjete jer taj vrtić su pohađale generacije i generacije malih Pažana.

Podsjetimo, ova zgrada sagrađena je davne 1980. godine kao montažni objekt i nije se ni vjerovala da bi mogla izdržati svojih 35 godina. S obzirom da se godinama povećavao broj djece, djelatnici su se snalazili i prilagođavali postojeće prostorije, a mnogi roditelji se prisjećaju kako je to izgledalo kada bi padale velike kiše, puhale bure. Krov je prokišnjavao, pa se na plafonima soba u kojima borave djeca i u drugim prostorijama vrtića pojavila vlaga i prokišnjavanje te je ovakva zgrada predstavljala svakodnevnu opasnost za djecu i odgojitelje koji su u njoj boravili osam do deset sati dnevno, pet dana u tjednu.

Djeca u Križevačkom odmaralištu

Ipak, u toj trošnoj, staroj zgradi vrtića ostale su one najranije uspomene na prvo odvajanje od roditelja, prve suze, poslijepodnevna spavanja, susrete s novim prijateljima, neke nove igračke, tete koje su se brinule za njih, prve svađe, ali prva prava prijeteljstva od kojih su mnoga ostala i do danas.

- Iako smo veseli što ćemo dobiti novi, ljepši i suvremeniji vrtić, ipak smo malo i tužni jer smo u ovom vrtiću proveli mnogo godina i doživjeli lijepih trenutaka uz naše mališane. Generacije i generacije naših najmlađih, a sada već odraslih ljudi, sjećat će se našeg vrtića i dana provedenih u njemu. Ipak, vjerujem da ćemo osjetiti pravu radost kada budemo otvarali novi vrtić kojeg će ispuniti veselje i smijeh naših mališana, kaže Ljubica Fabijanić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Paški mališani".

Bager izvođača radova građevinske tvrtke "HM PATRIA" krenuo je u rušenje i sve što se može vidjeti jest trula drvenarija, derutni zidovi, potrošeno krovište - ova zgrada jednostavno je dala svoje.

Polaznici su se preselili u privremene prostorije nedaleko od svog vrtića, u susjedno Križevačko odmaralište koje su im ustupili prijatelji iz grada pobratima Križevaca i tamo će boraviti dok se ne izgradi novi vrtić. Kako se sada procjenjuje, završetak radova planiran je za šest mjeseci.

Nova zgrada - energetski učinkovita

Za potrebe gradnje Grad Pag osigurao je 10 milijuna kuna te 1,5 milijuna kuna preko HBOR-a, Ministarstvo regionalnog razvoja 5,9 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša 1,5 milijuna kuna. U pripremi za realizaciju ovog projekta vrijednog 18,7 milijuna kuna uloženo je puno truda, volje i ljubavi. Za izradu projekta nove odgojno obrazovne ustanove bila je zadužena projektna tvrtka "JURCON PROJEKT" d.o.o. iz Zagreba. Nakon odrađene potrebne zakonske procedure, za izvođača radova izabrana je građevinska tvrtka "HM PATRIA "d.o.o. iz Zagreba.

Novi vrtić predviđen je za 130 djece i ukupne površine 2.080 metara četvornih. Po projektu, nova zgrada dječjeg vrtića „Paški mališani" ima prizemlje i prvi kat. Predviđena je za smještaj 130 djece starosti od šest mjeseci do sedam godina života te djelatnika vrtića. U prizemlju su planirane prostorije za dvije jaslične grupe sa svim potrebnim sadržajima, kuhinja i multifunkconalne prostorije. Na katu će biti smješteno pet prostorija za vrtićke skupine čime zadovoljava sve državne pedagoške standarde. Ovo će biti biti energetski učinkovita zgrada te će se ugraditi potrebne instalacije za sunčeve kolektore.

Novi vrtić će djeci i zaposlenicima omogućiti primjeran rad i boravak u suvremenim prostorijama koje odgovaraju uvjetima današnjeg vremena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno