Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ražovu i Sitnici uručena odličja

03.11.2016. 23:00
Ražovu i Sitnici uručena odličja


Ako je dobar početak pola uspjeha predstavnici Zadra i Zadarske županije mogu očekivati iznadprosječne rezultate i na ovogodišnjoj Sabatini. Moglo se to osjetiti i sinoć tijekom svečanog otvaranja ovogodišnje Sabatine kada su se na pozornicu popeli Mile Ražov iz Biograda i fotoreporter Zadarskog lista Arif Sitnica da bi među laureatima iz cijele Hrvatske i BiH primili laskava priznanja. Ražov titulu Uzorni individualni vinogradar, a Sitnica prestižno odličje – Zlatno pero za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije.
Od ukupno sedam nagrađenih iz dvije države dvojica su iz naše županije! Sitnica je ujedno i dosad jedini fotograf koji je za svoje fotografije dobio Zlatno pero. Dosad su laureati bili isključivo novinari i urednici. Nijedan fotograf.
 – Sitnica ulazi u anale, kaže i Želimir Bašić, predsjednik Povjerenstva za godišnja osobna i kolektivna priznanja Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine. Arif svojim fotografijama zna prenijeti ozračje i događanja bolje nego tisuće riječi, dodao je Bašić.
Ovogodišnji 26. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016., ostat će zabilježen i po tome što se prvi put odvija izvan granica Hrvatske i pod dvojnim visokim pokroviteljstvom – Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Intonirane su i obje himne – Lijepa naša i himna BiH. Prigodnim riječima nazočnima u velikoj dvorani Grand hotela u Neumu obratili su se Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Tugomir Čuljak savjetnik člana predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, a Sabatinu je proglasio otvorenom Josip Grubeša, ministar pravde i Čovićev izaslanik.
Rekordan broj uzoraka
U svojoj pozdravnoj riječi predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov spomenuo je i nekoliko podataka o stanju vinogradarstva u Hrvatskoj:
– Hrvatska nije još samodostatna u proizvodnji grožđa i vina, dakle nije još iskoristila svoj puni potencijal i može se povećati potrošnja vina po glavi stanovnika koja sada iznosi 30 litara, rekao je Ljubenkov, naglašavajući da je Hrvatska još uvijek „pivska zemlja sa vinarskim korijenima”
Na ovogodišnju Sabatinu hrvatski vinogradari i vinari poslali su ukupno 304 uzorka buteljiranih, otvorenih i jakih alkoholnih pića. Iz inozemstva (BiH, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Italija) pristiglo je 60 uzoraka.
Od svih domaćih Zadarska županija opet prednjači sa 102 uzorka što je gotovo trećina ukupno zaprimljenih uzoraka, kaže Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije.
Podsjetimo, lani su vinari i proizvođači jakih alkoholnih iz Zadarske županije “pokupili” čak 79 medalja, od čega 35 zlatnih, 36 srebrnih i 8 brončanih. Titulu šampiona u kategoriji jakih alkoholnih pića premoćno je osvojio Maraschino zadarske Maraske, a najbolje otvoreno mlado vino Cuvee (merlot, syrah, cabernet sauvignon) proizvela je Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih.
Zadrani kandidati za šampiona
Nakon dodjele godišnjih priznanja laureati, među kojima i naši Sitnica i Ražov, primali su čestitke na Koktelu dobrodošlice koji je upriličen nakon svečanog otvaranja. Uz hercegovačka vina ponuđeni su likeri i mješavine zadarske Maraske.
Međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina nastavlja se sutra i prekosutra nizom događanja uz stručne edukacije i aktualne teme, praktične radionice, degustacije vina uključujući i studijski obilazak hercegovačkih vinogorja i podruma od Međugorja preko Čitluka do Mostara. U planu je i posjet plantaži “Kameni vinogradi” u Bliznacima kao i domjenak u vinskom restoranu Romanca u Bišćem polju kod Mostara.
Sabatina završava u nedjelju 6. studenoga, a najzanimljivije će biti u subotu navečer kada se najboljima vinarima uručenju priznanja i proglašava šampion Sabatine 2016.
U kuloarima Sabatine moglo se čuti da za najviša odličja šanse imaju i nekolicina vinara iz Zadarske županije!