Izvrstan projekt u kontekstu bolje budućnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U službenom natjecanju debitira košarkaška družina Sveučilišta u Zadru
- Naši ciljevi su mnogostruki, a jedan od njih je i da određeni broj mladih sportaša nakon završene srednje škole u Zadru ostane kao dio studentske populacije istodobno se i dalje baveći sportom u sklopu studentskih klubova - kaže dr. sc. Tonći Jerak, viši asistent Centra za tjelovježbu i studentski šport na Sveučilištu u Zadru
Marin GOSPIĆ
INDEKS JE SPREMAN! - Košarkaška momčad Sveučilišta u Zadru

Danas će svoju premijernu utakmicu imati sveučilična košarkaška momčad i to u Drugoj ligi Jug (nekadašnja A 2 liga). Riječ je o momčadi koja je utemeljena kao zajednički projekt Sveučilišta u Zadru, Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru i KK-a Zadar.

- Takvi sportski klubovi jesu budućnost sporta u Hrvatskoj jer će sportašima omogućiti i akademski razvoj - ističe dr. sc. Tonći Jerak, viši asistent Centra za tjelovježbu i studentski šport na Sveučilištu u Zadru.

Na zadarskom sveučilištu oblikovane su momčadi i ekipe u košarci, malom nogometu, stolnom tenisu, plivanju, ronjenju i tenisu, a pripremaju se i za druge sportove. Košarkaška muška momčad, pak, prva je koja će službeno sudjelovati u natjecanju pod ingerencijom jednog nacionalnog saveza.

- Naši ciljevi su mnogostruki, a jedan od njih je i da određeni broj mladih sportaša nakon završene srednje škole u Zadru ostane kao dio studentske populacije istodobno se i dalje baveći sportom u sklopu studentskih klubova. Košarkaši su prvi, uslijedit će i ostali, a svi će se jednom kao akademski građani staviti društvu na raspolaganje.

Na dobitku će biti i grad Zadar jer dio mladih ljudi neće nužno morati odlaziti drugamo izvan Zadra.

- Kad je o košarci riječ, onda treba istaknuti da smo s KK-om Zadar uspostavili odličan odnos i djelovat ćemo u cilju boljitka i košarkaške igre i kluba - ističe Jerak.

Aktualna košarkaška momčad spoj je igrača koji su studenti, te klupskih juniora.

- Na svoj način početak djelovanje ove momčadi jest i početak otvaranja novih klupskih stranica. Po svojoj naravi ta momčad će biti i razvojna, a svakako će biti i dio klupskoga igračkoga sustava koji početak ima u kategoriji šestgodišnjaka i proteže se svim dobnim i natjecateljskim kategorijama. Konkretno, u ovoj momčadi naši će juniori imati mogućnost kontinuiteta kvalitetnih treninga i dobrih utakmica što je veoma bitno za njihov pravilan razvoj - kaže Željko Žilavec, direktor KK-a Zadar.

Sveučilište u Zadru, odnosno Centar za tjelovježbu i sport na taj je način 'dalo ruku' KK-u Zadar i omogućilo njegovim igračima dodatnu kvalitetu i treninga i utakmica, ali i 'ulazak' u sustav kontinuiranoga praćenja njihova školovanja, odnosno u danom trenutku i visokoga obrazovanja.

- U bliskoj budućnosti ovaj program treba privući u Zadar, pa i u KK Zadar, mlade ljude iz Europe jer ovdje će moći i studirati i igrati košarku. Nadalje, planiramo u suradnji s nekim američkim sveučilištima uspostaviti suradnju i odlaziti u SAD gdje je košarkaško izvorište i gdje se može puno toga naučiti, odigravati utakmice, proširiti vidike i slično - kaže Jerak.

Zadarsku košarkašku sveučilišnu momčad u Drugoj ligi Jug vodit će Rajko Vidaković, inače trener junuiora u klubu. Prvi nastup bit će im danas u Trilju protiv Cetine, a drugi će biti u Zadru protiv Sonik-Puntamike.

- Treninge ćemo održavati u velikoj i u jednoj maloj dvorani na Višnjiku, a utakmice igrati u Dvorani 3 - kaže Jerak.

Usput, studentska populacija u Zadru dosegla je broj od šest tisuća. Nek' samo i jedan manji dio svrati u 'tricu' na Višnjiku kad su utakmice, bit će pravog šušura...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno