Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biogradska Liga protiv raka njeguje individualni pristup oboljelima

04.11.2018. 15:38
Biogradska Liga protiv raka njeguje individualni pristup oboljelima


Biogradska podružnica Lige protiv raka je i tijekom ovogodišnjega listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke nastavila podizati svijest o važnosti prevencije ovoga najučestalijeg karcinoma u žena, i raditi na osvješćivanju stanovništva o malignim bolestima, kao i na poboljšanju zdravstvene skrbi onkoloških pacijenata na biogradskom području.


Velika pomoć zadarske Lige
– S obzirom da smo mala podružnica s trenutačno trideset članova, nismo u mogućnosti na našem području organizirati velike javnozdravstvene akcije i druge slične manifestacije, te svoj rad u velikoj mjeri naslanjamo na našu središnjicu u Zadru gdje nailazimo na veliku pomoć i podršku, posebno od strane tajnika Vladislava Tomčuka. Ipak, nastojimo i u Biogradu svaki put obilježiti neki od svjetskih i nacionalnih dana vezanih uz borbu protiv malignih bolesti, kaže Ljubica Wagner, predsjednica Lige protiv raka – podružnice Biograd. Ova medicinska sestra u Ortopedskoj bolnici Biograd, koja već četrdeset godina požrtvovno skrbi o pacijentima, najbolje je upoznata s kojim se sve problemima suočavaju oboljeli od zloćudnih tumora, te je bila pokretač osnivanja biogradske podružnice Lige koja je na ovom području bila aktivna još davnih šezdesetih godina, najviše u području ginekologije.
Otkako je prije par godina osnovana, biogradska Liga najviše djeluje na individualnom principu, pomažući svima kojima je to potrebno savjetom i podrškom.
– Oboljeli od malignih bolesti, kao i članovi njihovih obitelji mogu nam se u svakome trenutku obratiti za pomoć jer se bolesnici, nažalost, osim s bolešću suočavaju i s nizom administrativnih zapreka. Često su u pitanju stariji pacijenti koji se ne snalaze u cijelom tom postupku liječenja, i koji uz savjete trebaju i veliku psihičku podršku, navodi Ljubica Wagner, te ističe kako je u biogradskoj Ligi dosta istaknut upravo takav individualni rad.
Ova Liga, koja pokriva područje Općine Biograd, za svoje stanovništvo tijekom godine provodi određene aktivnosti kojima educira građane o raku, te ujedno radi na promicanju svijesti o važnosti prevencije.


Ne razmišljaju dok ne obole
– Organizirali smo tako predavanje o raku prostate koje je održao dr. Tomislav Sorić, kao i predavanje dr. Ane Krvavica o melanomu. U Gradskoj knjižnici u Biogradu upriličili smo i vrlo uspješnu Književnu večer na kojoj smo predstavili knjigu "Glagoljicom ispisana ljubav", gdje su stihove čitali sami autori, među njima i naša članica pjesnikinja Rajka Maslovarić. Večer je izvedbom evergrina na tamburi upotpunio i naš član Andrija Zorić. Ovom manifestacijom naša podružnica pridružila se velikoj akciji zadarske Lige kojom se prikuplja novac za kupnju uređaja za zračenje i objedinjavanje onkološkog liječenja u Općoj bolnici Zadar, doznajemo o aktivnostima ove udruge od predsjednice biogradske Lige, koja još dodaje kako Liga redovito obilježava i Dan narcisa, te Dan mimoze na kojem su građanima uz slastice koje su pripremile članice podružnice, te grančicu ovog cvijeta koji je simbol borbe protiv raka vrata maternice, podijeljeni i vrijedni darovi sponzora – besplatni liječnički pregledi, masaže, frizure i sl.
– Podružnica je ove godine sudjelovala i na poznatoj biciklijadi od Pakoštana do Draga, na kojoj je sudjelovala naša članica Đurđica Brnad, koja je operirana od karcinoma, što je nije spriječilo da se pridruži ostalim sudionicima utrke, za što je dočekana velikim pljeskom publike. Za sudjelovanje u biciklijadi od naše je podružnice kao dar dobila biciklističku kacigu, kaže Ljubica Wagner, naglašavajući kako je važno da svi žitelji s biogradskog područja znaju da se u slučaju bolesti mogu obratiti Ligi za pomoć i podršku.
– Unatoč sve većem znanju građana o raku, kao i potrebi preventivnih pregleda, mnogi i dalje ne razmišljaju o bolesti sve dok se njima ne dogodi. Pa i tada, mnogi bolesnici se ne snalaze u tim traumatičnim trenucima, ali ne smiju ostati izolirani. Jer rak je kukavica i najveći neprijatelj mu je hrabrost, zaključuje predsjednica biogradske podružnice Lige protiv raka Ljubica Wagner.