HMD dodijelio priznanje autorskom timu za rad u kojem su sudjelovali Zadrani Anamarija Eterović Borzić i Igor Borzić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izložba "Grad mrtvih nad poljem života-nekropola gradinskog naselja Kopila"
Ocjenjivački sud dodjelio je nagradu autorskom timu projekta, Dinku Radiću, ravnatelju Centra za kulturu Vela Luka, višoj kustosici Muzej antičkog stakla u Zadru Anamariji Eterović Borzić i Igoru Borziću s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru
Ceremonija dodjele nagrada u zagrebačkom Muzeju Mimara

U Muzeju Mimara održana je u utorak svečana dodjela  priznanja Hrvatskog muzejskog društva za različita postignuća u 2017.  godini. Među ostalim laureatima našao se i istraživački tim Anamarija  Eterović Borzić, Dinko Radić i Igor Borzić koji je u kategoriji "Provedeni  istraživački rad koji je rezultirao izložbom" dobio nagradu za izložbu  "Grad mrtvih nad poljem života - nekropola gradinskog naselja Kopila  na otoku Korčuli".

- S obzirom da je izložba po prvi puta predstavljena javnosti upravo u  Muzeju antičkog stakla u Zadru kao instituciji partneru u istraživanju,  sa zadovoljstvom ističemo primljenu nagradu i čestitamo nagrađenom  timu. Također, ovo je druga nagrada Hrvatskog muzejskog društva koju  je viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru Anamarija Eterović  Borzić dobila što nas čini iznimno ponosnima te nas motivira da i dalje  nastavimo s realizacijom ovakvih kvalitetnih projekata, objavili su iz  MAS-a.

Izložba iznimnog značenja

Izložba Grad mrtvih nad poljem života - Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli postavljena je u razdoblju od 5. svibnja do  10. kolovoza 2017. godine, u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Izložba i  istoimena monografija od iznimnog su značenja jer po prvi puta predstavljaju rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Kopila, željeznodobnog gradinskog naselja, smještenog sjeverno od Blatskog polja na  otoku Korčuli. Riječ je o vrlo atraktivnom i značajnom lokalitetu čija je  jedinstvena arhitektura i veliki broj sitnih, pokretnih nalaza daleko  nadmašila sva očekivanja donoseći nam čitav niz podataka o jednoj  pretpovijesnoj zajednici.

Lokalitet se arheološki istražuje tek od 2013. g. i to u sklopu projekta  Kopila čiji je nositelj Općina Blato, a istraživanja provode Centar za kulturu Vela Luka, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru te Muzej antičkog stakla u Zadru. Projekt je do sada urodio značajnim podatcima o  topografiji naselja i okoline te arheološkim saznanjima o jednom segmentu nekropole, odnosno materijalnim i duhovnim aspektima života.

Suradnja nekoliko institucija

Želja da se u Muzeju antičkog stakla u Zadru organizira ova izložba  velikim se dijelom poklapa s činjenicom da je Kopila do sada pružila  najveći broj predrimskih staklenih nalaza na istočnoj obali Jadrana.

Izložba se pokazala uspješnom i gostovanjem na otoku Visu u Arheološkoj zbirci Issa.

Izvrsna suradnja nekoliko navedenih institucija, iznjedrila je ovu vrlo  zanimljivu izložbu kojoj je prethodio dugotrajan i opsežan terensko-istraživački rad. Zbog svega navedenog u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu autorskom timu projekta, Dinku Radiću, ravnatelju Centra za  kulturu Vela Luka, višoj kustosici Muzej antičkog stakla u Zadru Anamariji Eterović Borzić i Igoru Borziću s Odjela za arheologiju Sveučilišta  u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno