Obilježena 90. godišnjica smrti biskupa Josipa Marčelića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svečano misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić
Biskup Marčelić zračio plemenitošću, ljubavlju, nesebičnošću i učenošću. Kao biskup označio je jedno vrijeme, zalagao se za jedinstvo, a snaga narodnog jedinstva zalog je njegove opstojnosti, govorio je, kazao je u propovijedi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić
Andrina LUIĆ
Koncelebriranu misu predvodio je nadbiskup mons. Želimir Puljić

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe od Ružarija, koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u Preku je  u subotu obilježena devedeseta godišnjica smrti dubrovačkoga biskupa  Josipa Marčelića.

U nadahnutoj propovijedi, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je kako je biskup Marčelić zračio plemenitošću, ljubavlju, nesebičnošću i učenošću.

- Kao biskup označio je jedno vrijeme, zalagao se za jedinstvo, a snaga  narodnog jedinstva zalog je njegove opstojnosti, govorio je. Poslanice  biskupa Marčelića odlikovale su se jasnoćom, kratkoćom rečenica, odisale su evanđeoskim duhom i imale pred sobom stvarne ljude, ljude s  problemima i teškoćama. Biskup Marčelić u 34 godine koliko je bio na  čelu Dubrovačke biskupije, devet puta obišao je sve župe u Dubrovačkoj  biskupiji i u svakoj župi ostajao je više dana, a za svakoga je imao samo  lijepu riječ, dodao je mons Uzinić.

Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su  crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju. Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlahe te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz  Korčule. Obnovio je i glavni oltar te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te  kipove sv. Ane i sv. Katarine, kao i oltarić s kipom sv. Antuna, također djelo kamenoresca Marina Radice.

Mons. Marčelić bio je glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za  utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa. Na njegov poticaj Petković je  1919. godine postavila temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa, a  godinu dana poslije utemeljila je Družbu. (Naši školji)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno