Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obilježena 90. godišnjica smrti biskupa Josipa Marčelića

04.11.2018. 14:47
Obilježena 90.  godišnjica smrti  biskupa Josipa  Marčelića


Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe od Ružarija, koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u Preku je  u subotu obilježena devedeseta godišnjica smrti dubrovačkoga biskupa  Josipa Marčelića.
U nadahnutoj propovijedi, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je kako je biskup Marčelić zračio plemenitošću, ljubavlju, nesebičnošću i učenošću.
– Kao biskup označio je jedno vrijeme, zalagao se za jedinstvo, a snaga  narodnog jedinstva zalog je njegove opstojnosti, govorio je. Poslanice  biskupa Marčelića odlikovale su se jasnoćom, kratkoćom rečenica, odisale su evanđeoskim duhom i imale pred sobom stvarne ljude, ljude s  problemima i teškoćama. Biskup Marčelić u 34 godine koliko je bio na  čelu Dubrovačke biskupije, devet puta obišao je sve župe u Dubrovačkoj  biskupiji i u svakoj župi ostajao je više dana, a za svakoga je imao samo  lijepu riječ, dodao je mons Uzinić.
Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su  crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju. Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlahe te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz  Korčule. Obnovio je i glavni oltar te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te  kipove sv. Ane i sv. Katarine, kao i oltarić s kipom sv. Antuna, također djelo kamenoresca Marina Radice.
Mons. Marčelić bio je glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za  utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa. Na njegov poticaj Petković je  1919. godine postavila temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa, a  godinu dana poslije utemeljila je Družbu. (Naši školji)