Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UVALE MAESTRAL I DRAŽANICA Prije rekonstrukcije treba promijeniti UPU i osigurati novac

04.11.2018. 10:28
UVALE  MAESTRAL I  DRAŽANICA Prije  rekonstrukcije  treba promijeniti  UPU i osigurati  novac


Jučer je iz plićaka u Uvali Maestral izvučena jedrilica koja se  tamo nasukala za olujnog južnog nevremena prije nekoliko dana. Osim  te jedrilice u istoj je uvali pod naletima udara juga stradala i brodica rumunjskog vlasnika koja je sutradan otegljena na prostor  ŠRD Zubatac u  Uvali Jazine.  Oba plovila su u vrijeme nasukavanja su bila privezana na  improvizirane vezove, bez ugovorne obaveze sklopljene s Županijskom  lučkom upravom Zadar koja upravlja s 25 gradskih lučica, odnosno 108  na području cijele županije. Kako je olujno jugo podsjetilo na »ranjivost«  te gradske lučice, a ista je situacija i u obližnjoj Dražanici, upitali smo  ravnatelja ŽLUZ-a, Davora Škibolu je li u planu rekonstrukcija tih lučica i  izgradnja lukobrana kako iz tih uvala više ne bi odlazile u svijet fotografije nasukanih brodova.
– Uređenje tih dviju luka, uz Jazine i Uvalu Bregdetti su nam prioritet.  Međutim, da bi krenuli u realizaciju potrebno je za to osigurati sredstva,  ali isto tako, potrebno je da Grad Zadar izmijeni Urbanistički prostorni  plan za ta područja. Već smo s predstavnicima Grada o tome razgovarali  i nadamo se da će izmjene UPU-a doći na red već početkom iduće godine, kaže Škibola dodajući kako ŽLUZ ovih dana ide u izmjene svog financijskog plana, a već idući mjesec raspisuje javnu nabavu za izvođenje radova na rekonstrukciji preostalog dijela obale u Uvali Jazine  koji još nije uređen. Konkretno, riječ je o dijelu Branimirove obale, od  ŠRD Zubatac do sredine unutarnjeg dijela Jazina.
– Procijenjena vrijednost tih radova iznosi oko 7,5 milijuna kuna. Kad  ti radovi budu okončani, imat ćemo zaokruženu priču u Jazinama,  odnosno uređenu šetnicu u cijeloj uvali. Nakon toga krenut ćemo u rekonstrukciju Uvale Bregdetti, a potom se nadamo da će na red doći i uvale  Maestral i Dražanica. Trudimo se da uvijek imamo jedno otvoreno gradilište i da po malo, koliko smo u mogućnosti zbog svih objektivnih razloga, rješavamo i uređujemo luku po luku u našoj nadležnosti, pojašnjava  Škibola dodajući kako je u protekle tri godine ŽLUZ na području Zadarske županije imao ulaganja vrijedna ukupno 13.048.917,92 kuna od čega   je 939.174,65 kuna potrošeno na sanaciju operativnog gata u Dražanici.
Iznos od 212.898,00 kuna utrošen je za radove na otoku, u Ižu Malom,  u Komoševi, dok je za sanaciju dijela obalnog pojasa u uvali u Zapuntelu  uloženo  231.453,70 kuna.  Najskuplje ulaganje bilo je u Petrčanima gdje  su ljetos dovršeni radovi na rekonstrukciji dijela obalnog zida u sklopu  kojeg je uređen i prostor za javna okupljanja s popratnim sadržajima, što  je ukupno koštalo nešto više od deset milijuna kuna. Radovi 1. dijela I.  faze iznosili su 4.446.854,94 kuna, a  2. dijela iste faze još 6.342.899,13 kuna. ŽLUZ je iz svog proračuna s iznosom od 875.637,50 kuna sudjelovao i  u financiranju izvođenja kamenoklesarskih radova na rekonstrukciji  obale u luci Jazine u sklopu 2. faze radova u toj uvali.