Crkvicu na Puntamici obnovit će Bino Commerce za 356.782 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Grad Zadar izabrao najboljeg ponuđača
U roku za dostavu ponuda pristigle su dvije ponude, ponuđača Bino Commerce d.o.o u iznosu od 356.782,88 kuna, s PDV-om, i ponuđača TIM d.o.o u iznosu od 494.498,75 kuna, s PDV-om, kaže pročelnik Erlić
U crkvici sv. Stošije na Puntamici nakon obnove organizirat će se razni kulturni događaji

Vrijedni spomenik iz 9. stoljeća, crkvica svete Stošije na Puntamici, konačno će biti obnovljen. Naime, završen je natječaj za odabir izvođača radova te je Odjel za EU fondove ovaj posao povjerio tvrtki Dino Commerce s ponudom mnogo povoljnijom od one tvrtke TIM.

Pročelnik Odjela, Šime Erlić, o iznosu ponuda i planu radova kaže:

- Poziv na dostavu ponuda bio je objavljen na internetskim stranicama Grada. U roku za dostavu ponuda pristigle su dvije ponude, ponuđača Bino Commerce d.o.o u iznosu od 356.782,88 kuna, s PDV-om, i ponuđača TIM d.o.o u iznosu od 494.498,75 kuna, s PDV-om.

Odabrana je ponuda ponuđača Bino Commerce d.o.o te je s istim sklopljen Ugovor o radovima na konstruktivnoj sanaciji crkve sv. Stošije na Puntamici, faza I, kaže Erlić.

Radovi su već započeli, a Puntamičani se nadaju kako ih neće ometati kiša te da će crkvica biti spremna pokazati se u najboljem svjetlu već idućeg ljeta. Tada će se ovdje, prema riječima predsjednice Društva prijatelja Puntamike, Brune Supičić, organizirati razna kulturna događanja poput koncerata, nastupa klapa i poznatih pjevača.

Jedan od najstarijih spomenika u županiji

Naime, malo tko u Zadru nije čuo za srednjovjekovnu crkvicu na Puntamici, no rijetki znaju da je riječ o jednom od najstarijih spomenika u našoj županiji. Umjesto da se ruševinu crkvice iz 860. godine što prije konzervira i dade joj novi sjaj kako bi ju se uvrstilo i u turističke rute, iz godine u godinu dolazila je u sve lošije stanje. Crkvica nema krova, pa su je poplavile i nedavne kiše, a vrijedni članovi Društva prijatelja Puntamike srećom su brzo sanirali štetu.

Trafostanica priječila zahvate

U projekt je uključena i Agencija za razvoj Zadarske županije, Zadra Nova, a na njemu sudjeluje još osam partnera iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Italije i Češke te Grad Zadar kao drugi hrvatski partner. Na obnovu spomenika ovako dugo čekalo se ponajprije zbog trafostanice koja je priječila bilo kakve zahvate, ali ju je Grad ipak uspio izmjestiti. Crkvicu se već pokušavalo nominirati za sredstva Ministarstva kulture, no ispostavilo se da je ona u zemljišnim knjigama upisana kao društveno vlasništvo, a koje kao titular u Hrvatskoj ne postoji. Grad je stoga zatražio da se crkvicu uknjiži kao njihovo vlasništvo jer ni Ministarstvo ne može dati sredstva za obnovu ukoliko vlasnik nije poznat. Taj je problem u međuvremenu riješen te se apliciralo na sredstva programa Ruins koji je pristao sufinancirati obnovu crkvice svete Stošije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)